:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 17. 13:35

Csökkent a Handspring negyedéves vesztesége, de a cég forgalma is jelentősen visszaesett

Donna Dubinsky
Donna Dubinsky
A Visor kéziszámítógépeiről és Treo kommunikátorairól ismert Handspring tegnap tette közzé december 28-án véget ért második negyedévének eredményeit. A vállalat vesztesége csökkent, de a forgalom is jelentősen visszaesett.

A kaliforniai cég bejelentése szerint a negyedéves forgalom 47,8 millió dollárt, a veszteség pedig 12,3 millió dollárt, azaz részvényenként 8 centet tett ki. Egy évvel korábban a cég vesztesége 19,8 millió dollár volt, a forgalom pedig 70,5 millió dollárra rúgott. Elemzők részvényenként 7 centes veszteségre számítottak.

"Bár a hosszútávú kilátásaink jók, a közeljövőben számos kihívással kell szembenéznünk, ezért rendkívül óvatosak vagyunk az előrejelzésekkel" -- mondta Donna Dubinsky vezérigazgató. A Handspring jelenleg átalakulás alatt áll, ugyanis kéziszámítógépek helyett már csak a Treo kommunikátorokat gyártja. A cég bejelentése szerint a második negyedévben 54 ezer Treo készülék talált gazdára, 23 százalékkal több, mint az első negyedévben.

Dubinsky közölte, hogy a vállalat a jövőben elsősorban a mobilszolgáltatókra fog koncentrálni, vagyis a cégnek kevés, de viszonylag nagy ügyfele lesz. Ezért a Handspring a jövőben nem tesz közzé pontos forgalmi előrejelzést, hanem a jelentősebb ügyleteket hozza nyilvánosságra. A cég bejelentése szerint az idei évben két jelentős mobilszolgáltatóval tud megállapodni a Treo kommunikátorok forgalmazásáról.

A cég közölte, hogy a jelenlegi negyedévben egy 75-80 millió dolláros egyszeri költség várható, ugyanis két nagyértékű ingatlan lízingszerződését kell módosítani. A Handpring ezen felül bejelentette, hogy a 2003-as évben elbocsátások, gyártási költésgek csökkenése, valamint más okok miatt várhatóan csökkenni fognak a költségei. A cég a második negyedévebn 50 alkalmazottól vált meg, így már csak 250 dolgozót foglalkoztat. A csökkentő költségek miatt csökken a nyereségküszöb is, amelyet a vállalat a tervei szerint a naptári év végére el is tud érni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.