Szerző: Barna József

2003. január 23. 10:04

Jó eredményekről számolt be az STMicroelectronics

Pasquale Pistorio
Pasquale Pistorio
Az STMicroelectronics tegnap éjszaka hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. Európa legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának mind a forgalma, mind pedig a nyeresége felülmúlta a várakozásokat.

A december 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben az ST 1,79 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 8,6 százalékos növekedést jelent a korábbi negyedévhez, míg 23,4 százalékos emelkedést a megelőző év hasonló időszakához képest. A vállalat nettó nyeresége 160,6 millió dollárt, részvényenként 18 centet tett ki, szemben a 2001 negyedik negyedévében elért 45 millió dolláros, részvényenként 5 centes nyereséggel. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 1,72 milliárd dolláros forgalom mellett 17 centes részvényenkénti nyereségre számítottak.

Pasquale Pistorio elnök-vezérigazgató a bejelentés kapcsán elmondta, hogy rendkívül elégedett az előrejelzéseket felülmúló forgalmi adatokkal. Mint mondta, a forgalomnövekedés hátterében a vállalat által gyártott memóriák iránti kereslet ugrásszerű növekedése áll.

A tavalyi pénzügyi évben a vállalat 6,31 milliárd dollár árbevételt realizált, ami megegyezik a 2001-es év eredményeivel. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy a cég a Texas Instrumentsnek átadva a helyét lekerült a világ legnagyobb félvezetőgyártóinak dobogójáról. Az éves nettó nyereség 429,4 millió dollárt, részvényenként 48 centet tett ki.

A közeli jövőről szólva Pistorio elmondta, hogy a nehéz piaci körülmények várhatóan az idei év első félévében megmaradnak, azonban a második félévben már javulás várható. A vállalat a jelenlegi, első pénzügyi negyedévre 1,62-1,68 milliárd dolláros árbevételt vár. A vezérigazgató egyben közölte, hogy várakozásai szerint a bruttó haszonrés az év egészében folyamatosan növekszik, és az év végére megközelíti a 40 százalékot. A haszonrés jelenleg 36-37 százalék. Az idei évben a cég nem kívánja növelni tőkeberuházási keretét, tette hozzá Pistorio. Tavaly az ST 995,5 millió dollárt fordított beruházásokra, míg 2000-ben a vállalat még 3 milliárd dollárt költött fejlesztésekre.

A vállalat egyben közölte, hogy a 65. életévét áprilisban betöltő pénzügyi vezérigazgató, Maurizio Ghirga helyére Carlo Ferro jelenlegi pénzügyi vezérigazgató-helyettest nevezi ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról