:

Szerző: Vörös Péter

2003. január 2. 08:59

Az IBM 5 milliárd dolláros IT kihelyezési szerződést kötött a J.P. Morgan Chase-szel

[CNET, WSJ] A J.P. Morgan Chase hétfőn bejelentette, hogy hét évre szóló, 5 milliárd dolláros tevékenység-kihelyezési (outsourcing) megállapodást kötött az IBM-mel. A J.P. Morgan Chase technológiai infrastruktúráját átalakító szerződés értelmében a második legnagyobb amerikai bank körülbelül 4000 alkalmazottja és alvállalkozója, valamint erőforrások és rendszerek kerülnek át a Nagy Kékhez az idei év első felében.

[CNET, WSJ] A J.P. Morgan Chase hétfőn bejelentette, hogy hét évre szóló, 5 milliárd dolláros tevékenység-kihelyezési (outsourcing) megállapodást kötött az IBM-mel. A J.P. Morgan Chase technológiai infrastruktúráját átalakító szerződés értelmében a második legnagyobb amerikai bank körülbelül 4000 alkalmazottja és alvállalkozója, valamint erőforrások és rendszerek kerülnek át a Nagy Kékhez az idei év első felében.

Az ügylet jól jelzi azt a kibontakozóban lévő trendet, miszerint a technológiai vállalatok az IT-t szolgáltatásként értékesítik, míg a vállalatok az IT erőforrásokat csak akkor használják, amikor az szükséges és ennek megfelelően történik a fizetés is. Az általa nyújtott szolgáltatást az IBM "keresleti alapú e-üzleti technológiának" (e-business on demand technology) nevezi: a cégek azért fizetnek, amit használnak, csakúgy, mint a szolgáltatóknál.

A két vállalat az IBM Utility Management Infrastructure ("Kék Tájfun") nevű alkalmazáscsomagját fogja használni, amely különböző gyártmányú szervereket, tárolási eszközöket és más rendszereket kapcsol össze, miközben meglévő alkalmazásokat használ. Az IBM veszi át a pénzügyi vállalat adatfeldolgozási infrastruktúrája nagy részének működtetését, beleértve az adatközpontokat, a help deskeket és az adat-, illetve hanghálózatokat. A tervek szerint a bank továbbra is önállóan oldja meg az alkalmazásfejlesztést és a desktop támogatást.

A megállapodást költségvetési szempontok vezérelték, közölte a pénzügyi vállalat. A cég gyorsabban tud reagálni a változó piaci körülményekre azáltal, hogy a hagyományos, fix költségű módszerről áttérnek a nagyobb kapacitású, változó költségű eljárásra.

"Az IBM globális ereje és számítástechnikai teljesítménye, amelyet a keresletnek megfelelően nyújtanak segít abban, hogy jelentős értéket hozzunk létre ügyfeleinknek, részvényeseinknek és alkalmazottainknak" -- mondta Thomas B. Ketchum, a J.P. Morgan Chase alelnöke. "Az IBM szerződés létrehozza a hatékony növekedéshez szükséges kapacitást és felgyorsítja innovációnk ütemét, ugyanakkor csökkenti a költségeket és javítja a minőséget."

A J.P. Morgan Chase megállapodás pontosan kétszer akkora értékű, mint az IBM és a Deutsche Bank által szintén decemberben megkötött 10 éves szolgáltatási szerződés. Már november óta várható volt a szerződés megkötése, ugyanis a bank akkor közölte, hogy már csak az IBM-mel folytat tárgyalásokat az outsourcing megállapodással kapcsolatban.

A most bejelentett szerződés minden idők egyik legnagyobb IT szolgáltatási megállapodása, és az IBM által decemberben kötött kihelyezési szerződések közül a legnagyobb. A Nagy Kék összesen majdnem 9 milliárd dollár értékben kötött IT outsourcing szerződéseket decemberben. Februárban az IBM egy 4 milliárd dolláros IT kihelyezési megállapodást kötött az American Express-szel.

2000-ben az EDS (Electronic Data Systems), az IBM legnagyobb IT szolgáltatási riválisa kötötte meg minden idők legnagyobb, 6,9 milliárd dolláros outsourcing szerződését, amelynek értelmében a texasi központú cég végzi az amerikai Haditengerészet és Tengerészgyalogság hírközlési hálózatát.

Az IBM részvényárfolyama kedden 1,25 dollárral (1,64 százalékkal) 77,50 dollárra emelkedett. 2002-ben a részvényárfolyam 54,01-126,39 dollár között volt. A J.P. Morgan Chase részvényárfolyama 1 centtel (0,04 százalékkal) 24,00 dollárra nőtt. Tavaly a részvényárfolyam 15,26-39,68 dollár között volt. Az EDS részvényárfolyama 74 centtel (4,18 százalékkal) 18,43 dollárra emelkedett. 2002-ben a részvényárfolyam 10,09-69,45 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.