Szerző: Bodnár Ádám

2003. január 14. 14:49

Tovább bővül a Cisco Hálózati Akadémia Program

[NetAktív] Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter és John Chambers, a Cisco Systems Inc. elnök-vezérigazgatója az egyesült államokbeli San Jose-ban együttműködési megállapodást írt alá az informatikai hálózati szakképesítést nyújtó Cisco Hálózati Akadémia Program (Cisco Networking Academy Program, CNAP) további bővítéséről.

[NetAktív] Dr. Magyar Bálint oktatási miniszter és John Chambers, a Cisco Systems Inc. elnök-vezérigazgatója az egyesült államokbeli San Jose-ban együttműködési megállapodást írt alá az informatikai hálózati szakképesítést nyújtó Cisco Hálózati Akadémia Program (Cisco Networking Academy Program, CNAP) további bővítéséről.

A szerződés alapján sor kerül a CNAP 5-8. szemesztereinek magyarországi bevezetésére, továbbá a Cisco Learning Institute (CLI) ingyenesen az Oktatási Minisztérium rendelkezésére bocsátja az általa kifejlesztett Virtuoso online oktatási keretrendszer használati jogát. A Cisco Hálózati akadémia 5-8. szemesztereinek bevezetésével a nemzetközileg elismert hazai hálózati szakemberképzés újabb szintje valósul meg, a program elvégzésével a hallgatók felsőfokú, Cisco Certified Networking Professional Certificate képesítést szerezhetnek.

A Minisztérium rendelkezésére bocsátott Virtuoso online oktatási keretrendszer, amelyre a Cisco Hálózati Akadémia Program is épül, lehetővé teszi elektronikus oktatási anyagok, online tartalmak kifejlesztését, folyamatos frissítését és terjesztését a résztvevő iskolák számára. Az új, elektronikus oktatási anyagok a bevezetés első, hat hónapos szakaszában mintegy 40 középiskola 2000 diákja számára válnak elérhetővé. A rendszer bevezetése 2003. tavaszán kezdődik.

Az együttműködési megállapodásban a Cisco Systems vállalta az e-tanulási megoldások és stratégiák megvalósítása terén felhalmozott szakértelmének és tapasztalatának átadását. Továbbá a Cisco támogatja a Minisztérium által kezdeményezett távoktatási programokat és projekteket, különös tekintettel a Sulinet Expresszre.

A most megkötött megállapodás előzménye az Oktatási Minisztérium és a Cisco között kialakult együttműködés, melynek keretében 1998-tól sor került a Cisco Hálózati Akadémia Program (Program) hazai bevezetésére. A Program a Magyarországon tapasztalható nagymértékű hálózati szakemberhiány csökkentését segíti elő. A bevezetés első szakaszaként -- hazánkban először internetes távoktatás formájában -- minden 16. életévét betöltött diák a nemzetközi szabványoknak megfelelő, univerzális és semleges hálózati szakdiplomát szerezhet, amely az Országos Képzési Jegyzékbe bekerülve államilag elismert, "Informatikai hálózati rendszertelepítő" elnevezésű szakképesítéssé vált.

A Minisztérium és a Cisco sikeres magyarországi együttműködése, valamint egyéb magánszektorbeli társaságok támogatása révén a Programban résztvevő magyar oktatási intézmények száma 54-re nőtt, és jelenleg 1500 diák tanul a Program keretében. A Minisztérium központi forrásokból 16 új Akadémiát szerelt fel a CNAP bevezetéséhez szükséges laboratóriumi berendezésekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról