Szerző: Vörös Péter

2003. január 20. 10:56

A Transmeta Kína második legnagyobb laptopgyártójának szállít processzorokat

Matthew R. Perry
Matthew R. Perry
[CNET, NE Asia Online] Az alacsony fogyasztású Crusoe processzorairól ismert Transmeta bejelentette, hogy megállapodást kötött a Tsinghua Unisplendour csoporttal, Kína második legnagyobb notebookgyártójával. A Tsinghua a Transmeta Crusoe TM5800 processzorát fogja használni a kínai piacra szánt új laptopjaihoz. A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A Santa Clara (Kalifornia) központú Transmeta közölte, hogy a Lilly márkanevű, 1,6 kg-os hordozható számítógépet főként a női felhasználók igényei szerint alakították ki, így a hagyományos laptopoknál könnyebb és kisebb a készülék. Az új laptopban 800 MHz-es Crusoe TM5800 processzor, 20 GByte-os HDD, 12,1 hüvelykes XGA kijelző és 128 MByte memória található, a laptop várható akkumulátoros működési ideje 4 óra. A készüléket szerdán dobta piacra a Tsinghua Kínában 1200 dolláros (~275 ezer Ft-os) áron.

"Kína a világ egyik legfontosabb piaca és a Transmeta elkötelezett amellett, hogy kibővíti a Crusoe-alapú számítógépek elérhetőségét az olyan cégekkel együttműködve, mint a Tsinghua Unisplendour Group" -- mondta Matthew R. Perry, a Transmeta elnök-vezérigazgatója. A Tsinghua a második kínai laptopgyártó, amellyel megállapodást kötött a Transmeta, októberben a cég hasonló szerződést kötött az SVA csoporttal.

A Transmeta a múlt héten bejelentette, hogy hardveres biztonságtechnikai megoldást épít jelenlegi és jövőbeni Crusoe processzoraiba. A technológia lehetővé teszi a bizalmas információk, így jelszavak tárolását és a titkosítási algoritmusok hardveres gyorsítását, míg a Code Morphing szoftver rugalmasságának köszönhetően igény szerint további funkciókkal bővíthető. A technológia először a Crusoe TM5800 processzor új változatában debütál.

a címlapról