Szerző: Barna József

2003. január 29. 19:51

A várakozásoknál jobb eredményekről számolt be a Creative

A hangkártyáiról, hangszórókészleteiről és digitális audiolejátszóiról ismert Creative Technology tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat az elemzők várakozásait felülmúló nyereségről számolt be, azonban jelentős forgalomcsökkenésre számít a jelenlegi negyedévben.

[HWSW] A hangkártyáiról, hangszórókészleteiről és digitális audiolejátszóiról ismert Creative Technology tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat az elemzők várakozásait felülmúló nyereségről számolt be, azonban jelentős forgalomcsökkenésre számít a jelenlegi negyedévben.

A Creative a december 31-én véget ért második pénzügyi negyedévben 230,9 millió dolláros árbevételt ért el, ami megfelel a vállalat korábbi előrejelzéseinek. A megelőző év hasonló időszakában a cég 249,5 millió dolláros forgalmat realizált. A negyedéves nettó nyereség 18,9 millió dollár, részvényenként 23 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 21 centes profitot jeleztek előre.

A negyedéves jelentésben immár szerepelnek a Creative által felvásárolt 3Dlabs eredményei is. Ezek leszámításával a vállalat nyeresége 23,3 millió dollárra, részvényenként 29 centre rúgott, szemben a megelőző év hasonló időszakának 26,3 millió dolláros, részvényenként 36 centes profitjával.

Craig McHugh, a vállalati amerikai részlegének elnöke az eredmények bejelentésekor elmondta, hogy a cég egyre nagyobb arányban támaszkodik a nem számítógépekben használatos eszközök, így a Nomad MuVO és Nomad Zen digitális audiolejátszók eladásából származó bevételekre. Mint hozzátette, a második negyedévben a cég forgalmának közel felét adták a nem PC-khez szánt eszközök. McHugh azt is elmondta, hogy az USA nyugati parti kikötőit megbénító sztrájk mintegy 10-15 millió dolláros árbevételtől fosztotta meg a céget az ünnepi szezonban.

A jelenlegi, harmadik negyedéves eredményekkel kapcsolatban a Creative rendkívül visszafogott előrejelzést tett. A vállalat 150-170 millió dolláros árbevétel mellett 6 centes részvényenkénti nyereséget vár. Ám mint McHugh elmondta, a továbbra is gyengélkedő gazdaság és az iraki háborútól való félelem rányomja bélyegét a piacra, ezért igen nehéz megbízhatóan prognosztizálni a várható eredményeket.

A Creative tegnap hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama hírünk írásának idején 2,14 százalékkal a tegnapi záróérték alatt, 6,85 dolláron állt. A vállalat egyben bejelentette, hogy azok folyamatosan gyenge forgalma miatt 11 év után kivezeti értékpapírjait a Nasdaqról. A jövőben kizárólag a szingapúri börzén szerepelnek a Creative-részvények.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról