Szerző: Vörös Péter

2003. január 6. 08:26

Kínában csak jövőre várható a harmadik generációs mobiltelefónia megjelenése

Kína hazai fejlesztésű harmadik generációs (3G) mobiltelefon-technológiája még tesztelés alatt áll és legkorábban 2004-ben fog üzembe állni, mondta Li Shihe, a Datang Mobile Communications Equipmentnek, a technológia fő fejlesztőjének műszaki vezérigazgatója.

Kína hazai fejlesztésű harmadik generációs (3G) mobiltelefon-technológiája még tesztelés alatt áll és legkorábban 2004-ben fog üzembe állni, mondta Li Shihe, a Datang Mobile Communications Equipmentnek, a technológia fő fejlesztőjének műszaki vezérigazgatója.

A kínai kormány által támogatott szabvány, a TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access) potenciális riválisa lesz az európai WCDMA-nak és az amerikai Qualcomm által fejlesztett CDMA2000-nek. "Leghamarabb 2004-ben lesz kész a TD-SCDMA a széles körű üzleti bevezetésre" -- mondta Li.

A technológia elkészülte meghatározhatja azt, hogy mikor kapnak a vonalas telefóniában érdekelt vállalatok, a China Telecom és a China Netcom engedélyt a harmadik generációs hálózatok kiépítésére. Elemzők szerint előfordulhat, hogy a kormányzat e két vállalat egyikét arra fogja felkérni, hogy a TD-SCDMA technológiát használja.

Li közölte, hogy a tesztelésekben több nemzetközi távközlési cég részt vesz, de további részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban. A szakértő arról sem volt hajlandó nyilatkozni, hogy a szabvány kompatibilis lesz-e a WCDMA-val (Wideband Code Division Multiple Access), amelyik ugyanazon a technológián alapul, mint a TD-SCDMA.

A Datang anyavállalata közölte, hogy az idén 120 millió dollárt költ a technológia kifejlesztésére. A cég német partnere, a Siemens AG azt tervezi, hogy 50 millió dollárt fog költeni 2003-ban a szabványra.

Li védelmébe vette a TD-SCDMA műszaki oldalait, a szakértők ugyanis azt a kritikát hangoztatják, hogy a rendszer gyorsan közlekedő autókban elveszíti a jelet. "A technológia van olyan jó, mint a többi".

A szolgáltatást úgy tervezték, hogy többek között nagysebességű internet-hozzáférést és videokommunikációt lehessen nyújtani. A TD-SCDMA révén a fejlesztő és a kínai távközlésiberendezés-gyártók dollármilliárdokhoz juthatnak, ha széles körben elterjed a szabvány.

Franz Jessen, a kínai EU-misszió helyettes vezetője szerint a távol-keleti országnak el kellene tekintenie a saját 3G mobiltechnológia telepítésétől és az Európában is elterjedt szabványokat kellene bevezetnie. Jessen úgy véli, hogy Kínában is a világszerte elfogadott WCDMA (wideband code-division multiple-access) szabványt kellene alkalmazni, ugyanis ez jelentősen csökkentené a költségeket és egyszerűbbé tenné a hívásátadást (roaming). "El kell kerülni a piac széttöredezését, hogy minden ország a saját szabványait és a saját iparát védje".

Az ITU (International Telecommunication Union) eddig három különféle 3G szabványt fogadott el és Kína nyitott az összes megoldás felé. Európa azonban gyakorlatilag nem az. A képet tovább színesíti, hogy a Siemens már a 90-es évek elején kidolgozta a TD-SCDMA elődjét, azonban az EU országai elutasították annak bevezetését és a WCDMA mellett döntöttek.

A TD-SCDMA szabvány támogatói szerint a technológia sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló sávszélességet, mint a riválisok, ezért sokkal inkább megfelel a zsúfolt kínai városok igényeinek. Ráadásul szakértők szerint a TD-SCDMA telepítése legalább 20 százalékkal olcsóbb, és nagyobb sávszélességet biztosít, mint a WCDMA vagy a CDMA2000. Európa mellett Japán szintén a WCDMA elkötelezettje, ezzel szemben az Egyesült Államokban jelenleg a CDMA2000 szabvány áll "nyerésre".

A kínai kormányhivatalnokok szerint a világ legnépesebb országának távközlési szabályozói a 3G licenceket 2003 második felében vagy 2004 elején fogják kiadni a China Mobile-nak (az előfizetőszám alapján a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójának), a rivális China Unicomnak, valamint a két vonalas telefonszolgáltatónak.

A kínai kormány novemberben hozott létre egy, a távközlésiberendezés-gyártókból és a szolgáltatókból álló ipari szövetséget a szabvány támogatása érdekében. Li, aki korábban főmérnök volt a Kínai Távközlési Technológiai Akadémián, a 90-es évek végén kezdte el a technológia kifejlesztését állami támogatással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról