:

Szerző: Barna József

2003. január 31. 09:01

Ismét nyereséges évet zárt a Cray

A Cray tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A szuperszámítógépeket építő seattle-i vállalat eredményei megfeleltek az elemzők várakozásainak.

[HWSW] A Cray tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A szuperszámítógépeket építő seattle-i vállalat eredményei megfeleltek az elemzők várakozásainak.

A Cray a december 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedében 39,2 millió dolláros árbevételt ért el, míg a megelőző év hasonló időszakában forgalma 26,1 millió dollárra rúgott. A nyereség 1,3 millió dollár, részvényenként 2 cent volt, szemben a megelőző év hasonló időszakának 17,3 millió dolláros, részvényenként 41 centes veszteségével. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők hasonló forgalomra és 2 centes részvényenkénti nyereségre számítottak.

A tavalyi pénzügyi évben a vállalat 155,1 millió dolláros árbevételt ért el, ami 16 százalékos növekedés a 2001-ben realizált 133,6 millió dollárhoz képest. Az éves nyereség 5,4 millió dollárt, részvényenként 10 centet tett ki, míg a korábbi évben 35,2 millió dolláros, részvényenként 87 centes veszteségről volt kénytelen beszámolni a cég.

Jim Rottsolk elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy a 2002-es év fordulópont volt a Cray történetében, minthogy mind a négy negyedév során nyereséges volt a vállalat, miközben növelte készpénzállományát és csökkentette adósságait. Rottsolk külön hangsúlyozta, hogy a november közepén bejelentett Cray X1 rendszerekből hat talált gazdára az év során (ezekből öt tesztrendszer volt, míg csupán egy volt végleges változat). A vezérigazgató az új architektúra bevezetésétől jelentős árbevételnövekedést vár az idei évre.

Az 2003-as év egészére a vállalat "legalább" 200 millió dolláros árbevétellel számol, míg a nettó nyereség ennek 5-10 százaléka lesz. Ugyanakkor az első negyedév eredményeit csökkenthetik a Cray X1 rendszerek sorozatgyártásának beindításával kapcsolatos gyártási és üzemi költségek.

A Cray tegnap a tőzsde zárása után számolt be eredményeiről. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 0,98 százalékkal 7,07 dollárra csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.