Szerző: Barna József

2003. január 30. 09:37

Fordulat a Rambus-perben

[WSJ, CNET] Tegnap a szövetségi fellebbviteli bíróság felülbírálta a virginai kerületi bíróság korábbi, a Rambust elmarasztaló ítéletét, és kimondta, a memóriatechnológiákat fejlesztő vállalat nem bűnös csalás vádjában és így jogosult szabadalmi jogainak érvényesítésére a német Infineon Technologieszal és más gyártókkal szemben. A döntés fordulatot hozhat a Rambus és több memóriagyártó óriásvállalat évek óta húzódó vitájában.

Amint az ismert, a virginiai kerületi bíróság még 2001-ben találta bűnösnek a Rambust csalás vádjában, és megtiltotta, hogy a vállalat az SDR és DDR SDRAM szabványokkal kapcsolatban további szabadalombitorlási eljárásokat kezdeményezzen az Infineon ellen. Az ítélet indoklása szerint a Rambus a technológia szempontjából kulcsfontosságú információkat hallgatott el az egyebek mellett a memóriaszabványokat is felügyelő JEDEC ülésein, és egyben az ott elhangzott, nyílt szabvány megalkotását célzó információkat saját neve alatt szabadalmaztatta.

A szövetségi fellebbviteli bíróság azonban tegnap gyakorlatilag minden pontjában megalapozatlannak nyilvánította a kerületi bíróság döntését. A fellebbviteli bíróság határozata szerint a Rambus nem bűnös csalás vádjában, és így jogos szabadalmi igényeket támaszthat az Infineonnal szemben. A Rambusnak továbbá nem kell kifizetnie az Infineonnak korábban megítélt 3,5 millió dolláros kártérítést sem. A bíróság az ügy kerületi szintű újratárgyalását rendelte el.

A döntésnek komoly kihatása lehet a memóriaipar egészére, hiszen a Rambus egyebek mellett hasonló szabadalombitorlási pereket indított a Micron Technology és a Hynix Semiconductor ellen is, így az Infineon-perben meghozott döntés precedensértékű lehet, és várhatóan befolyásolja majd az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság által a Rambus ellen kezdeményezett trösztellenes vizsgálat kimenetelét is.

Amint az ismert, a Rambus árbevételének jelentős része a licencdíjakból származik, azonban jelenleg csupán a Samsung, az Elpida Memory és a Toshiba fizet nem ismert összegű díjat a vállalatnak, míg a többi memóriagyártó -- éppen az Infineon-perben hozott korábbi döntés alapján -- elutasította a Rambus követeléseit.

A fellebbviteli bíróság döntésének nyilvánosságra hozatalát követően a Rambus részvényeinek árfolyama az egekbe szökött, és 57 (!) százalékos növekedés után 11,69 dolláron zárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról