Szerző: Barna József

2003. január 28. 19:44

Nyereséges negyedévet és évet zárt a Xerox

Anne M. Mulcahy
Anne M. Mulcahy
[Bloomberg, HWSW] A Xerox ma tette közzé negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A nyomtatókat és másológépeket gyártó stamfordi vállalat megőrizte nyereségességét a negyedév során és hosszú idő után éves szinten is profitot könyvelhetett el.

A december 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Xerox 4,25 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami éves szinten 3 százalékos csökkenésnek felel meg. A vállalat nettó nyeresége 19 millió dollárra, részvényeként 1 centre rúgott, szemben a megelőző év hasonló időszakának 140 millió dolláros, részvényenként 19 centes veszteségével. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 11 centes részvényenkénti veszteséget (!) vártak.

Anne M. Mulcahy, a cég elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a negyedéves eredmények a kivételes üzemi teljesítménynek és a fontos piacokon -- így a többfunkciós irodai berendezések, valamint a színes és monokróm nyomdai eszközök piacán -- elért forgalomnövekedésnek köszönhetőek. A negyedév során a bruttó haszonrés éves szinten 2,5 százalékkal 43,9 százalékra emelkedett, tette hozzá.

Az év egészében szintén nyereséges volt a Xerox: a vállalat 91 millió dolláros, részvényenként 2 centes profitot ért el 15,8 milliárd dolláros árbevétel mellett. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők nullszaldós eredményt prognosztizáltak. 2001-ben a cég 17 milliárd dolláros forgalomról és 94 millió dolláros, részvényenként 15 centes veszteségről számolt be.

A Xerox tavaly szorosabbra húzta a nadrágszíjat és számos költségcsökkentő intézkedést vezetett be. A vállalat november végén jelentette be, hogy a vártnál jóval nagyobb mértékű létszámcsökkentést hajt végre és elbocsátja alkalmazottainak 3,4 százalékát (körülbelül 2400 főt). A leépítésekkel kapcsolatban 280 millió dolláros költséget könyvelt el a cég a negyedik negyedévben. Az utóbbi két év során összesen 17 000 alkalmazottjától vált meg a vállalat.

Az első pénzügyi negyedévre a Xerox 6-9 cent közötti részvényenkénti profitot vár. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők korábban 11 centes nyereséget jeleztek előre. A kedvező negyedéves eredmények hatására a cég részvényárfolyama hírünk írásának idején 15,9 százalékkal a tegnapi záróérték felett, 9,33 dolláron állt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról