Szerző: Barna József

2003. január 22. 08:37

Továbbra is nyereséges a Motorola

Mike Zafirovski
Mike Zafirovski
[WSJ] A Motorola tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A világ második legnagyobb mobilgyártójaként ismert vállalat a várakozásokat felülmúló forgalom mellett megőrizte nyereségességét a negyedév során.

A Motorola forgalma éves szinten 3 százalékkal 7,55 milliárd dollárra nőtt a negyedik negyedév során. A harmadik negyedéves eredmények közzétételekor a vállalat 7,1 milliárd dolláros forgalmat jelzett előre. A nyereség 174 millió dollárra, részvényenként 8 centre rúgott, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 1,24 milliárd dolláros, részvényenként 55 centes veszteségével.

Mike Zafirovski működésért felelős vezérigazgató a bejelentés kapcsán kiadott sajtóközleményében elmondta, hogy a rendkívül nehéz gazdasági körülmények között a vállalat a több negyedéven át következetesen folytatott átszervezésnek és költségcsökkentésnek köszönheti jó eredményeit.

A Motorola mobil üzletágának árbevétele 11 százalékkal 3,3 milliárd dollárra nőtt a negyedév során. A vállalat egyben közölte, hogy globális mobiltelefonpiaci részesedése -- főként az egyesült államokbeli és latin-amerikai erősödésnek köszönhetően -- enyhén emelkedett és 19 százalékra tehető. A dobogó élén álló Nokia a piac több mint egyharmadát mondhatja magáénak. Az üzletág által forgalmazott készülékek száma éves szinten 27 százalékkal nőtt, azonban az olcsóbb készülékek részaránya jelentősen emelkedett. A vállalat félvezetőgyártó üzletágának negyedéves árbevétele éves szinten 15 százalékkal 1,3 milliárd dollárra emelkedett, míg a mobil távközlései berendezések forgalma 11 százalékkal 1,2 milliárd dollárra csökkent.

A tavalyi év egészében a Motorola forgalma 26,68 milliárd dollárt tett ki, míg nettó vesztesége 2,49 milliárd dollárra, részvényenként 1,09 dollárra rúgott. 2001-ben a vállalat nettó vesztesége 3,94 milliárd dollár, részvényenként 1,78 dollár volt. A jelenlegi, első pénzügyi negyedévre a vállalat 6-6,2 milliárd dolláros forgalmat jelzett előre, ami nagyjából megfelel a tavalyi év hasonló időszakában elért árbevételnek. Az idei év egészére a cég továbbra is 27,5 milliárd dolláros árbevételt vár.

A Motorola tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. A vállalat részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 2 centtel 8,75 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 36 centet emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról