Szerző: Barna József

2003. január 16. 10:26

A várakozásoknak megfelelő negyedévet zárt az Apple

Fred Anderson
Fred Anderson
[CNET, WSJ] Az Apple tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat immár a második egymást követő negyedévben számolt be veszteségről, azonban jelezte, a jelenlegi -- hagyományosan szezonális csökkenést mutató -- negyedévben nem számol forgalomcsökkenéssel.

Az Apple a december 28-án véget ért első pénzügyi negyedévben 1,47 milliárd dolláros árbevétel mellett 8 millió dolláros, részvényenként 2 centes nettó veszteséget ért el. A tavalyi év hasonló időszakában a vállalat 1,38 milliárd dolláros forgalmat és 38 millió dolláros, részvényenként 11 centes nettó nyereséget realizált. Az adózás utáni egyszeri költségeket nem számítva a cég nyeresége 11 millió dollár, részvényenként 3 cent lett volna, ami megfelel a Wall Street-i elemzők várakozásainak.

Októberben a vállalat előrejelzésében a negyedik negyedéves 1,44 milliárd dolláros forgalomnál "enyhén magasabb" forgalmat jelzett előre a negyedévre, azonban néhány elemző 1,5 milliárd dollárt meghaladó árbevételt várt. A cég a negyedév során 743 000 Mac számítógépet értékesített, ami nagyjából megegyezik a tavalyi év hasonló időszakának értékesítési adataival.

A jelenlegi, második pénzügyi negyedévben az Apple prognózisa szerint a forgalom szinten marad és ismét nyereség várható. A januárban kezdődő negyedév hagyományosan visszaesést hoz, azonban elemzők szerint a múlt héten megrendezett Macworld Expón bemutatott új termékek segíthetik a vállalatot az árbevételszint fenntartásában.

Fred Anderson, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy elégedett a negyedéves eredményekkel, kiváltképpen a nehéz gazdasági körülmények tükrében. Mint közölte, az otthoni felhasználóknak szánt termékek, így az iPod médialejátszó és az iBook noteszgépek sokkal jobban szerepeltek az elmúlt három hónapban, mint az üzleti felhasználókat megcélzó rendszerek. A PowerMac számítógépek forgalma negyedév során 16 százalékkal 292 millió dollárra csökkent, míg az iMac és eMac konfigurációk eladásai 4 százalékkal estek vissza az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a vállalat 218 millió dollár értékben forgalmazott iPod lejátszókat, ami 13 százalékos növekedés a megelőző negyedévhez képest.

Anderson hozzátette, hogy az Apple nem csökkenti fejlesztési büdzséjét a rövidtávú nyereségesség érdekében. Mint mondta: "Folytatjuk beruházásainkat a visszaesés időszakában is". Elmondása szerint a vállalat jelenleg közel 500 millió dollárt költ kutatás-fejlesztésre.

Az Apple tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra negyedéves eredményeit. A vállalat részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 18 centtel 14,43 dollárra csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról