Szerző: Vörös Péter

2003. január 8. 16:53

A globális TFT-termelés évi 21 százalékkal fog emelkedni a következő négy évben

Az amerikai DisplaySearch piackutató vállalat ma közölte, hogy a következő négy évben a lapos kijelzők globális termelése átlagosan évi 21 százalékkal fog emelkedni. Optimizmusunkat az LCD monitorok és LCD TV-k emelkedő népszerűségére alapozzuk, különösen a nagyobb kijelzők iránti kereslet emelkedni fog a következő években -- mondta C.E. Wang, a piackutató cég tajvani részlegének vezetője.

Az amerikai DisplaySearch piackutató vállalat ma közölte, hogy a következő négy évben a lapos kijelzők globális termelése átlagosan évi 21 százalékkal fog emelkedni. "Optimizmusunkat az LCD monitorok és LCD TV-k emelkedő népszerűségére alapozzuk, különösen a nagyobb kijelzők iránti kereslet emelkedni fog a következő években" -- mondta C.E. Wang, a piackutató cég tajvani részlegének vezetője.

Az 1996-ban alapított piackutató cég szerint a lapos kijelzők globális forgalma 2006-ra eléri a 62 milliárd dollárt, szemben a 2002-es 28,8 milliárd dollárral. A világ teljes laposkijelző-termelésének 70 százalékát teszik ki a nagyméretű TFT-LCD-k, amelyeket laptopokban, LCD monitorokban és LCD TV-kben használnak. A fennmaradó 30 százalékot a PDA-kban és mobiltelefonokban használt kisebb kijelzők adják.

Jelenleg Tajvan a világ legnagyobb LCD-monitorgyártója, a tavalyi globális termelés 52 százalékát adta a szigetország. A legnagyobb tajvani LCD-monitorgyártó a Benq és a Compal Electronics. Jelentős LCD-monitorgyártó a dél-koreai Samsung Electronics és a japán Sharp.

A kereslet emelkedésének köszönhetően a Benq (amely mobiltelefonokat is gyárt) idei forgalma 20 százalékkal fog emelkedni 2002-höz képest, közölte a cég kedden.

A DisplaySearch szerint az LCD monitorok termelése évi 37 százalékkal 113,3 millió darabra emelkedik 2006-ban. Addigra az eladott monitorok 80 százaléka lesz lapos kijelzős, szemben a 2002 végi 30 százalékkal. A felhasználók egyre inkább áttérnek a nagyméretű CRT monitorokról az áram- és helytakarékos LCD monitorokra.

Ami a lapos kijelzők árait illeti, a DisplaySearch közölte, hogy a 15"-os lapos kijelzők átlagos eladási ára várhatóan a jelenlegi 160-180 dolláros szint körül marad az idén. A 15"-os lapos kijelzők ára 2002 elején 250 dollárra emelkedett, azóta nagyjából egyenletes az árak csökkenése.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.