eco@tech archívum - 2003 március

2003
március

0

Februárban megtorpant a félvezetőpiac növekedése

2003. március 31. 13:56

Februárban a globális félvezető-piac 11,8 milliárd dollárt tett ki, amely 3,3 százalékkal alacsonyabb a januári szintnél, ugyanakkor 18 százalékos emelkedés 2002 februárjához képest -- jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA).

0

Jelentős díjkedvezményt nyújt a Westel április elsejétől

2003. március 31. 13:34

Április 1-től a Westel meglévő és új havidíjas ügyfelei Magyarországon egyedülálló kedvezményben részesülnek, ugyanis minden díjcsomagban a havidíj felét ezentúl bármely belföldi előfizető felhívására és SMS küldésre használhatják fel. Így például a Westel 400-as díjcsomag változatlan havidíja ezentúl 120 perc csúcsidős vagy 166 percnyi, azaz közel 3 órányi csúcsidőn kívüli, hálózaton belüli hívást tartalmaz majd.

0

Eltérő kedvezményes díjcsomagok a Hungarotelnél

2003. március 31. 13:21

A megszokottól eltérő bontásban kínálja kedvezményes internet-díjcsomagjait a Hungarotel távközlési szolgáltató. A telefonköltséget tartalmazó díjcsomagokat az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal történt megállapodás után 2003. április 1-től vezeti be a szolgáltató saját területein, a 32-es, 66-os, 68-as, 89-es és 95-ös távközlési körzetekben.

0

A TSMC elhalasztja a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia bevezetését

2003. március 31. 10:16

A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation bejelentette, hogy bár már a második negyedév végén vagy a harmadik negyedév elején megkezdi egyes 90 nanométeres csíkszélességű alkatrészek próbagyártását, a sorozatgyártás csak a jövő év első felében indulhat be.

0

A FLAG Informatikai Rt. elnyerte a HP Enterprise Storage Partneri minősítését

2003. március 28. 16:14

A FLAG Rt., a HP EMEA és a HP Magyarország által kötött szerződés a FLAG Rt.-t NAS és NT/Novell/Tru64 alapú homogén SAN storage megoldások tervezésére, teljes kivitelezésére jogosítja fel. A kiemelt gyártói elismerést jelentő storage rendszerintegrátori minősítés elnyeréséhez a FLAG Rt.-nek magas szintű szakmai ismereteket és tapasztalatokat kellett felmutatnia.

0

Sokba kerül a TSMC-nek az NVIDIA és az IBM gyártási megállapodása

2003. március 28. 12:14

Az NVIDIA továbbra is elsőszámú gyártópartnereként tekint a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójára, a TSMC-re, azonban elemzők szerint a cég negyedévente tízmillió dolláros nagyságrendű bevételtől esik el, ugyanis a kaliforniai grafikus cég nemrégiben az IBM-mel is gyártási megállapodást kötött.

0

A HÍF Területi Hivatala nem tud segíteni a TVNET és Fibernet internet nélkül maradt ügyfeleinek

2003. március 27. 19:07

A Hírközlési Felügyelet alá tartozó Hírközlési Területi Hivatal budapesti irodájához futnak be azok a panaszlevelek, melyeket a Fibernet hálózatán TVNET-es internetkapcsolatuktól tegnapelőtt megfosztott ügyfelek küldenek a felügyeletnek. Az iroda piacfelügyeleti osztályának vezetője szerint azonban az ő vizsgálatuk végén meghozott határozattól sajnos nem lesz internetük a hoppon maradt előfizetőknek.

0

Határozatban utasította a Matáv számlavezető bankját a cég tartozásának átutalására a Hírközlési Felügyelet

2003. március 27. 15:47

A Hírközlési Felügyelet mellett működő Hírközlési Döntőbizottság (HDb) határozatban hívta fel a Matáv számlavezető bankját -- a CIB Bankot --, hogy utalja át a távközlési szolgáltató több mint négymillió forintos tartozását az Inter.net szolgáltató számlájára. A CIB Bank vezeti mindkét vállalat számláját, ám korábban azzal utasította vissza az Inter.net beszedési megbízását, hogy nem tudja pontosan mekkora összeget kell levonnia a Matáv számlájáról.

0

Hamarosan megjelenhetnek a világhálón a koreai, japán és kínai karaktereket tartalmazó domainek

2003. március 27. 13:28

[WSJ] Az internetes domainnevek felügyeletét ellátó ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) szerdán bejelentette, hogy akár heteken belül megjelenhetnek a világhálón az első olyan domainnevek, amelyek nem az angol ábécé betűiből és arab számokból állnak. A szervezet várhatóan a mai nap során fogadja el azokat a szabványokat, amelyek lehetővé teszik kínai vagy akár arab domainnevek használatát is.

0

Egyre növekszik a notebookok piaci részesedése

2003. március 27. 11:38

Az IDC által tegnap közzétett jelentés szerint négy éve folyamatosan növekszik a notebookok népszerűsége. A tavalyi évben a gyártók összesen 30,5 millió noteszgépet értékesítettek, amely a teljesen PC-piac 23,5 százalékát tette ki. 2001-ben az eladott gépek száma 27,5 millió volt, a részesedésük a PC-piacból pedig 22,5 százalékot tett ki.

0

Rövidül a mobiltelefonok lecserélési ciklusa

2003. március 27. 10:13

[SBN] Az egyre több szolgáltatással rendelkező mobiltelefonok megjelenésének köszönhetően a közeljövőben lerövidül a készülékek lecserélési ciklusa, ami a mobiltelefonok és az azokban használatos áramkörök piacának növekedését hozza magával, áll az Allied Business Intelligence (ABI) legfrissebb jelentésében.

0

Gyorsan növekszik az LCD-monitorok piaca

2003. március 27. 08:54

[Bloomberg] A tavalyi év negyedik negyedévében jelentősen, éves szinten 54 százalékkal emelkedett az LCD-monitorok forgalma, áll a DisplaySearch piackutató vállalat legújabb jelentésében. A növekedés elsődleges mozgatója a monitorok csökkenő ára volt.

0

IDC: az IBM piacvezető a nagyteljesítményű számítógépek piacán

2003. március 26. 18:30

[Mmd] Az International Data Corporation High Performance Technical Computer Quarterly View című jelentése szerint 2002 negyedik negyedévében az IBM vezető helyen állt a nagyteljesítményű számítógépek piacán. Az elmúlt negyedévben a vállalat azzal emelkedett ki a többi szállító közül, hogy piaci részesedése stabilan emelkedett szinte minden szegmensben -- áll az IDC jelentésében.

0

Szélesvásznú kijelzővel felszerelt notebookokat dob piacra a Hewlett-Packard

2003. március 26. 16:01

A tajvani Compal Electronics gyártja majd azokat a 15,4 hüvelykes, szélesvásznú kijelzővel felszerelt notebookokat, amelyeket a Hewlett-Packard várhatóan április elején dob piacra. A vállalat a harmadik negyedév során egy 17 hüvelykes kijelzővel felszerelt noteszgépet is bemutat majd, ezt a Quanta Computer gyártja majd -- állítják távol-keleti források.

0

Az Accenture és az Axelero is támogatja a Cisco Hálózati Akadémiát

2003. március 26. 14:03

[NetAktív] A Cisco Systems öt éve elindított non-profit Cisco Hálózati Akadémia (CNA) Programjának eddigi gyors bővülése tovább folyik 2003-ban is. A Cisco Systems Magyarország által nyújtott támogatás mellett az Accenture az idei évre 24 millió forintot fordít a Program támogatására, míg az Axelero Internet az eddig támogatott 5 intézményen túl további iskolák számára kívánja lehetővé tenni a csatlakozást a CNA hálózathoz. Az idei fejlesztéseknek köszönhetően a hazai CNA hálózat új, magasabb szintre lép a Budapesti Műszaki Főiskolán megkezdődő CCNP (Cisco Certified Networking Professional) mérnöki képzéssel.

0

Gyártási megállapodást kötött az NVIDIA és az IBM

2003. március 26. 09:25

[CNET] A grafikus processzorokat fejlesztő NVIDIA gyártási megállapodást kötött az IBM-mel. A vállalat ugyanakkor nem bontja fel együttműködését korábban kizárólagos gyártópartnerével, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Companyvel (TSMC), hanem a jövőben megosztja a feladatokat a két gyártó között. A megállapodás részleteit ma hozza nyilvánosságra az NVIDIA.

0

Újabb LCD-gyárat épít a Samsung

2003. március 25. 19:18

[IDG] A Samsung Electronics több mint 1 milliárd dollárt fordít újabb TFT LCD-gyárának építésére. A dél-koreai vállalat gyártókapacitásának növelése révén kívánja megszilárdítani vezető pozícióját a rendkívül dinamikusan fejlődő piacon.

0

Újabb megállapodás a 25 százalékkal csökkenő internet-árakért

2003. március 25. 18:08

Az Európa Terv programja szerint átlagosan 25 százalékkal csökkennek az internetelőfizetési díjak. Ennek keretében tegnap újabb kétoldalú megállapodás aláírására került sor Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Ole Bertram, a Hungarotel vezérigazgatója között.

0

Az okos mobiltelefonok eladásai meg fogják előzni a kéziszámítógépekét

2003. március 25. 11:24

A Canalys piackutató vállalat előrejelzése szerint az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) az okos mobiltelefonok eladásai az idén megelőzik a kéziszámítógépekét. A vállalat ezen felül arra számít, hogy a beépített mobiltelefont tartalmazó kézigépek népszerűsége egyre csökken majd.

0

A Microsoft és a HP is érdeklődik az EDS iránt

2003. március 24. 17:58

Több vállalat mellett a Hewlett-Packard és a Microsoft is részesedést vásárolna az egykoron szebb napokat is látott informatikai szolgáltatócégben, az Electronic Data Systemsban -- írta a céghez közeli forrásokra hivatkozva mai számában a Financial Times .

0

Krecz Tibor távozik az Axelerótól

2003. március 24. 15:48

Krecz Tibor, az Axelero Internet Média Üzletágának ügyvezető igazgatója 2003. április 1-jén távozik az internetvállalattól, és most induló, saját tanácsadó társaságánál folytatja pályafutását. Döntését az Axelero vezetői sajnálattal veszik tudomásul, hiszen Krecz Tibor irányítása alatt, 2000 novembere óta, a Média Üzletág több téren is kimagasló eredményeket ért el.

0

A Hotmail korlátozza az elküldhető üzenetek számát

2003. március 24. 15:23

[CNET] A Microsoft ingyenes e-mail szolgáltatása, az MSN Hotmail pénteken bejelentette, hogy korlátozni fogja a felhasználói által küldhető üzenetek számát annak érdekében, hogy elejét vegye a kéretlen reklámleveleknek, amelyeket gyakorta az MSN Hotmail rendszerén keresztül kerülnek a világhálóra.

0

Továbbra is ingyenes a Westel WLAN szolgáltatás

2003. március 21. 14:29

A Westel elsőként a hazai mobilszolgáltatók közül tavaly kísérleti WLAN szolgáltatás indított a Ferihegyi repülőtér 2/B terminálján. A gyors vezetéknélküli internethozzáférés mára az ország számos pontján igénybe vehető és használata egészen nyárig továbbra is díjmentes marad.

0

Az ATI bejelentette második negyedéves eredményeit

2003. március 21. 12:54

A kanadai ATI Technologies bejelentette február 28-án véget ért második pénzügyi negyedévének eredeményeit. A vállalat forgalma enyhén csökkent a bruttó hasznonrés pedig némileg emelkedett az első negyedévhez képest.

0

Tovább nőtt a Micron vesztesége

2003. március 21. 09:17

A Micron Technology tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ második legnagyobb memóriagyártó vállalatának vesztesége a jelentős egyszeri költségek miatt tovább növekedett.

0

A Cisco célba veszi az otthoni felhasználókat is

2003. március 20. 16:10

[Dow Jones] A Cisco Systems ma bejelentette, hogy felvásárolja az otthoni hálózati eszközöket fejlesztő és forgalmazó Linksys Groupot . A hálózati berendezéseket gyártó óriásvállalat az akvizíció révén kívánja megvetni a lábát az otthoni és kisvállalati hálózati piacon.

0

Növekvő on-line bevételek az Egyesült Államokban

2003. március 19. 13:49

[INFINIT - OPA ] Az on-line szolgáltatások lassan növekvő bevételeiről ad számot az Online Publishers Association (OPA) nemrég megjelent beszámolója -- adta hírül az ITTK INFINIT hírlevele. Az interneten elérhető szolgáltatások és termékek iránt megnövekedett vásárlókedvről szóló jelentés ugyan csak az Egyesült Államokban üzemeltetett webhelyek alapján készül, ám ez a hír az iparág szereplőit mégis optimizmussal töltheti el.

0

Januárban nőtt a vezetékes telefonnal rendelkezők száma

2003. március 19. 12:18

Hosszú idő óta 2003 januárjában nőtt először a vezetékes fővonallal rendelkező előfizetők száma -- derül ki a Hírközlési Felügyelet (HÍF) idei első gyorsjelentéséből. 2002 decemberéről 2003 januárjára 2500-zal több előfizetőt regisztráltak a szolgáltatók (Emitel Rt., Hungarotel Rt., Matáv Rt., Monortel Rt., Vivendi Telecom Hungary Rt.), ami önmagában nem nagy növekedés, ám ahhoz képest, hogy az elmúlt hónapban mintegy húszezerrel kevesebb vezetékes előfizetőt tartottak nyilván, mégiscsak egy csökkenő tendencia változása látható. 2003 januárjában egyébként összesen 3 655 102 bekapcsolt fővonal volt, míg egy hónappal korábban 3 652 525.

0

A vártnál nagyobb mértékben nőttek az LCD-kijelzők eladásai

2003. március 19. 12:00

[CNET] A számítógépes lapos kijelzők és lapos televíziókészülékek iránti keresletnek köszönhetően a negyedik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben nőtt az eladott folyadékkristályos kijelzők száma -- állítja tegnap közzétett jelentésében a DisplaySearch piackutató vállalat.

0

Diszkriminációval vádolja a Sunt egy elbocsátott alkalmazott

2003. március 19. 11:35

[Boston Globe] A Sun Microsystems egyik volt alkalmazottja pert indított korábbi munkáltatója ellen. A csalódott szakember keresetében azt állítja, hogy a vállalat több ezer amerikai dolgozót bocsátott el azért, hogy helyükre fiatalabb és rosszabbul fizetett indiai mérnököket vegyen fel.

0

A ProMOS idei tőkeberuházási kerete csupán fele a tavalyinak

2003. március 19. 11:09

A tajvani ProMOS Technologies bejelentette, hogy a 2003-ra előirányzott tőkeberuházási kerete mindössze 100 millió dollár lesz, szemben a tavalyi 200 millió dollárral. A döntés oka, hogy a cég szerint továbbra is gyenge a kereslet a memóriachipek iránt.

0

Növelte nyereségét az Oracle

2003. március 19. 08:55

[WSJ] Az Oracle tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat árbevétele szerény mértékben, míg nyeresége 12 százalékkal növekedett, köszönhetően elsősorban a szoftverfrissítésekből származó bevételek emelkedésének.

0

10Gb Ethernet: rekordsebességgel kontinensek között

2003. március 18. 18:49

[IDG] Tegnap több kutatóközpont is beszámolt arról, hogy az új generációs Ethernet technológiának köszönhetően hálózati adatátviteli sebességrekordot sikerült elérniük. A szakemberek a kísérletek során az Intel által tegnap bejelentett 10 Gigabites Ethernet-vezérlő kártyákat használták.

0

A Gartner szerint enyhe növekedés várható a szoftverpiacon

2003. március 18. 18:30

A globális szoftvereladások több évig tartó csökkenés után az idén némiképp növekedni fognak -- áll a Gartner Dataquest által ma közzétett jelentésben. A piackutató cég szerint a szoftvereladások a 2002-es 73,5 milliárd dolláros szintről idén 3,5 százalékkal nőnek. 2002-ben a szoftverforgalom 0,7 százalékkal csökkent 2001-hez képest.

0

ISDN-alapú távközlési szolgáltatások a Vivenditől

2003. március 18. 16:18

2003. február végétől koncessziós területein kívül is kínál távközlési szolgáltatásokat a Vivendi Telecom Hungary. A HangPartner ISDN néven bevezetett szolgáltatást digitális minőségben, ISDN vonalon kínálja a vállalat -- elsősorban üzleti előfizetőknek.

0

Elbocsátja dolgozóinak 17 százalékát és bezárja 76 üzletét a Gateway

2003. március 18. 11:53

A Gateway amerikai PC-gyártó bejelentette, hogy egy korábban közzétett átszervezési terv részeként elbocsátja alkalmazottainak 17 százalékát, és márkaboltjaiból bezár 76-ot. A cég feltett célja, hogy a költségcsökkentő lépések nyomán az év végére nyereségessé váljon.

0

Peren kívül megegyezett az InterDigital és az Ericsson

2003. március 17. 19:31

Az Ericsson, a Sony Ericsson és az InterDigital Communications Corporation , valamint annak leányvállalata, az InterDigital Technology Corporation (ITC) ma bejelentették, hogy peren kívüli megegyezéssel sikerült lezárniuk közel egy évtizede húzódó szabadalmi vitájukat. A megállapodás értelmében a svéd gyártó és mobiltelefongyártó vegyesvállalata az elkövetkező négy év során több millió dollárt fizet az ITC szabadalmainak felhasználásáért.

0

Tavaly 72 ezer Tablet PC talált gazdára

2003. március 17. 16:39

Az International Data Corp. piackutató vállalat pénteken közzétett jelentése szerint 2002-ben világszerte mintegy 72 ezer Tablet PC számítógépet értékesítettek. A készülékek piaca idén jelentős növekedés előtt áll, azonban igazán széles körű nagyvállalati elterjedésükre még legalább egy évet kell várni.

0

Az IT döntéshozók évente csak két-három konferencián vesznek részt

2003. március 17. 13:37

[BellResearch] Az IT döntéshozók több mint fele havonta több konferenciára is meghívást kap, azonban csak minden kilencedik-tizedik kelti fel érdeklődését annyira, hogy ellátogasson a rendezvényre. A nagyvállalatok informatikai döntéshozói jelentik az IT cégek elsődleges célcsoportját, azonban ők is csak 4-5 rendezvényt tisztelnek meg részvételükkel évente. A legtöbben a Microsoft, IBM, HP-Compaq, Novell, Cisco és SAP által szervezett konferenciákon vettek részt 2002-ben.

0

Túl drága az Intel Centrino?

2003. március 17. 13:30

A WR Hambrecht + Co. befektetési banktól származó jelentés szerint az Intel Centrino platform túlságosan drága, ezért várhatóan minimális piaci hatása lesz annak ellenére, hogy az Intel történetének egyik legnagyobb szabású reklámkampányával támogatja.

0

Negyedével csökkenhet az internetezés költsége a Vivendi ügyfeleinek is

2003. március 17. 10:17

Az Európa Terv programja szerint márciustól átlagosan 25 százalékkal csökkennek az internetelőfizetési díjak. Ennek keretében pénteken újabb kétoldalú megállapodás aláírására került sor Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Polányi Sándor a Vivendi Telecom Hungary vezérigazgatója között.

0

Tovább csökken a CeBIT népszerűsége

2003. március 17. 09:36

[Bloomberg] Az iparágat sújtó válság félreismerhetetlen jele, hogy az informatikai szakkiállítások népszerűsége immár évek óta folyamatosan csökken. A tavalyi Comdex negatív látogatottsági rekordot döntött, míg a rendezvényt szervező vállalat csőd közeli helyzetbe került. A jelenleg is zajló hannoveri CeBIT látogatóinak és kiállítóinak száma is immár két éve folyamatosan csökken.

0

Terjeszkedik Magyarországon a British Telecom

2003. március 17. 08:54

2003 februárjában a British Telecom Dr. Wilfried Rußt nevezte ki Közép- és Kelet-Európáért felelős kommunikációs igazgatójának. Ruß Münchenből felügyeli majd a régióban folyó összes kommunikációs tevékenységet, és támogatja a cég azon törekvéseit, hogy a BT üzleti szolgáltatások és megoldások gyorsan kialakuló igényeinek megfelelő megoldásokat fejlesszen tovább Magyarországon, ahol a BT 1999 óta folytatja üzleti tevékenységét.

0

A Siemens Mobile folyamatosan növeli piaci részesedését

2003. március 14. 18:27

[Siemens] Miközben a mobiltelefonok világpiacán 6 százalékos növekedést regisztráltak, a Siemens Mobile tovább növelte piaci részesedését a tavalyi évben. 2002-ben a Siemens az értékesített készülékek alapján 8,2 százalék piaci részesedést ért el az eladott 34,6 millió készülékkel, míg 2001-ben a 29,8 millió értékesített darabbal még csak 7,4 százalékos részesedést mondhatott magáénak.

0

Megkezdte működését az IBM új európai szolgáltató vállalata

2003. március 14. 15:46

Az IBM új szolgáltató vállalatot indított be az európai, közel-keleti és afrikai piac (az EMEA-térség) kiszolgálására -- IBM Engineering & Technology Services néven. A szolgáltató vállalat egy sor iparág -- a légiközlekedés, az autóipar, a kommunikáció, a fogyasztási cikkeket gyártó ipar, a honvédelem, az információ-technológia, az orvostudomány és számos más terület -- képviselői számára nyújt segítséget a technológia által diktált üzleti kihívások megválaszolásához.

0

Nagykereskedelmi árú internet a 29-es körzetben

2003. március 14. 12:17

A Monortel olyan új kedvezményes díjcsomagot vezet be április 1-jétől, amely a MATÁV nagykereskedelmi (viszonteladói) árával teljesen megegyező összegért biztosítja közvetlenül az egyéni előfizetők számára a havi 100 órás internetezéshez szükséges telefonkapcsolatot.

0

Növelte nyereségét az Adobe

2003. március 14. 08:44

[CNET, WSJ] Az Adobe tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. Az egyebek mellett a Photoshop és Acrobat szoftvereiről ismert vállalat forgalma és nyeresége egyaránt nőtt az időszakban.

0

A hétvégétől bármely hazai hálózatba küldhető MMS

2003. március 13. 16:36

A világon egyedülálló módon március 15-től mindhárom magyarországi GSM szolgáltató, azaz a Pannon GSM, a Vodafone és a Westel ügyfelei szabadon, bármely más hazai mobilhálózatba küldhetnek telefonról telefonra fényképeket és hangokat tartalmazó MMS üzeneteket. A három mobilcég az MMS központok összekapcsolásával a multimédiás üzenetküldés gyorsuló elterjedésére számít.

0

A Hewlett-Packard kiválasztotta 2003 második félévi notebook-beszállítóit

2003. március 13. 13:31

[DigiTimes] Iparági forrásokra alapozva a tajvani DigiTimes közölte, hogy a Hewlett-Packard (HP) kiválasztotta azokat a gyártókat, melyek 2003 második félévétől a cég notebook-beszállítói lesznek. A tajvani gyártók közül a HP a Compal Electronics, Inventec és Quanta Computer vállalatoktól fogja megrendelni új notebookjait. A HP-nak hosszú időn át beszállító LG Electronics (LGE) nem számíthat 2003 második felében notebook megrendelésekre a HP-tól.

0

A Vodafone GPRS internetszolgáltatásának bojkottjára szólít fel a Netért

2003. március 13. 10:09

A Vodafone 20 000 felhasználóját kéri arra a Netért , hogy március 15-étől ne vegyék igénybe a GPRS internetszolgáltatást. A Netért szerint a megváltozott általános vállalkozási feltételeket (ávf) az előfizetők ráutaló magatartásukkal fogadják el, így ha használják a Vodafone szolgáltatását, azzal elfogadják az ávf egyoldalú módosítását és korlátozását is.

0

Flash-piac: ki az, aki kezd, ki lesz az első?

2003. március 13. 09:59

[SBN] A flash memóriák piaca tavaly 7,77 milliárd dollárra rúgott, áll a Semico Research piackutató vállalat legújabb jelentésében. A gyártók ranglistájának élén az Intel és a Samsung, valamint a korábbi jelentéseket meghazudtolva az AMD áll.

0

A Philips átszervezi félvezetőgyártó üzletágát

2003. március 13. 09:24

[WSJ, HWSW] A Philips Electronics NV ma bejelentette, hogy átszervezi félvezetőgyártó üzletágát. A holland vállalat azt reméli, hogy a költségek csökkentését célzó elbocsátások és gyárbezárások révén a két éve veszteséges divízió a negyedik negyedévre nyereségessé válhat.

0

Távközlési versenyárak egy napig az eTelnél

2003. március 12. 13:42

Percenként 20 forintért telefonálhatnak bárhová külföldre március 17-én, Írország nemzeti ünnepén az ír tulajdonú eTel Magyarország ügyfelei. A megalapítása óta a távközlési piac felszabadítását szorgalmazó eTel Magyarország ezzel a kísérlettel azt kívánja megmutatni, milyenek lehetnének a hazai versenyárak, ha a korábbi monopol szolgáltatót preferáló hatósági szabályozások nem fékeznék a távközlési verseny kialakulását. Az egynapos tarifa megegyező, vagy hasonló a több európai országban már bevezetett nemzetközi versenyárakkal.

0

Új tulajdonosnál a google.hu

2003. március 12. 13:13

Ötödik tulajdonosa örülhet a népszerű kereső hazai internetcímének: a google.hu március elején a Terminalt is kiadó Hírek Média és Internet-technológia Kft. tulajdonába került. Az adás-vétel és a tervek részleteiről egyik fél sem nyilatkozik, ám emlékezetes, hogy tavaly kétmillió forintért kínálta eladásra a domaint korábbi tulajdonosa.

0

A félvezetőgyártás egyre költségesebb mulatság

2003. március 11. 12:58

[SBN] Elemzők és az iparág szereplői szerint rendkívüli mértékben nő a korszerű félvezetőgyárak felépítéséhez szükséges beruházások költsége. A Semico Research piackutató vállalat által a héten megrendezett Semico Summit konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy fokozatosan érvényét veszti az AMD alapítójának legendássá vált kijelentése: Only real men have fabs.

0

A Nokia profitfigyelmeztetést tett közzé

2003. március 11. 11:39

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia ma bejelentette, hogy az első negyedéves eredményei a várakozások alatt fognak alakulni, ugyanis a hálózati berendezéseket gyártó részleg továbbra is gyengélkedik, a vásárlók a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt pedig kevéssé hajlanak új telefon beszerzésére.

0

Gyártási problémákkal küszködik a ServerWorks

2003. március 11. 10:19

A ServerWorks tegnap bejelentette, hogy gyártási problémák miatt márciusban valószínűleg nem tudja majd kielégíteni a beéérkező megrendeléseket. A vállalat problémája kihatással lehet az Intel-alapú szerverek piacára is.

0

A HP szerint Magyarországon idén háromszorosára nő a digitális kamerát használók száma

2003. március 10. 16:01

[Noguchi] Piaci előrejelzések szerint az idén jelentősen nő a kereslet a digitális fényképezőgépek iránt, számításaink szerint az év végén, a korábbi 5 százalék helyett már a lakosság legalább 15 százaléka ilyen kamerát használ emlékei megörökítésére -- közölte Kovács Ildikó, a Hewlett-Packard Magyarország (HP) termékmarketing vezetője.

0

Disztribútori megállapodást kötött az RRC Hungary és a Huawei

2003. március 7. 19:23

A telekommunikációs berendezéseket gyártó kínai Huawei Technologies és az RRC Hungary Kft., a telekommunikációs és mobil eszközökre szakosodott moszkvai székhelyű pán-európai disztribútor magyarországi irodája Magyarországon elsőként disztribúciós megállapodást írtak alá. A Huawei-RRC megállapodás alapján az RRC disztribúciós jogokat szerzett a Huawei Quidway márkanevű adatátvitel eszközeinek magyarországi forgalmazására.

0

A Samsung és az LG.Philips is folyamatosan növeli LCD-gyártókapacitását

2003. március 7. 16:57

[DigiTimes] Mind a Samsung Electronics, mind az LG.Philips LCD folyamatosan emeli LCD-gyártósorai terhelését, a kereslet növekedését követve növeli termelését. A cégek ötödik generációs gyártósorainak optimalizálása folyamatos, hónapról hónapra több LCD-kijelzőhöz képesek panelt biztosítani. Ezeken a gyártósorokon elsősorban 17-os panelek készülnek, ezekkel látja el a piacot a két vállalat.

0

Idén és jövőre is túlkereslet lesz félvezetőgyártási kapacitásból

2003. március 7. 12:07

2003-ban tavalyhoz képest 38 százalékkal növekedik a félvezetőgyártási kapacitás iránti kereslet, 2004-ben pedig további 38 százalékos növekedésre lehet számítani -- jelentette be egy nemrégiben készült felmérés eredményeire hivatkozva a Fabless Semiconductor Association (FSA).

0

Nokia berendezésekkel bonyolították le az első TETRA hívást Bulgáriában

2003. március 7. 09:41

Bulgáriában az elmúlt napokban elsőízben hoztak létre kapcsolatot TETRA-hálózaton. A határőrség hálózata heteken belül elkészül. Nyikolaj Vassziljev bolgár miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter első ízben a TETRA hálózat segítségével hívta fel Valeríj Grigorovot, az Országos Határőrszolgálat ezredesét. A hívás alkalmával jelen lévő Jari Vilen, Finnország külkereskedelmi minisztere a finn kormány nevében szólt az Országos Határőrszolgálathoz.

0

Budapesten létesítene mobiltelefon-összeszerelő üzemet a tajvani Foxconn Electronics?

2003. március 6. 18:29

[DigiTimes] Hazánkban, Budapesten létesítene mobiltelefon-összeszerelő üzemet a tajvani Foxconn Electronics (Hon Hai Precision Industry), adta hírül a Commercial Times kínai nyelvű kiadása. A hazánkban létrehozott üzemmel lerövidíthetné Európában értékesített termékei piacra kerülésének idejét, valamint felgyorsíthatná a kontinensen található partnerei számára összeszerelt készülékek szállítási idejét a tajvani vállalat.

0

Az AXA-Csoport és az IBM egymilliárd dolláros szerződést kötött igény-alapú szolgáltatások nyújtására

2003. március 6. 16:02

Az AXA-csoport és az IBM egy olyan technológiai szolgáltatási szerződés megkötését jelentette be, amely az AXA globális számítástechnikai infrastruktúrájának teljesítményét és hatékonyságát hivatott erősíteni. Ez az üzlet, hatéves időtartama alatt, hozzávetőleg egymilliárd dollár értéket képvisel, és további meghosszabbítása is lehetséges. Az AXA többszázmillió dolláros megtakarítást szeretne elérni a szerződés érvényességének ideje alatt.

0

Az írható DVD-lemezek ára is emelkedik

2003. március 6. 15:04

[DigiTimes] Több tajvani gyártócégre, iparági forrásra hivatkozva a DigiTimes internetes lap tudni véli, hogy a CD-lemezekhez hasonlóan a második negyedévben emelkedhet az írható, üres DVD-lemezek ára is. A médiák áremelkedését a dráguló nyersanyag mellett az egyre növekvő kereslet is okozza, a gyártócégek ugyanis nem képesek annyi DVD-lemezt előállítani, mint amennyit a piac befogadna.

0

Konferencia az internetes közösségekről

2003. március 6. 13:58

2003. március 11-én konferenciát szervez a Startlap . A konferencia a hazai internetes mozgalmak történetével, fejlődésével és jövőjével foglalkozik.

0

A Sony felvásárolná a PalmSource-ot?

2003. március 6. 12:17

A Sony felvásárolná a Palm OS operációs rendszer fejlesztéséért és licencelésért felelős PalmSource-ot, amely jelenleg a Palm egyik részlege, de várhatóan még az idén önálló vállalattá szerveződik.

0

A Cray megemelte éves előrejelzését

2003. március 5. 18:44

A Cray tegnap megemelte az idei pénzügyi évre vonatkozó előrejelzéseit. A szuperszámítógépeket gyártó és forgalmazó vállalat a Cray X1 architektúra iránti vártnál élénkebb érdeklődésnek köszönhetően számít magasabb árbevételre.

0

Hamarosan kedvezményes internet az Eurowebtől, Datanettől és a Vivenditől

2003. március 5. 14:31

Négy internetszolgáltatóval kötött megállapodást a Matáv a múlt héten bejelentett 25 százalékos internetköltség-csökkentés jegyében. A GTS-Datanettel, az Eurowebbel, a Freestarttal és a Vivendivel kötött megállapodásokat követően hamarosan megjelenhetnek a telefonköltség és az internethasználat díját is tartalmazó olcsóbb díjcsomagok.

0

Tovább emelkedhet az írható CD-lemezek ára

2003. március 4. 20:16

[DigiTimes] A CMC Magnetics, tajvan vezető optikai lemezeket gyártó cége bejelentette, hogy hajszálnyi emelést követően 19 centre módosítja írható CD-lemezei szerződéses árát. A piac másik szereplője, a Ritek hasonló áremelést hajt végre áprilisban.

0

Az Infineon a világ harmadik legnagyobb memóriagyártója

2003. március 4. 11:50

[SBN] Az iSuppli piackutató vállalat a múlt hét végén tette közzé a DRAM-piac tavalyi eredményeit összefoglaló jelentését. Az előzetes adatok szerint a Samsung továbbra is magasan őrzi vezető helyét a piacon, miközben a német Infineon felkapaszkodott a dobogó harmadik helyére, a tajvani Nanya pedig története során először bekerült a legnagyobb öt memóriagyártó közé.

0

Asztali processzorra épülő notebookokat mutatott be a Dell

2003. március 4. 10:23

A Dell tegnap két új, alsó árkatetegóriás notebookot mutatott be, amelyek asztali Celeron és Pentium 4 processzorokra épülnek. Az Inspiron 1100 és 5100 számítógépek az Inspiron 2650 és SmartStep konfigurációkat váltják le a gyártó kínálatában.

0

A Sony bejelentette Clié TG50 kéziszámítógépét

2003. március 4. 09:44

A Sony bejelentette Clié PEG-TG50 tenyérgépét, amely egyelőre csak Japánban kapható. A készülék a Palm OS 5.0 operációs rendszert futtatja és beépített Bluetooth adóvevővel is rendelkezik.

0

Az Intel várhatóan megemeli negyedéves forgalmi kilátásait

2003. március 4. 09:20

Az amerikai SG Cowen Securities befektetési bank jelentése szerint az Intel csütörtökön tartandó negyedévközi sajtótájékoztatóján minden bizonnyal megemeli forgalmi kilátásait, ugyanis a cég termékei rendkívül kelendőek az ázsiai piacon.

0

A Palm negyedéves eredményei a várakozások alatt alakulnak

2003. március 3. 14:16

A Palm bejelentette, hogy a pénteken lezárult harmadik negyedévének pénzügyi eredményei elmaradnak a korábbi várakozásoktól, ugyanis a vállalat csúcskategóriás kéziszámítógépei az Egyesült Államok piacán kiábrándítóan szerepeltek.

0

Januárban 12,2 milliárd dollárra csökkent a globális félvezetőpiac

2003. március 3. 13:28

A globális félvezetőpiac januárban 12,2 milliárd dollárt tett ki, amely 2,4 százalékkal alacsonyabb a tavaly decemberi 12,5 milliárd dollárnál, azonban 22 százalékkal magasabb a 2002 januárjában elért 10 milliárd dolláros szintnél -- jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA).

0

A Tablet PC-k népszerűbbek a vártnál

2003. március 3. 09:17

A HP és a Toshiba is növelte Tablet PC-inek gyártási volumenét, ugyanis a készülékek lényegesen népszerűbbnek bizonyultak az előrejelzéseknél.