eco@tech archívum - 2003 november

2003
november

0

A gyártói rangsor negyedik helyét célozta meg a Sony Ericsson

2003. november 28. 12:25

[DigiTimes] Tovább szeretné növelni világpiaci részesedését a londoni Sony Ericsson: a vállalat vissza szeretné hóditani harmadik negyedév során elveszített ötödik helyét. A SE a 2004-es évre 7-10 százalékos piaci részesedés elérését tűzte ki célul, mely azt jelentené, hogy a vállalat akár a negyedik helyre is előreléphet, feltéve, hogy nem változnak jelentősen a mobilpiac erőviszonyai.

0

Nyereséges az Index.hu Rt.

2003. november 28. 10:30

Az előzetes adatok szerint 80 millió forint körüli nyereséggel zárja a 2003-as évet az Index.hu. A vállalat EBITDA-szinten 2003 áprilisa óta -- augusztus kivételével -- folyamatosan a pozitív tartományban teljesít.

0

Megjelent a Sulinet Expressz II. pályázat

2003. november 27. 15:18

A mai napon -- az oktatási, a munkaügyi és az informatikai tárca által meghirdetett -- Sulinet Expressz  Egész életen át tartó tanulás  Tudásalapú társadalom  II. pályázat célja, hogy bővüljön a Sulinet Expressz programban nyertes számítástechnikai eszközöket gyártó, illetve azokat közvetlenül importáló cégek száma.

0

Kereskedelmi WLAN szolgáltatást indít a Westel

2003. november 27. 14:59

A Westel 2003. december 1-jétől a hazai mobilszolgáltatók közül Magyarországon elsőként kereskedelmi szolgáltatásként nyújtja a vezeték nélküli helyi hálózatelérés (WLAN) szolgáltatást az arra alkalmas eszközökkel és WLAN kártyával rendelkezőknek.

0

A HP is belép a laposkijelzős tévék piacára

2003. november 27. 11:39

Tavasszal a Hewlett-Packard is felveszi a kínálatába a laposkijelzős televíziókészülékekekt -- állítják a vállalathoz közeli hírforrások. A cég várhatóan mind plazma, mind pedig LCD megjelenítővel ellátott tévét forgalmaz majd.

0

A Citigroup által vezetett konzorcium veheti meg a Hynix egyes üzletágait

2003. november 26. 13:39

[WSJ, HWSW] A Hynix Semiconductor hitelező várhatóan egy, a Citigroup által alapított befektetői társaságnak adják el a vállalat nem-memória jellegű üzletágait -- állítja az egyik hitelező bank illetékese. A magát megnevezni nem kívánó bennfenntes szerint a végleges, 600 millió dollár körüli értékű megállapodást még az idén tető alá hozzák a felek.

0

A Motorola elhalasztotta V295 mobiltelefonja piacra dobását

2003. november 26. 11:46

A DigiTimes értesülései szerint elhalasztotta V295 típusjelzésű mobiltelefonja piacra dobását a Motorola. A kamerás, kihajtható stílusú mobiltelefont a tajvani BenQ gyártaná a vállalat számára. A BenQ nem kommentálta az online lap értesüléseit.

0

A Matáv új megoldásainak távmenedzsmentjét IBM eszközökön keresztül valósítja meg

2003. november 25. 11:08

[Mmd] A Matáv és az IBM Magyarországi Kft. együttműködési megállapodást írt alá, melynek eredményeképpen a Matáv Üzleti Megoldások Üzletága által kínált új, komplex megoldások távmenedzsmentje IBM eszközökön keresztül is megvalósulhat. Az IBM aktívan részt vett a Matáv megoldások fejlesztésében; a távoli elérés, szállodai és biztonságtechnikai megoldások valamint kereskedelmi láncok részére szóló kommunikációs megoldások területén járul hozzá a Matáv ajánlataihoz portfóliójával.

0

Hiány alakult ki a flash memóriák piacán

2003. november 25. 10:52

A digitális kamerák, illetve a számítógépes hordozható adattárolók iránti kereslet-növekedés miatt hiány alakult ki a flash memóriák piacán -- állítják az elemzők, akik szerint a fogyasztóknak nem kell áremelkedéstől tartani.

0

Elfogadták az Elekronikus Hírközlési Törvényt

2003. november 25. 09:37

Tegnap elfogadta az országgyűlés az Elektronikus Hírközlési Törvényt (EHT). A parlament weboldalának adatai szerint a minősített többséget igénylő jogszabályokat 334 igen szavazattal, 15 ellenében, két tartózkodás mellett fogadták el a képviselők, míg a törvénytervezet többi részére 195 képviselő szavazott igennel, 138 nemmel, húszan pedig tartózkodtak.

0

Előrejelzések szerint 2004-ben ötször több DVD-R médiára lesz igény

2003. november 24. 14:55

[CDR-Info, DigiTimes] Tajvan vezető optikai médiákat gyártó vállalatai -- a CMC Magnetics, a Ritek és a Prodisc Technology -- bejelentették, hogy jelenlegi, körülbelül havi 20 millió darabos DVD-R gyártási volumenüket 60 millió darabra tornázzák fel 2004-ben, hónapról hónapra növelve a gyártási darabszámot.

0

Magyarországon egyedülálló roaming tarifacsomagot vezet be a Vodafone

2003. november 24. 12:57

A Vodafone Magyarország 2003. december 1-től új, Magyarországon egyedülálló roaming tarifacsomagot vezet be Vodafone World néven. A szolgáltatás segítségével egyszerűbb és kiszámíthatóbb díjak mellett használhatják külföldön mobiltelefonjaikat a Vodafone Magyarország havidíjas ügyfelei, ráadásul a Vodafone csoport nemzetközi partner hálózataiban egyedi kedvezményeket is élvezhetnek.

0

AMD: nem késik a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia bevezetése

2003. november 24. 12:46

Az AMD cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint 2-3 hónappal elhalasztaná a 90 nanométeres csíkszélességű alkatrészek sorozatgyártásának beindítását. A vállalat által a The Inquirer informatikai bulvárlaphoz eljuttatott levél szerint a nemzetközi szaksajtóban -- köztük számos mértékadó lapban -- megjelent információk félreértésen alapulnak.

0

A Siemens Mobile szerint az idén 470 millió mobiltelefon talál gazdára

2003. november 24. 12:28

A világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a német Siemens Mobile bejelentette, hogy az idén a korábbi várakozásainál 4,4 százalékkal magasabb globális mobiltelefon-forgalmat vár. A vállalat úgy véli, hogy 2003-ban világszerte 470 millió mobiltelefon talál gazdára.

0

Vegyes érzéseket kelt az amerikai spamellenes törvény

2003. november 24. 11:56

Hat év hiábavaló próbálkozás után végre megszületetett az első általános, az Egyesült Államok összes államában hamarosan érvényessé váló spamellenes törvény. Az új törvényt egy egész éjszakás ülésezés után 392-5 szavazattal fogadta el az amerikai törvényhozás alsóháza. A szenátus várhatóan e héten foglalkozik a témával.

0

Tovább növeli gyártókapacitását az LG.Philips LCD

2003. november 21. 13:08

Az LG.Philips LCD Inc. bejelentette, hogy több mint 2,9 billió koreai wonos, körülbelül 2,46 milliárd dolláros befektetéssel létrehozza a vállalat legfejlettebb LCD-gyártó üzemét. Az új üzemben LCD-televíziók és monitorok számára készítenek majd kijelzőket.

0

A HP felvásárolja a Persist Technologies vállalatot

2003. november 21. 10:46

[Noguchi & Peters] A HP megállapodást írt alá a hosszú távú adattárolást és a referencia információk elérését támogató szoftverek vezető szállítójaként ismert Persist Technologies felvásárlásáról. Az akvizíció nyomán a HP a jövőben még teljesebb körű adatéletciklus-kezelő (Information Lifecycle Management, ILM) megoldásokkal láthatja el ügyfeleit. Az ILM révén a HP az információkat -- keletkezésüktől kezdve egészen törlésükig -- aktívan kívánja kezelni, mégpedig úgy, hogy közben azok változó üzleti fontosságát is mindvégig figyelemmel kíséri.

0

Megkezdte tevékenységét a 3Com és a Huawei közös vállalata

2003. november 21. 10:13

[Vision Communications] A 3Com Corporation és a kínai Huawei Technologies Co. bejelentették, hogy a két vállalat minden kormányzati engedélyt megkapott és mindkét fél aláírta az együttműködésről szóló megállapodást.

0

Kihajtható, kagylóhéj stílusú mobiltelefont tervez piacra dobni az Alcatel?

2003. november 20. 19:11

A tajvani DigiTimes információi szerint kihajtható, kagylóhéj stílusú mobiltelefont gyárt a francia Alcatel számára a Compal Communications, várhatóan 2003 decemberi, 2004 elejei szállítással. Az új megállapodásról a kínai nyelvű Commercial Times cikkezett pár nappal ezelőtti számában. Az Alcatel nem kommentálta a lap értesüléseit.

0

Megtörtént az alapkőletétel: Drezdában épül az AMD Fab36 nevű chipgyára

2003. november 20. 13:34

Az AMD ma hivatalosan is megerősítette azokat a pletykákat, amelyek szerint a németországi Drezdában építi fel új félvezetőgyárát. Az alapkőletételen a vállalat vezetői mellett Szászország tartomány képviselői is jelen voltak. A német politikusok hangsúlyozták, hogy az ország egyesítése óta ez a legnagyobb volumenű beruházás a volt NDK-ban. Az AMD vezetői magyar idő szerint ma este 6-kor telefonos konferenciahívás keretén belül ismertetik a beruházás eddig nem ismert részleteit.

0

Előzésben Észak-Amerika: kereskedelmi EDGE szolgáltatást indított az AT&T Wireless

2003. november 19. 16:41

[infoSync] Havidíjas, korlátlan letöltési adatmennyiséget biztosító kereskedelmi adatátviteli szolgáltatást indított üzleti felhasználói számára az észak-amerikai AT&T Wireless mobilszolgáltató. A vállalat új, EDGE technológiával megvalósított mobil szolgáltatása akár háromszor gyorsabb adatátviteli sebességet ígér, mint a korábban alkalmazott GPRS csomagkapcsolt technika.

0

Bejelentette saját, fejlett videotömörítési technológiát alkalmazó optikai formátumát Kína

2003. november 19. 15:34

[Silicon Strategies] A várakozásoknak megfelelően, azonban több mint egy év késéssel jelentették be új optikai formátumukat Kína vezető elektronikai gyártói. Az Advanced Optical Storage Research Consortium csoport DVD-lemezeket és -lejátszókat gyártó cégeket tömörít, melyek közösen készítették el az EVD (Enhanced Versatile Disc) formátum specifikációit.

0

Kitűnő időszakot zárt a Fujitsu Siemens Computers magyarországi leányvállalata

2003. november 19. 14:48

[Vision Communications] A négy évvel ezelőtt alapított Fujitsu Siemens Computers Kft. tovább javította piaci pozícióit: részesedése az áprilisi 6,2 százalékról 2003 harmadik naptári negyedévében 11 százalék fölé emelkedett. Ezzel a magyar piac második legjelentősebb szereplőjévé vált -- közölte Poros Gábor, a Fujitsu Siemens Computers magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

0

Az ATI megemelte negyedéves forgalmi előrejelzését

2003. november 19. 13:23

A kanadai ATI Technologies bejelentette, hogy a november 30-án véget érő első pénzügyi negyedévben a korábbi várakozásoknál magasabb bevételre és nyereségre számít. A grafikus chipeket gyártó vállalat 440-470 millió dolláros forgalom mellett részvényenként 16-20 centes profitot vár.

0

Jelentősen csökkent a 3M speciális prezentáció-rendszerének ára

2003. november 19. 12:27

Az amerikai 3M jelentősen csökkentette forradalminak nevezhető Wall Display prezentációs eszközének magyarországi fogyasztói árát, melytől a konferenciákban, oktatásban és üzleti megbeszélésekben elindított váltás felgyorsítását reméli -- közölte a 3M kiemelt hazai forgalmazója, a GALAX Vetítéstechnikai Kft. mai sajtótájékoztatóján.

0

Bejelentette negyedéves eredményeit az American Power Conversion

2003. november 19. 11:03

Az American Power Conversion Corporation (APC) bejelentette 2003. szeptember 28-án zárt harmadik negyedévének pénzügyi eredményeit. A vállalat 2003. harmadik negyedévében 393,7 millió dollár árbevételt ért el, ami a tavalyi hasonló időszakban elért 337,1 millió dollárhoz képest 17 százalékos növekedést, a 2003. második negyedévében elért 331,5 millió dollárhoz képest pedig 19 százalékos növekedést jelent.

0

Több mint 100 millió mobilelőfizető Kelet- és Közép-Európában

2003. november 18. 16:00

[infoSync] Az Eastern Europe Wireless Analyst iparági sajtóorgánum adatai szerint a közép- és kelet-európai mobilfelhasználók összlétszáma 2003 október elején átlépte a 100 milliós álomhatárt. Az újság szerint a térség a világ leggyorsabban növekvő mobilpiaca, 2003 eleje óta ugyanis több mint 22,5 millió új előfizetővel számolhattak a mobilszolgáltatók, főként az oroszországi vállalatok.

0

Comdex: A Hewlett-Packard sem maradhat ki a szórakoztatóelektronika felé nyitó PC-gyártók sorából

2003. november 18. 13:01

[News.com] A Dell és a Gateway szórakoztatóelektronikai piacon elért gyors sikerei ösztönzőleg hathattak a Hewlett-Packard vezetőire, ugyanis hétfőn, a los angelesi Comdex szakkiállításon LCD-televíziók, plazmatelevíziók és projekciós technológiát alkalmazó televíziók értékesítésének bevezetésének tervéről nyilatkozott Jim McDonnell, a HP Personal Systems Group részlegének alelnöke.

0

A Matáv is részt vesz a Talentis programban

2003. november 18. 12:23

A mai napon a Matáv, a Talentis Programiroda Kht., valamint a Zsámbéki-medence Térségfejlesztő Kht. együttműködési megállapodást írt alá a Talentis Program megvalósításával kapcsolatban. A felek célja a Zsámbéki-medence infokommunikációs fejlesztése, melynek első ütemében a térség önkormányzatai részére szélessávú internet (ADSL) összeköttetést biztosít a Matáv.

0

Az Európai Bizottság is vizsgálja az Oracle-PeopleSoft ügyletet

2003. november 18. 10:55

Az Európai Bizottság tegnap kezdeményezte az Oracle és a PeopleSoft esetleges összeolvadásával kapcsolatos versenyjogi vizsgálatokat. A négy hónapos procedúra célja annak kiderítése, vajon a két vállalat egyesülése esetén hogyan változna a verseny az üzleti szoftverek piacán, ugyanis amennyiben az Oracle felvásárolja a PeopleSoftot, egyes piaci szegmensekben csupán két szoftverszállító marad: az Oracle és az SAP.

0

Drezdában épül az AMD második félvezetőgyára

2003. november 18. 09:42

Egyes értesülések szerint az AMD e hét csütörtökén kívánja bejelenteni, hogy a németországi Drezdában építi fel második félvezetőgyárát. Az amerikai chipgyártó 2,81 milliárd dollárt fordít a projektre.

0

Könyv a magyar számítástechnika hőskoráról

2003. november 17. 13:09

[Gold Communications] TPA történet címmel, a Magyar Tudománytörténeti Intézet és a KFKI Számítástechnikai Csoport gondozásában megjelent Lukács József hiánypótló könyve a magyar számítástechnika első évtizedeiről. Az informatika a tudás közvetítésében elnevezésű, a Magyar Tudomány Napja alkalmából szervezett konferencián bemutatott mű megörökíti az utókor számára a magyar informatika kialakulását, az első magyar számítógép, a Tárolt Programú Analizátor (TPA) megépítésének kalandos körülményeit.

0

Jövő tavasszal válhat önálló vállalattá a Motorola félvezetőgyártó részlege

2003. november 17. 12:20

Az SG Cowen Securities értesülései szerint a Motorola március végén vagy április elején vezetné be a tőzsdére az önálló vállalattá alakított félvezetőgyártó részlegének részvényeit. A befektetési bank a vállalat pénzügyi igazgatóját, David Devonshire-t jelölte meg az információ forrásaként.

0

Amerikai kereskedelmi csoportok lobbiznak a nemzeti spamtörvényért

2003. november 17. 08:53

[News.com] Online reklámszakmában dolgozó amerikai cégeket tömörítő szövetségek próbálnak nyomást gyakorolni a törvényhozásra, hogy még az ünnepek előtt fogadjon el egy, a kéretlen reklámleveleket küldözgetők ellen készített újabb törvényt, enélkül ugyanis a kéretlen levelek porba tiporják a törvényes elektronikus, e-kereskedelmet.

0

Tovább nő az LCD-monitorok piaci részesedése

2003. november 14. 15:41

[DigiTimes] A tajvani Market Intelligence Center (MIC) piackutató központ szerint tovább növelik részesedésüket a világpiacon Tajvan LCD-monitorokat gyártó vállalatai. Az idei, várhatóan 66 százalékos piaci részesedés 2004-ben 70 százalékra nő Lina Li, a központ vezető elemzője szerint.

0

Újabb frekvenciákat szabadít fel az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság a vezeték nélküli hálózatok számára

2003. november 14. 13:34

[News.com] Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) bejelentette, hogy további rádiófrekvenciákat teszt elérhetővé a vezeték nélküli hálózati szolgltatások számára, közel megduplázva a jelenleg csak licencel használható csatornák számát. A FCC az 5 GHz körüli tartomány szélességét növeli körülbelül 80 százalékkal. Az újabb csatornák további vezeték nélküli, nagy sávszélességet nyújtó hálózatok építésére használhatók fel.

0

Elbocsátja 100 alkalmazottját az Adobe

2003. november 14. 10:18

[CNET] Az Adobe megvált 100 alkalmazottjától -- erősítette meg tegnap a vállalat képviselője. A leépítések elsősorben a cég San Jose-i, seattle-i és ottawai telephelyein dolgozókat érintik. Az Adobe közölte, hogy az elbocsátásoknak nem lesz jelentős hatása a pénzügyi eredményekre.

0

Keresettek az Albacomp notebookjai

2003. november 13. 13:52

Az IDC adatai alapján az Albacomp noteszgépei már az értékesítés első negyedévében (2003 második negyedéve) is több márkát megelőzve 2,4 százalékos részesedéssel a nyolcadik helyen, míg az értékesítés második negyedévében már nemzetközi márkákat is maguk mögé utasítva az 8,2 százalékos részesedéssel az ötödik helyen végeztek a hazai negyedéves piaci összesítésben.

0

Drezdában épülhet az AMD új félvezetőgyára

2003. november 13. 13:30

A vállalathoz közelálló források szerint az Advanced Micro Devices (AMD) már döntött arról, hogy hol építi fel 2006-ban üzembe állítandó korszerű félvezetőgyárát, jelentette a Reuters . A sunnyvale-i lapkagyártó a múlt héten beszélt először az új beruházás terveiről, és azt ígérte: heteken belül nyilvánosságra hozza, hogy a számos lehetséges jelölt közül melyik városra esett a választása.

0

Gyümölcsöző negyedévet zártak az amerikai szélessávú internetszolgáltatók

2003. november 13. 13:06

[News.com] A szeptember 30-ával zárult negyedévre sokáig emlékezni fognak az amerikai szélessávú internetet kínáló internetszolgáltatók, az elemzések ugyanis rendkívül rózsás képet festenek a felhasználói szám bővüléséről. A negyedév során csatlakozó több mint 2 millió új broadband előfizetőből továbbra is 39 százalék választott xDSL szolgáltatót magának, míg az új előfizetők döntő többsége még mindig a kábelmodemes elérést preferálja.

0

Története során először veszteséges a Nintendo

2003. november 13. 12:02

[WSJ] A Nintendo ma hozta nyilvánosságra áprilistól szeptemberig tartó pénzügyi félévének eredményeit. Az elektronikus játékokat gyártó japán vállalat negyven évvel ezelőtti tőzsdei bevezetése óta először számolt be veszteségről.

0

Kereskedelmi EDGE adatátviteli szolgáltatást indít a Westel

2003. november 12. 16:01

A Westel Budapest legforgalmasabb területein -- elsőként az országban -- elindítja kereskedelmi EDGE szolgáltatását és az év végére a fővárosban mintegy 130 állomáson kapcsolja be a legújabb, a jelenlegi GPRS adatátvitelnél gyakorlatban akár háromszor gyorsabb letöltési sebességet kínáló megoldást. A szolgáltatás elindításához szükséges infrastruktúra elemeit az Ericsson szállította.

0

A Cisco Systems felvásárolja a Latitude Communications

2003. november 12. 13:57

[WSJ] A Cisco Systems bejelentette, hogy egy 80 millió dolláros készpénzes ügylet keretén belül felvásárolja a Latitude Communicationst, amely internet-alapú konferencia-szoftvereket fejleszt. A megállapodás értelmében a Cisco 3,95 dollárt fizet a Latitude részvényeiért, amelyek árfolyama a tegnapi tőzsdezáráskor 3,05 dollár volt.

0

Több mint egy hónapot kell várni a mobiltelefonok fő alkatrészeire

2003. november 12. 13:01

Tajvani források szerint a színes és beépített kamerával rendelkező telefonok sikeréből fakadóan hiány alakult ki a fő mobilkommunikációs alkatrészekből. Az egyre nagyobb kereslet miatt a chipgyártó vállalatok egyszerűen nem képesek kielégíteni a rendeléseket.

0

A világ legvékonyabb és legkönnyebb notebookja a Sonytól

2003. november 12. 12:20

A Sony bejelentette, hogy hamarosan piacra dobja minden idők legvékonyabb és legkönnyebb noteszgépét. A VAIO Note 505 sorozat legújabb modelljeinek érdekessége, hogy rendkívül vékony és könnyű házban kaptak helyet. Az egyik változat nikkellel erősített kompozit anyagból készül, a másik pedig tiszta karbon borítást kap. A 10 milliméternél is vékonyabb készülékek 785-825 gramm tömegűek.

0

Megtévesztő Apple-reklám

2003. november 12. 10:00

[CNET] A brit médiafelügyelet a héten betiltotta az Apple egyik televíziós hirdetését . A testület szerint a reklámban elhangzó kijelentés, mely szerint a Power Mac G5 a világ leggyorsabb és legnagyobb teljesítményű személyi számítógépe, nem állja meg a helyét.

0

Az európai bírák a Windows XP-t is vizsgálják

2003. november 12. 08:48

Az Európai Bizottság a Windows XP operációs rendszerre is kiterjeszti a Microsoft ellen folyó vizsgálat körét, közölte internetes kiadásában a The Financial Times . A szoftveróriás szóbeli érveinek meghallgatása ma veszi kezdetét Brüsszelben.

0

A Unisys szerint a szerver-konszolidáció a hatékonyság kulcsa

2003. november 11. 18:22

Az európai informatikai vezetők úgy érzik, hogy túl sok pénz megy el a szoftverlicencekre, a szerverproblémákra és a támogatási szakemberekre -- áll egy, a Unisys megbízásából a Taylor Nelson által készített felmérésben.

0

Megszabadul TSMC-részvényei egy részétől a Philips

2003. november 11. 16:07

A Royal Philips Electronics ma számolt be arról, hogy értékesíti TSMC-részvényeinek egy részét. A holland vállalatóriás a befolyt közel egymilliárd eurós összeget a szórakoztatóelektronikai üzletág finanszírozására fordítja.

0

A Toshiba megduplázza apró merevlemezeinek gyártási volumenét

2003. november 11. 15:29

A Toshiba bejelentette, hogy márciustól megduplázza apró, 1,8 hüvelykes mobil merevlemezeinek gyártási volumenét, hogy ki tudja elégíteni a növekedő keresletet. A vállalat jelenleg havi 300 ezer 1,8 hüvelykes merevlemezt gyárt le, márciustól ezt 600 ezerre növeli.

0

Sun munkaállomások: nagyobb teljesítmény, alacsonyabb ár

2003. november 11. 14:54

A Sun Microsystems bejelentette, hogy 30 százalékkal csökkentette Sun Blade 2000 munkaállomásának árát. A vállalat arról is beszálmolt, hogy új alkatrészek beépítésével növelte Sun Blade 150 munkaállomásának teljesítményét, azonban a konfiguráció ára változatlan maradt.

0

Az Oracle feladja a PeopleSoft felvásárlásának tervét?

2003. november 11. 10:37

Az Oracle most először vetette fel annak a lehetőségét, hogy elállna a PeopleSoft felvásárlásától, ugyanis utóbbi vállalat jelentősen megváltoztatta ügyfél-biztosítási programját. Ez akkor lép életbe, ha a PeopleSoftot felvásárolják, vagy igazgatótanácsában többségi változás következik be, függetlenül attól, hogy ez felvásárlás eredménye, vagy a részvényesek akarata.

0

Piaci részesedést veszített a Samsung és a Micron

2003. november 11. 09:50

A Gartner Dataquest közzétette a DRAM-gyártók harmadik negyedévre vonatkozó erősorrendjét. A piackutató cég számításai szerint a harmadik negyedévben a globális DRAM-forgalom 4,91 milliárd dollárt tett ki, egy negyedévvel korábban 3,77 milliárd dollárra rúgott, a tavalyi harmadik negyedévben pedig mindössze 3,63 milliárd dollár volt.

0

Oki-nyomtatók a közbeszerzésben

2003. november 10. 17:42

[Mmd] Az Oki Systems Magyarország a júliusban meghirdetett tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyerteseként 2003. október 28-án 90 millió forint értékű beszállítói keretszerződést kötött a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságával.

0

Vezeték nélküli eszközöket fejlesztő céget vásárolt az Intel

2003. november 10. 16:38

Az Intel a múlt héten számolt be arról, hogy felvásárolta a vezeték nélküli hálózati lapkákat fejlesztő, magánkézben lévő Mobilian Corporationt, jelentette a Reuters . Az akvizíció javíthatja az Intel pozícióit a wireless készülékek gyorsan bővülő piacán.

0

Megemelte negyedéves előrejelzését a PalmOne

2003. november 10. 11:23

A PalmOne bejelentette, hogy a jelenleg is tartó második pénzügyi negyedévében üzemi szinten el tudja érni a nyereségküszöböt. A vállalat arra számít, hogy forgalma 255-275 millió dollár között alakul, ez 10 millió dollárram magasabb a korábbi előrejelzéseknél. A negyedéves bruttó haszonrés 26-27 százalék körül várható.

0

A Gartner megemelte az éves PC-forgalomra vonatkozó előrejelzését

2003. november 10. 09:58

[CNET] A Gartner Dataquest megemelte az idei PC-forgalomra vontakozó előrejelzését. A piackutató cég augusztusban még úgy vélte, hogy 2003-ban világszerte 161,3 millió PC talál gazdára, ami tavalyhoz képest 8,3 százalékos növekedést jelent, a legfrissebb előrejelzés szerint azonban 164,3 millió PC eladása várható, ami 10,9 százalékos emelkedésnek felel meg.

0

Új félvezetőgyár építését tervezi az AMD

2003. november 7. 16:00

[CNET] Az AMD tegnapi elemzői konferenciáján közölte: heteken belül bejelenti, hogy hol és melyik vállalattal együttműködve építi meg új, korszerű félvezetőgyártási technológiákat alkalmazó félvezetőgyárát. A sunnyvale-i processzorgyártó a UMC-vel kötött partnerség felbomlása óta először beszélt az új üzem megépítésének tervéről.

0

Októberi vírushelyzet: a LovGate, Swen, Sobig, MSBlast és Klez férgek voltak a legaktívabbak

2003. november 7. 12:27

[Morpho] A Trend Micro októberben mintegy 350 rosszindulatú kódot, azaz számítógépférget, vírust, trójai és egyéb rosszindulatú kódot ismert fel -- jelentette be David Kopp, a TrendLabs EMEA vezetője. Ha megnézzük az októberi vírusok listáját, akkor láthatjuk, hogy a tevékenység mintegy 60 százaléka férgekhez kapcsolódik. A LovGate, Swen, Sobig, MSBlast és Klez férgek voltak a legaktívabbak. Ez az öt példa jól demonstrálja a leggyakrabban használt technikákat.

0

Az IBM eladta húszmilliomodik ThinkPad noteszgépét

2003. november 6. 17:21

Az IBM ma bejelentette, hogy leszállította húszmilliomodik ThinkPad noteszgépét. A jubileumi példány egy Intel Centrino technológiára épülő, 1,7 GHz-es processzorral, 512 Mbyte memóriával és 60 Gbyte kapacitású merevlemezzel felszerelt ThinkPad T41 konfiguráció volt.

0

Látványosan bővült a mobiltelefonok piaca

2003. november 6. 11:56

[IDG] Az IDC piackutató vállalat tegnap publikált jelentése szerint a mobiltelefonok piaca jelentős mértékben bővült a harmadik negyedévben. A gyártók rangsora alapvetően változatlan maradt, noha meglepetésre a Sony Ericsson kiesett a legnagyobb öt exkluzív társaságából.

0

A Fujifilm is emeli írható CD-lemezei árát

2003. november 6. 11:50

[Clubic.com] Röviddel a Memorex hivatalos bejelentése után a Fujifilm is közölte, hogy 2004 januárjától 10-15 százalékos áremelést hajt végre írható CD-lemezeinél. A FujiFilm indokai szinte megegyeznek a Memorex-ével, főként a növekvő gyártási költségeket, a sokszorozódó jogdíjakat és a követhetetlen piaci igényeket jelöli meg a vállalat.

0

A HP elindította Menedzselt Biztonsági Szolgáltatását

2003. november 6. 09:53

[Noguchi & Peters] A HP Magyarország új szolgáltatást mutatott be Menedzselt Biztonsági Szolgáltatás néven. Az erőforrás-kihelyezési és központilag menedzselt konstrukcióban kialakított megoldással a HP magas humán költségek nélkül, havidíjét kínál biztonsági szolgáltatásokat a vállalati adatvagyon védelmére. Az új szolgáltatás első hazai megrendelője a British American Tobacco.

0

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a HP Magyarország és a Matáv

2003. november 5. 18:03

A HP Magyarország és a Matáv a mai napon stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében a HP teljes portfóliója (szerverek, tárolóeszközök, PC-k, nyomtatók, digitális fényképezőgépek, szkennerek) ezentúl a Matáv kiemelt üzletfeleket kiszolgáló üzletágának kereskedői hálózatán keresztül is elérhető lesz.

0

In-Stat/MDR: a félvezetőipar 25 százalékkal bővül jövőre

2003. november 5. 17:01

[SBN] Az In-Stat/MDR ma kiadott félvezetőipari jelentésében fenntartja az iparág idei éves növekedésére vonatkozó korábbi prognózisát, 2004-re pedig 25,9 százalékos bővülést jósol. Jövőre a lapkagyártók összbevétele 206,8 milliárd dollárra rúg majd a piackutatók előrejelzése szerint.

0

Az Asustek jelentős növekedést vár 2004-ben

2003. november 5. 14:44

Az Asustek Computer jövőre 20 százalékkal kívánja növelni az alaplapok és 30 százalékkal a noteszgépek eladásait, írta ma a DigiTimes a vállalat közleményére hivatkozva. Amennyiben a tajvani vállalatnak sikerül teljesíteni célkitűzéseit, 2004-ben is megőrzi biztos első helyét az alaplapgyártók rangsorában.

0

A Siebel befejezte az Upshot felvásárlását

2003. november 5. 11:25

A Siebel Systems tegnap bejelentette, hogy lezárta az Upshot felvásárlását. A cég 50 millió dollár készpénzt adott az UpShotért, az elkövetkező két év során pedig további 20 millió dollárt fizet a vállalatért, amely a szoftverek interneten keresztüli bérbeadásának egyik úttörője.

0

Növelte processzorpiaci részesedését az Intel

2003. november 4. 08:56

[CNET] A Mercury Research adatai szerint az Intel a harmadik negyedévben tovább növelte részesedését az x86-os mikroprocesszorok piacán a rivális Advanced Micro Devices (AMD) kárára. Éves szinten ugyanakkor az AMD jelentősen javított pozícióján.

0

Új szélessávú internet-támogatás az IHM-től

2003. november 3. 18:33

A szélessávú internet-elérés magyarországi terjedésének további előmozdítása, valamint az innovatív technológiák és alkalmazások használatának elősegítése érdekében az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) újabb, 400 millió forint keretösszegű pályázatot hirdetett a szélessávú internetszolgáltatás területén.

0

EU-csatlakozással kapcsolatos rendezvénysorozatot tart az SAP és az IBM

2003. november 3. 10:55

Az SAP Hungary Kft. és az IBM Magyarországi Kft. regionális rendezvénysorozat keretén belül kívánja átadni az állami szektor képviselőinek mindazt az ismeretanyagot, amelyet hosszú évtizedek alatt ezen a területen szerzett. A szakmai nap célja, hogy rávilágítsanak olyan aktuális kérdésekre, melyekről bár sokat lehetett hallani az elmúlt egy évben, de ilyen koncentráltan, összefogottan, azok informatikai hátterét megvilágítva még nem.

0

Keresőt keres a Microsoft

2003. november 3. 10:23

A Microsoft szemet vetett az internetes keresők piacára. A szoftveróriás, miután a Google felvásárlását célzó tárgyalásai zátonyra futottak, saját fejlesztésű keresőtechnológiával próbál versenyre kelni a nagyokkal.

0

Látványosan fellendült a félvezetőpiac szeptemberben

2003. november 3. 10:13

Szeptemberben 6,5 százalékkal nőtt a globális félvezetőpiac -- jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA). Az ipar történetében 1990 óta ez a legnagyobb mértékű szekvenciális növekedés.