:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 20. 14:01

A UMC immár mintegy 16 százalékos részesedéssel bír a SiS-ben

A világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a tajvani United Microelectronics Corp. (UMC) 5,31 százalékról 15,8 százalékra emelte tulajdonrészét a szintén tajvani Silicon Integrated Systemsben -- jelentette a Dow Jones . A félvezetőgyártó 103,8 millió dollár értékben 14 millió SiS-részvényt vásárolt.

A világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a tajvani United Microelectronics Corp. (UMC) 5,31 százalékról 15,8 százalékra emelte tulajdonrészét a szintén tajvani Silicon Integrated Systemsben -- jelentette a Dow Jones. A félvezetőgyártó 103,8 millió dollár értékben 14 millió SiS-részvényt vásárolt.

Mint ismeretes, az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága október elején kimondta, hogy a SiS megsértette a UMC egy félvezetőipari gyártástechnológiával kapcsolatos szabadalmát, emiatt a SiS 2017-ig nem importálhatja a kifogásolt termékeket az USA-ba. A SiS a döntést követően közölte, hogy kidolgozott egy újfajta, a UMC szabadalmaiba nem ütköző gyártástechnológiát.

December végén a két vállalat közölte, hogy a UMC hosszú távú befektetés céljából 642,54 millió tajvani dollár (18,4 millió USD) értékben 25,3 millió SiS-részvényt vásárolt, aminek köszönhetően 2,32 százalékos részesedést szerzett a tajvani lapkagyártó vállalatban.

A részvényvásárlásokkal egy időben a két vállalat bejelentette, hogy sikerült rendezniük szabadalmi vitáikat. A SiS és a UMC továbbá közölte, hogy hosszú távú együttműködési és keresztlicenc-megállapodást kötnek, melyek értelmében megosztják a jelenleg és a jövőben használatos gyártástechnológiákkal kapcsolatos tapasztalataikat és szabadalmaikat.

A SiS nemrégiben azt jelentette be, hogy gyártókapacitás-hiánnyal küszködik, ezért a jövőben egyes alaplapi lapkakészleteinek gyártását a UMC végzi majd. Az első, UMC által gyártott SiS650 és SiS651 chipkészletek várhatóan a második negyedévben jelennek meg a piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.