eco@tech archívum - 2003 augusztus

2003
augusztus

0

Motorola A920 készülék a "3" harmadik generációs szolgáltató kínálatában

2003. augusztus 29. 17:27

[DigiTimes] A Motorola és a 3 harmadik generációs mobilszolgáltató tegnap jelentette be, hogy hamarosan újabb készülékkel bővül a szolgáltató angliai mobilkínálata. A Motorola 3G-s telefonja, az A920 49-199 angol font közötti áron lesz megvásárolható különböző előfizetői csomagokban.

0

Ösztöndíj-pályázatot hirdet informatikus hallgatók részére a BalaBit IT Kft.

2003. augusztus 29. 15:33

Ösztöndíj-pályázatot hirdet informatikus hallgatók részére a BalaBit IT Kft. kutatási-fejlesztési projekt megvalósítására. A szeptemberben induló programban hazai felsőoktatási intézmények hallgatói pályázhatnak diploma vagy PhD keretében elvégzendő kutatómunka tervével. A programról részletes tájékoztató a BalaBit honlapján olvasható.

0

Híf: súlyos fogyasztói érdeksérelem a Vivendi nyári, hétvégi telefonos akciója

2003. augusztus 29. 14:36

Összesen tizenhatmillió forintra bírságolta a Hírközlési Felügyelet (híf) a Vivendit nyári, hétvégi telefonhívásokra vonatkozó akciója miatt. Mint emlékezetes, a Vivendi augusztus hónapban a legfeljebb négyórás időtartamú hétvégi telefonbeszélgetésekre egységesen 45 forintot számlázott a beszélgetés tényleges hosszától függetlenül. A várhatóan 45 forintnyi díjnál rövidebb hívásokat kezdeményező ügyfelek (az egy-két perces hívások jellemzően kevesebbe kerülnek mint 45 forint) egy négyjegyű előhívószámot tárcsázva maradhattak a eredeti tarifánál.

0

IDC: az IBM meggyőzően teljesít a szerverpiacon

2003. augusztus 29. 09:53

[CNET] Az IDC legfrissebb jelentése szerint az IBM tovább erősítette vezető pozícióját a szerverpiacon a második negyedév során. Az áprilistól júniusig tartó időszakban a piac igen szerény mértékben, éves szinten mindössze 0,2 százalékkal növekedett.

0

A Legenddel közös kutatás-fejlesztési központot nyit az Intel

2003. augusztus 28. 17:03

Az Intel bejelentette, hogy a legnagyobb kínai számítógépgyártóval együtt fejlesztőközpontot hoz létre, ahol hálózati biztonsággal, valamint szórakoztatóelektronikai berendezések és számítógépek összekapcsolásával kapcsolatos kutatások zajlanak majd.

0

A K&H Lízingcsoport és a Humansoft tartósbérleti konstrukciót vezet be a kis- és középvállalkozások számára

2003. augusztus 28. 15:54

A K&H Lízingcsoport és a HUMANsoft közös tartósbérleti konstrukciót dolgozott ki a kis- és középvállalkozások számára. A konstrukció lényege, hogy a K&H Lízingcsoport által kínált, kedvező árú tartósbérleti szerződéssel az ügyfél a Humansoft által forgalmazott Dell hardverhez és professzionális üzemeltetési szolgáltatáshoz juthat.

0

Fürtözéssel kapcsolatos szoftvereket fejlesztő céget vásárolt az Intel

2003. augusztus 28. 10:32

[CNET] Az Intel felvásárolja a német Pallas szoftvercéget, amely fürtözéssel kapcsolatos technológiákat, monitoring és menedzsment alkalmazásokat fejleszt. A két vállalat között augusztusban jött létre a megállapodás -- erősítette meg Scott McLaughlin, az Intel szóvivője, aki a tranzakció pénzügyi részleteiről nem adott felvilágosítást. Az ügylet várhatóan szeptemberben zárul le.

0

Újabb elbocsátásokra kerül sor az SGI-nál

2003. augusztus 28. 09:59

A Silicon Graphics szerdán bejelentette, hogy 600 alkalmazottjától válik meg. A májusban bejelentett leépítésekkel együtt összesen mintegy 1000 dolgozónak kell távoznia a cégtől, azaz az elbocsátások az alkalmazottak negyedét érintik.

0

Újabb gyárat épít Kínában az Intel

2003. augusztus 27. 18:21

Az Intel ma bejelentette, hogy újabb üzemet épít Kínában. A Csengdu városban található létesítményben a jelenlegi tervek szerint chipkészletek tesztelése és tokozása zajlik majd. A vállalat 200 millió dollárt költ az üzem felépítésére és a jövőben várhatóan 175 millió dolláros beruházással bővíti azt.

0

A Sun és a Hitachi meghosszabbította együttműködését

2003. augusztus 27. 15:31

[Lenhardt&Weichinger] A Sun Microsystems, a Hitachi Ltd., valamint annak teljes tulajdonú leányvállalata, a Hitachi Data Systems a hét elején jelentették be, hogy -- 12 hónappal az esedékesség előtt -- további két évvel meghosszabbították a cégek globális disztribútori és más kapcsolódó együttműködési szerződéseit. A 2001 augusztusában aláírt, és most 2006-ig meghosszabbított, szerződés keretében mindkét cég magas rendelkezésre állást biztosító, nagyteljesítményű adatközponti megoldásokat szállított.

0

Már közel 240 millió mobilelőfizetőt tartanak nyilván Kínában

2003. augusztus 27. 14:57

[ZDNet] A Xinhua kínai hírügynökség információi szerint újabb 5 millióval nőtt a kínai mobilelőfizetők tábora júliusban, így az ország mobilelőfizetői közössége immáron 240 milliós létszámot számlál. Július végén pontosan 239,45 millió előfizetőt tartottak nyilván Kínában.

0

A vártnál nagyobb mértékű elbocsátásokra kerülhet sor az EDS-nél

2003. augusztus 27. 11:44

Az Electronic Data Systems (EDS) egy, a szövetségi hatóságokhoz eljuttatott dokumentumban közölte, hogy a júniusban bejelentettnél nagyobb mértékű elbocsátásokra készül. Az informatikai szolgáltató a nyáron azt közölte, hogy alkalmazottainak 2 százalékától, azaz mintegy 2700 dolgozótól válik meg, azonban a szóban forgó dokumentum szerint lehet hogy ennél nagyobb mértékű elbocsátásokra kerül sor. Június végén a cégnek világszerte 137 ezer alkalmazottja volt.

0

Átadták az Év Főinformatikusa díjat

2003. augusztus 27. 09:25

A Vezető Informatikusok Szövetsége által szervezett INFO-Hajó 2003 konferencia keretében került sor az Év Főinformatikusa díj átadására, melyet idén Loncsár Tibor, a Mol Rt. informatikai igazgatója nyert el. Ezúttal a zsűri egy Életmű különdíj odaítéléséről is döntött, amelyet Dr. Papp Zoltán, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője kapott. A hazai IT-piac vevői oldalának szóló díjat négy hazai szakmai kiadvány, a Business Online , a CW-Számítástechnika , az Infopen CIO Webmagazin és a Világgazdaság szerkesztősége ítéli oda egy volt CIO-kkal, elismert informatikai szakértőkkel és társadalmi szervezetek képviselőivel is kibővített 13 tagú zsűri ajánlása alapján.

0

Az AMD befejezte a National Semiconductor IA részlegének felvásárlását

2003. augusztus 26. 18:09

A National Semiconductor tegnap jelentette be, hogy befejeződött Information Appliance (IA) részlegének értékesítése. Az x86-os architektúrára épülő Geode beágyazott processzorok fejlesztéséért felelős üzletágat az Advanced Micro Devices (AMD) vásárolta meg.

0

A WTO-nál támadja meg az uniós védővámot a Hynix

2003. augusztus 26. 10:21

A Hynix Semiconductor a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) tiltakozik a vállalat termékeit sújtó védővámok európai bevezetése ellen, adta hírül ma az AFP . Az uniós tagországok kormányai két héttel ezelőtt adták áldásukat a dél-koreai gyártó számára elfogadhatatlan 34,8 importvám kiszabására.

0

Veszteséges negyedévet zárt a TiVo

2003. augusztus 22. 13:14

A digitális videfelvevőket gyártó és elektronikis műsorszolgáltatásokat értékesítő TiVo csütörtökön tette közzé második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat a tavalyinál nagyobb, azonban a vártnál kisebb veszteséget ért el és megemelte éves kilátásait.

0

Az NVIDIA befejezte a MediaQ felvásárlását

2003. augusztus 22. 10:13

Az NVIDIA bejelentette, hogy befejezte a MediaQ felvásárlását. A vállalat 70 millió dollárt fizetett a cégért, amely mobil eszközökhöz fejleszt grafikus megoldásokat.

0

Támogatás híján megszűnhet a magyar internet Világrádió szolgáltatása

2003. augusztus 22. 10:12

Hétfőn fizetőssé vált, ám még így is kétséges, hogy fennmarad-e az internet Világrádió szolgáltatása -- tudta meg lapunk. A szolgáltatást üzemeltető vállalkozásnak mára a tulajdonoson kívül csak egy munkatársa maradt, ám így is kétséges, hogy egy hónap múlva lesz-e még magyar nyelvű adók hallgatását lehetővé tevő Világrádió.

0

Személyes adatokat csal ki a Citibank ügyfeleiből egy e-mail

2003. augusztus 19. 17:47

[News.com] A Citibank hétfőn hívta fel ügyfelei figyelmét egy a vállalatnak tulajdonított e-mailre, mely egy weboldal segítségével személyes adatot próbál meg eltulajdonítani a bank ügyfeleitől. Az e-mail szövegezése szerint a megváltozott szerződési kondíciók miatt kell az e-mail címzettjének egy weboldalra ellátogatni, majd ott megadni a társadalombiztosítási számukat, biztonsági kódukat.

0

A Samsung az amerikai mobilpiac meghódítására készül

2003. augusztus 19. 14:20

[News.com] A Samsung Electronics tegnap jelentette be, hogy megállapodást kötött az amreikai AT&T Wireless-szel és felsőkategóriás mobiltelefonokat szállít az Egyesült Államokba. Az AT&T Wireless ügyfelei adatletöltési, kép- és szüveges üzenetküldési, valamint internethozzáférési szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe a Samsung mobiltelefonjaival. Az első amerikai piacra exportált modell a v206 széthajtható mobil lesz, mely beépített kamerával és színes kijelzővel rendelkezik.

0

Az okostelefonok egyre nagyobb piacot vesznek el a tenyérgépektől

2003. augusztus 19. 10:45

A mobiltelefonok egyre nagyobb piaci részesedést vesznek el a tenyérgépektől, ezért az idén utóbbiak piaca tovább csökken majd -- állítja az IDC. A piackutató vállalat szerint a PDA-eladások az idén 8,4 százalékkal 11,35 millió darabra csökkennek, jövőre azonban már növekedés várható.

0

Gartner: gyorsabb növekedés várható a félvezetőiparban

2003. augusztus 19. 09:25

[SBN] A Gartner tegnap megemelte a félvezetőipar idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A piackutató vállalat a korábban prognosztizált 8,3 százalékos éves bővülés helyett immár 11,2 százalékos növekedésre számít az idén, így a félvezetőipari termékek globális forgalma a módosított becslés szerint 2003-ban 173 milliárd dollárra rúg.

0

HP Utility Data Centert használt rajzfilmje elkészítéséhez egy animációs stúdió

2003. augusztus 18. 17:03

[Noguchi & Peters] A hp bejelentette, hogy egy animációs stúdiónak kereskedelmi minőségű rajzfilmet sikerült készítenie a hp Labs hp Utility Data Centeren (UDC) futó kísérleti képalkotási szoftverével. A The Painter című, négyperces rajzfilm a díjnyertes bristoli 422 animációs stúdió alkotása. Készítésében a hp Labs bristoli kutatói is közreműködtek. A hp a világhírű Sundance Filmfesztiválra és más európai rajzfilmversenyekre is szeretné benevezni az új filmet.

0

Minden harmadik háztartásban van szélessávú internetkapcsolat Tajvanon

2003. augusztus 18. 16:55

[DigiTimes] A tajvani Market Intelligence CenterOne kutatócég becslése szerint ma már minden harmadik háztartás rendelkezik szélessávú internetkapcsolattal Tajvanon. Az ország 6,9 millió háztartásából 2,45 millióban található valamilyen szélessávú kapcsolatot biztosító megoldás, 35,5 százalékos szélessávú internetpenerációt képviselve.

0

Búcsú a magyar személyhívótól

2003. augusztus 18. 15:23

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Konrád Mariann -- a végelszámolás alatt álló Eurohívó Magyarország Személyhívó Koncessziós Rt. végelszámolója -- megállapodást írt alá a társaság koncessziós szerződésének megszüntetéséről.

0

Elbocsátások az IBM félvezetőgyártó részlegénél

2003. augusztus 18. 15:18

Az IBM bejelentette, hogy mintegy 600 alkalmazottat bocsát el félvezetőgyártó részlegétől. A leépítések a chipgyártó divíziót is megában foglaló Technoogy Group alkalmazottainak 3,5 százalékát érintik. Az IBM szóvivője elmondta, hogy az elbocsátandó dolgozók jelentős része a burlingtoni (Vermont, USA) IBM-üzemben dolgozik. A vállalat emellett közölte, hogy a jelenleg is tartó negyedév során mintegy 3 ezer dolgozóját küldi egyhetes kényszerszabadságra.

0

Az IDC szerint a HP vezeti az iparági szabványos szerverek magyar piacát

2003. augusztus 18. 14:34

Az IDC piackutató cég legfrissebb adatai szerint a HP stabilan őrzi vezető helyét az iparági szabványos (IA-32) szerverek hazai piacán. 2003 második negyedévében a hp 810 darab kiszolgáló értékesítésével több mint 47 százalékos piaci részesedést ért el, miközben a sorrendben következő két szállító együttes részesedése nem éri el ezt az értéket.

0

DoS támadás áldozata volt a Microsoft weboldala

2003. augusztus 18. 11:18

Csütörtökön 2 órán át elérhetetlen volt a Microsoft weboldala, ugyanis DoS (Denial of Service) támadás bénította meg. A vállalat közölte, hogy a szövetségi hatóságokkal együttműködve keresik a támadókat. Egy hónapon belül ez volt a második sikeres DoS támadás a redmondi cég internetes portálja ellen.

0

Nevet változtat a Palm

2003. augusztus 18. 10:15

A Palm bejelentette, hogy az operációs rendszerrel foglalkozó részleg leválasztása után nevet változtat: a céget palmOne-nak hívják majd. A vállalat hardverekkel foglalkozó részlegét jelenleg Palm Solutionsnek hívják, azonban a PalmSource leválasztása után sem a részleg, sem pedig a név nem él majd tovább.

0

Növelte piaci részesedését a Nokia és a Sony Ericsson

2003. augusztus 18. 09:53

A második negyedévben növelte piaci részesedését a Nokia és a Sony Ericsson, elsősorban a Motorola és a Samsung kárára. A Strategy Analytics piackutató vállalat felmérése szerint a második negyedévben a mobiltelefonok iránti kereslet növekedését erőteljesen visszafogta az atípusus tüdőgyulladás hatása, így az eladott készülékek száma az első negyedévhez képest csak enyhén emelkedett.

0

Megszüntetett versenyfelügyeleti eljárás a Vivendivel szemben

2003. augusztus 15. 21:42

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2003. július 23-án jogsértés hiányában megszűntette a Vivendi Telecom Hungary Rt. ellen indított versenyfelügyeleti eljárást. A GVH 2002. július 24-én indított eljárást gazdasági erőfelénnyel való visszaélés miatt.

0

Csökkenti Praktikum és Bee csomagjainak percdíját a Pannon GSM

2003. augusztus 15. 17:25

Egyszerűsíti kártyás tarifacsomagjainak díjszabását a Pannon GSM, egyúttal jelentős percdíj-csökkentéseket is bevezet. A szolgáltató arra törekszik, hogy a piacon hozzáférhető egyéb szolgáltatásokkal a felhasználók számára könnyebben összehasonlítható legyen kínálata, áll a vállalat ma kiadott közleményében.

0

A Palm ismét csökkentette Tungsten T kéziszámítógépe árát

2003. augusztus 15. 17:11

[infoSync] Röviddel a Palm Tungsten T2 tenyérgép bemutatása után tovább csökkentette az első generációs Tungsten T kéziszámítógép árát a Palm. Az 50 dolláros árcsökkentést követően 349 dollárért vásárolható meg a megjelenésekor 499 dollárért értékesített tenyérgép.

0

A Gartner megemelte a PC-piacra vonatkozó előrejelzését

2003. augusztus 15. 14:29

A Gartner Dataquest megemelte a harmadik negyedéves PC-forgalomra vonatkozó kilátásait. A piackutató cég szerint szerint a jelenleg is tartó negyedévben világszerte 39,8 millió PC talál majd gazdára, ami 9,6 százalékkal magasabb mint a tavalyi év azonos időszakában. Az idei évben a Gartner összesen 161,3 millió PC értékesítésére számít, ami 2002-höz képest 8,9 százalékos fellendülést jelent.

0

Westel: szeptember 1-től kedvezményes GPRS

2003. augusztus 15. 11:37

A Westel Domino kártyás ügyfelei szeptembertől a GPRS használatával sokkal több információhoz juthatnak változatlan áron, mert a havidíj meghatározott adatforgalmat is tartalmaz majd. Emellett a Westel szinte valamennyi GPRS felhasználója díjmentesen vagy engedményesen veheti igénybe a 777westel mailt.

0

Új Domino csomagot vezet be szeptember 1-én a Westel

2003. augusztus 14. 11:37

A Westel szeptember 1-től Domino Nap néven olyan új díjcsomagot kínál, ahol a westeles és belföldi vezetékes számok egész nap mindössze 33 forintos, más hazai mobilhálózat ügyfelei pedig 39 forintos percdíjjal hívhatók. A kiegészítő SMS csomaggal emellett 25 forintért küldhetők üzenetek.

0

Kibékült az NVIDIA és a Cirrus Logic

2003. augusztus 14. 09:38

Az NVIDIA és a Cirrus Logic tegnap közös sajtóközleményben jelentette be, hogy peren kívül megállapodtak a kölcsönös szabadalombitorlási eljárások lezárásában. A megegyezés részeként a felek keresztlicenc-megállapodást írtak alá.

0

Várhatóan nem okoz csalódást a Dell

2003. augusztus 14. 08:43

[WSJ] A Dell ma tőzsdezárás után hozza nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A várakozások szerint a PC-gyártó vállalat forgalma és nyeresége eléri, de nem szárnyalja túl az elemzők előrejelzéseit.

0

A kamerás mobilok népszerűbbek a fényképezőgépeknél

2003. augusztus 13. 18:27

A Future Image elemzőinek jóslata szerint a digitális kamerával felszerelt mobiltelefonoknak köszönhetően rövid időn belül marginálissá válhat a hagyományos fényképezőgépek szerepe. Két éven belül a kamerás mobilok forgalma meghaladja majd a filmes és digitális fényképezőgépek együttes forgalmát, állítja a cég.

0

Jelentős veszteséggel zárta második negyedévét a Hynix

2003. augusztus 13. 15:49

A koreai Hynix Semiconductor jelentős veszteséggel zárta második pénzügyi negyedévét. A vállalat legfontosabb termékei, a DRAM chipek iránt igen gyatra volt a kereslet és az árak is rendkívül alacsonyak voltak -- közölte a cég.

0

Két, egymással inkompatibilis szabványt kezel a Kyocera új mobiltelefonja

2003. augusztus 13. 15:43

[News.com] A mobiltelefonokat gyártó Kyocera kedden jelentette be, hogy új mobiltelefonja két, egymással inkompatibilis szabványt támogat majd, hidat képezve azok között. A Kyocera KZ850 mobiltelefonra épített készülék a Qualcomm GSM1x technológiáját támogatja. A kínai China Unicom azonnal bejelentette, hogy a Kyocera mobiltelefonja is részese lesz a hamarosan elvégzendő GSM1x teszteknek.

0

A HP leszállította ezredik európai Superdome szerverét

2003. augusztus 13. 14:34

[Noguchi & Peters] Mai bejelentése szerint a HP újabb HP Superdome Unix szervert adott el az európai, közel-keleti és afrikai országokat átfogó EMEA-régió egyik vezető távközlési vállalatának, a T-Systemsnek. Ezzel a tranzakcióval elérte az ezret a 2000 december óta Európában leszállított Superdome kiszolgálók száma.

0

Európai igen a Hynix termékeit sújtó importvámra

2003. augusztus 12. 17:59

Ma az uniós tagországok kormányai jóváhagyták a Hynix Semiconductor termékeit sújtó 34,8 importvám bevezetését, adta hírül a Dow Jones hírügynökség. Az Unió végrehajtó testülete, az Európai Bizottság a dél-koreai gyártónak nyújtott állami támogatások ügyében folytatott vizsgálat lezárását követően áprilisban vezette be a védővámot. A testület szankciói azonban csak négy hónapig maradhatnak érvényben, azok véglegesítését a tagállamok kormányainak kell jóváhagynia.

0

Bizonytalan ideig elhalasztotta első tenyérgépe bemutatását a Gateway

2003. augusztus 12. 17:04

Az infoSync információi szerint tovább késik a Gateway első tenyérgépe. Az egyszer már felülbírált, augusztus közepére módosított megjelenési időpont egyelőre bizonytalan időpontra csúszik a Gateway illetékese szerint. Az előző csúszást a készülék elhúzódó tesztelésével okolta a vállalat.

0

Új logót készített a DVD-RAM-kompatibilis eszközök számára a Recordable DVD Council

2003. augusztus 12. 16:28

Miközben a Recordable DVD Council (RDVDC) az általa kezelt DVD-formátumok jövőjével, a DVD-rögzítők piacával és gyorsított bővítésével kapcsolatos terveit szövögeti, a testületi tanács új logókat vezet be a DVD-RAM formátumot kezelő szórakoztatóelektronikai termékek számára. Az új logók az Európában és Amerikában méltánytalanul mellőzött DVD-RAM formátummal való kompatbilitásra hívják fel jobban a felhasználók figyelmét.

0

A Samsung az UWB vezeték nélküli kommunikációban látja a jövőt

2003. augusztus 12. 14:48

[News.com] Internetes hírforrások szerint a chipgyártó Staccato Communications és a Samsung ma jelenti be a titokzatos UWB (UltraWideBand) technológiával kapcsolatos bővebb terveit. Az UWB a rivális, vezeték nélküli Bluetooth kommunikációnál nagyságrendekkel gyorsabb adatátviteli sebességet biztosít hasonlóan rövid hatótávolság mellett.

0

Nyolcmillió forintos hírközlési felügyeleti bírság a Matávra

2003. augusztus 12. 13:38

A Hírközlési Felügyelet (Híf) Területi Hivatalának Debreceni Irodája nyolcmillió forintos bírsággal sújtja a Matáv Rt.-t GSM hozzáféréssel biztosított egyetemes szolgáltatása miatt. A helyhez kötött telepítésű GSM szolgáltatás bevezetésekor a szolgáltató a megfelelő műszaki paramétereket nem állította be, így ez országszerte több mint 60 ezer előfizető számára okozhat hibás működést, többletköltséget. Az érintettek nem minden esetben tudnak telefonálni, faxolni, adatátvitelre használni készüléküket. A piacfelügyeleti bírság kiszabását kilenc hónapig tartó műszaki ellenőrzés és egyeztetés előzte meg.

0

Júniusban 19,6 százalékkal növekedett a japán mobiltelefon-piac

2003. augusztus 12. 11:10

Júniusban tavalyhoz képest 19,6 százalékkal 4,75 millió darabra emelkedett a Japánban értékesített mobiltelefonok száma -- jelentette be a Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA). Sorozatban ez a nyolcadik hónap, hogy a távol-keleti országban eladott mobiltelefonok száma felülmúlja az előző év azonos időszakában elért szintet.

0

Rekordszintet ért el a dél-koreai IT-export júliusban

2003. augusztus 11. 18:06

[NE Asia Online] Az illetékes minisztérium legfrissebb adatai szerint a dél-koreai IT-export júliusban elérte a 4,88 milliárd dollárt, ez 31,3 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A korábbi rekordot 2000 októberében érte el a távol-keleti ország, akkor 4,74 milliárd dollárt tett ki az IT-termékek exportforgalma.

0

A gyenge kilátások miatt jelentősen visszaesett az NVIDIA részvényárfolyama

2003. augusztus 11. 14:34

Pénteken az NVIDIA részvényárfolyama 3,80 dollárral (19,7 százalékkal) 15,50 dollárra zuhant vissza, miután a cég csütörtökön lehangoló forgalom- és haszonrés-előrejelzésekről számolt be. Az elemzők szerint jelentős gondok vannak a vállalat gyártási költségeivel és növekedési potenciáljával. A részvényárfolyama a június elején elért csúcsszinthez képest mintegy 40 százalékkal esett vissza.

0

Sanghaj lesz a Siemens második UMTS-gyártóbázisa

2003. augusztus 11. 14:00

A Siemens Mobile 30 millió dolláros beruházással kibővíti éppen tíz éve alapított kínai vegyesvállalata, a Shanghai Siemens Mobile Communication (SSMC) gyártóbázisát, és ezzel kiterjeszti eddig németországi (Durach) UMTS gyártókapacitásait.

0

Japánban már több mint 10 millió broadband internetfelhasználó van

2003. augusztus 11. 13:43

[NE Asia Online] Az illetékes minisztérium legfrissebb felmérése szerint Japánban a szélessávú internet-hozzáférést használók száma június végén elérte a 10 939 411-et, ami azt jelenti, hogy május végéhez képest 450 638-cal emelkedett a mutató. A júniusi növekedés némileg alatta maradt a májusinak, amikor 520 ezerrel nőtt a broadband felhasználók száma, e mögött főként az állt, hogy lassult az xDSL-előfizetők számának növekedése.

0

A Samsung és az MIT Media Lab partneri szerződést kötött a közös stratégiai kutatásról

2003. augusztus 11. 11:27

A Samsung Electronics a kutatás és fejlesztés területén eszközölt aktív beruházási programjának keretében céges és stratégiai partnerséget kötött a jövőbeli új technológiák kifejlesztésére az Egyesült Államokban, Cambridge-ben található MIT Media Lab szervezettel, mely az MIT (Massachusetts Institute of Technology) egyetemhez tartozik.

0

Az Oracle ismét meghosszabbította a PeopleSoft részvényeire tett ajánlatát

2003. augusztus 11. 11:15

Az Oracle pénteken bejelentette, hogy ismét meghosszabbítja a PeopleSoft részvényekre tett felvásárlási ajánlatának határidejét. A vállalat az új határidőt szeptember 19-ben jelölte meg, eddig az napig 19,50 dollárt fizet a PeopleSoft papírjaiért. Meghosszabbítjuk az ajánlatunkat és továbbra is elkötelezettek vagyunk a PeopleSoft felvásárlása mellett -- mondta az Oracle szóvivője, Jim Finn.

0

Nincsenek trösztellenes aggodalmak a Palm és a Handspring egyesülésével kapcsolatban

2003. augusztus 8. 15:15

A Palm bejelentette, hogy letelt a Handspring felvásárlásával kapcsolatos, az Igazságügyi Minisztérium által megszabott határidő, amely azt jelenti, hogy a vállalatok egyesülésével kapcsolatban nincsenek trösztellenes aggodalmak. A Palm közleménye szerint a tranzakció az őszre zárulhat le, amennyiben a részvényesek is jóváhagyják az ügyletet.

0

A Nokia WCDMA 3G gerinchálózatot szállít a svájci sunrise szolgáltató számára

2003. augusztus 8. 13:42

[Weber Shandwick | GJW] A Nokia a svájci sunrise szolgáltató WCDMA 3G gerinchálózatának szállításáról szóló megállapodást írt alá. A szállítások már elkezdődtek: a Nokia a sunrise országos WCDMA hálózatának zökkenőmentes kiépítése érdekében telepítette a 3G gerinchálózati berendezéseket. A hálózat a tervek szerint 2004 végén kezdi meg működését.

0

Emelkedő forgalomról számolt be a UMC

2003. augusztus 8. 13:38

A világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a tajvani United Microelectonics Corp. (UMC) közzétette júliusi forgalmi adatait. A vállalat a legutóbbi hónapot 7,01 milliárd tajvani dolláros bevétellel zárta, ami 4,2 százalékkal múlta felül a tavaly júliusi adatot, azonban 0,2 százalékkal alacsonyabb az idén júniusban elért bevételnél. Az év első hét hónapjában a UMC 46,6 milliárd tajvani dolláros forgalmat könyvelhetett el, ami 24,4 százalékkal több mint a tavalyi év azonos időszakában elért bevétel.

0

Kína lesz a világ notebook-gyártó nagyhatalma

2003. augusztus 8. 11:05

[CNET] Az év végére Kína lesz a világ notebook-gyártó nagyhatalma -- állítja a brit IMS Research. A piackutató cég arra számít, hogy a legnagyobb gyártók fokozatosan áttelepítik termelésüket kínai üzemeikbe, ennek eredményeképp az idén már 20 millió noteszgép készülhet a világ legnépesebb országában, ami a globális termelés több mint 50 százalékát teszi ki.

0

Nyereséges negyedévet zárt a Sega

2003. augusztus 7. 17:28

[CBS] A Sega Corp. ma hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A japán videojáték-gyártó vállalat most először tett közzé negyedéves jelentést és nyereségről számolt be.

0

30 százalékkal növelte forgalmát júliusban a TSMC

2003. augusztus 7. 16:10

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) bejelentette, hogy júliusi forgalma 17,6 milliárd tajvani dollár (512 millió amerikai dollár) volt, amely ugyan 1,1 százalékkal alacsonyabb a júniusi forgalomnál, azonban 30,4 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakában elért szintnél.

0

2007-re a mobiltelefon-felhasználók száma meghaladja a 2 milliárdot

2003. augusztus 7. 14:14

Az In-Stat/MDR piackutató cég úgy véli, hogy 2007-re a mobiltelefon-felhasználók száma eléri a 2 milliárdot. Az elkövetkező 5 év során jelentősen lassulni fog az előfizetői létszám növekedése -- állítja az In-Stat/MDR. Ennek ellenére 2007-re több mint 931 millió új mobiltelefon-felhasználóra számít a cég, így az előfizetők létszáma át fogja lépni a 2 milliárdot.

0

A Seagate a mobil merevlemezek piacának 10 százalékát szeretné meghódítani

2003. augusztus 7. 11:18

A Seagate Technology, a legnagyobb amerikai merevlemezgyártó cég ma bejelentette, hogy jövő júniusra a mobil merevlemezek piacának 10 százalékát szeretné megkaparintani. A mobil merevlemezek piaca lényegesen gyorsabban növekszik, mint az asztali meghajtóké, hiszen a noteszgépek iránti kereslet nagyobb ütemben emelkedik, mint az asztali gépek iránti érdeklődés.

0

Az AMD vásárolja meg a National beágyazott processzorokat fejlesztő részlegét

2003. augusztus 6. 16:06

Az Advanced Micro Devices (AMD) és a National Semiconductor ma bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá, melynek értelmében az előbbi megvásárolja az utóbbi Information Appliance (IA) részlegét. Az üzletág az x86-os architektúrára épülő Geode beágyazott processzorok fejlesztéséért volt felelős. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

3 Mbit/s sávszélességű kábelmodemes hozzáférést nyújt a Comcast Communications

2003. augusztus 6. 15:30

[News.com] Észak-Amerika legnagyobb kábeltelevíziós és -kommunikációs cége, a Comcast Communications bejelentette, hogy tovább folytatja kísérleti szolgáltatását, mely során rendkívül kedvező áron nyújt 3 Mbit/s sávszélességű broadband internethozzáférést egyes ügyfeleinek. Ez a sávszélesség körülbelül duplája a Egyesült Államokban általánosan elérhető 1,5 Mbit/s-os kábelmodemes kapcsolat sebességének.

0

Minden második eladott mobiltelefon tartalmaz beépített kamerát Dél-Koreában

2003. augusztus 6. 14:38

[DigiTimes] A csökkenő júliusi eladási adatok ellenére is töretlen a kamerával felszerelt mobiltelefonok népszerűsége Dél-Koreában. A júliusban eladott 1,1 millió mobiltelefonból 570000 készülék volt képes képek, esetenként videoállományok készítésére, mely 51 százalékos részesedést jelent. Az év első hét hónapjában 2,68 millió mobiltelefon talált gazdára Dél-Koreában, lassan közelítve az erre az évre becsült 6 milliós darabszámot.

0

Továbbra is nyereséges a Creative

2003. augusztus 6. 10:15

A szingapúri Creative Technology ma hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A hangkártyáiról, hangszórókészleteiről és digitális audiolejátszóiról ismert vállalat az atípusos tüdőgyulladás (SARS) miatt csökkenő forgalom ellenére nyereséget ért el.

0

A Sony tovább csökkentette belépő szintű kéziszámítógépei árát

2003. augusztus 5. 15:00

[News.com] A Sony Electronics újra csökkentette egyes belépő szintű kéziszámítógépei árát: a Clié PEG-SJ33 készülék ára, mely színes kijelzővel és beépített audiolejátszóval rendelkezik 300 dollárról 220 dollárra csökkent. A Clié PEG-SJ22, mely szintén színes kijelzőt tartalmaz 200 dollár helyett már 180-ért megvásárolható.

0

Júniusban enyhén növekedett a félvezetőpiac

2003. augusztus 4. 12:13

A félvezetők globális forgalma júniusban 12,54 milliárd dollárt tett ki, ami enyhe emelkedés májushoz képest -- jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA). A második negyedévben az eladott chipek értéke 37,6 milliárd dollárra rúgott, ami az első negyedévhez képest 3,2 százalékos, a tavalyi második negyedévhez képest 10,4 százalékos növekedést jelent.

0

Az AMD részesedést veszített a processzorpiacon

2003. augusztus 4. 09:35

[CNET] Az elmúlt negyedévben a korábbi negyedévhez képest tovább nőtt az Intel részesedése az x86-os processzorok piacán, áll a Mercury Research jelentésében. A piackutató vállalat becslései szerint a piacon egészséges növekedés várható az év hátralevő részében.

0

A fájlcserélő szoftverek felhasználóit nem érdeklik a szerzői jogok

2003. augusztus 1. 18:19

[WSJ, HWSW] Azok az internetezők, akik fájlcserélő alkalmazásokat is használnak, jórészt nem foglalkoznak azzal, hogy megsértik a szerzői jogi törvényeket -- áll egy nemrégiben közzétett jelentésben, amelyet a nonprofit Pew Internet, és az American Life Project készített. A kutatásban 2515 amerikai felnőttet kérdeztek internetezési szokásaikról.

0

Vezetékes-mobil tarifák: rendet vág a hatóság

2003. augusztus 1. 17:07

Alaposan megbolygatta a közelmúltban két hatóság is a mobil- és a vezetékes szolgáltatók közti szerződtetéseket: míg a Hírközlési Döntőbizottság előírta a Westel végződtetési díjait, a Gazdasági Versenyhivatal komoly bírságot rótt ki korábbi szerződéseik miatt két mobilszolgáltatóra is.

0

Júliusban több spam került az internetre, mint a tavalyi évben összesen

2003. augusztus 1. 13:49

A MessageLabs havi jelentése szerint idén júliusban több kéretlen reklámlevél került az internetes postaládákba, mint az egész tavalyi évben összesen. A MessageLabs szűrői az elmúlt hónap során több mint 156,6 millió levelet ellenőriztek és ezek közül 79,7 millió, azaz valamivel több mint 50 százalék bizonyult spamnek.

0

Az NVIDIA jelentős fölénnyel vezeti a grafikus chipek piacát

2003. augusztus 1. 10:50

[x-bit labs] A Mercury Research által elvégzett felmérés szerint az NVIDIA továbbra is magabiztosan őrzi vezető pozícióját az asztali számítógépekbe szánt különálló -- tehát nem chipsetbe integrált -- grafikus gyorsítóchipek piacán. A vállalat emellett a DirectX 9.0 gyorsításra képes chipek piacán is meggyőző fölénnyel első.