Szerző: Barna József

2003. január 17. 09:42

A Transmeta eredményei megfeleltek a várakozásoknak

Matthew R. Perry
Matthew R. Perry
[HWSW] Az alacsony fogyasztású Crusoe processzorairól ismert Transmeta tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A vállalat az előrejelzéseknél enyhén magasabb forgalomról és a várakozásoknak megfelelő veszteségről számolt be.

A december 27-én véget ért negyedik negyedévben a Transmeta forgalma 6,1 millió dollár volt, ami 5 százalékos visszaesést jelent a megelőző negyedévben elért 6,4 millió dollárhoz képest. A vállalat általánosan elfogadott számviteli elvek szerinti nettó vesztesége 21,7 millió dollárra, részvényenként 16 centre rúgott, ami gyakorlatilag megegyezik a harmadik negyedéves adatokkal. A pro forma nettó veszteség 17,6 millió dollár, részvényenként 13 cent volt, ami megfelel a Thomson First Call által megkérdezett elemzők elvárásainak.

A tavalyi pénzügyi évben a vállalat 24,2 millió dolláros árbevételt realizált, szemben a 2001-ben elért 35,6 millió dolláros forgalommal. Az éves pro forma nettó veszteség 83,9 millió dollárra, részvényenként 62 centre rúgott, míg egy évvel korábban 77 millió dollár, részvényenként 60 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők szintén 62 centes részvényenkénti veszteséget jeleztek előre.

Matthew Perry, a vállalat vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a Transmeta a negyedik negyedév során elkészült következő generációs, jelenleg Astro néven ismert TM8000 processzorának mintapéldányaival, és a partnerektől származó visszajelzések igen pozitívak. A cég azt reméli, hogy a harmadik negyedévben piacra kerülő új processzornak köszönhetően a noteszgéppiac újabb szegmenseibe törhet majd be.

A jelenlegi, első pénzügyi negyedévre a vállalat változatlan forgalomra számít, noha egy várható jelentős megrendelés sikerétől függően növekedés is valószínűsíthető. A cég 12-13 centes nettó részvényenkénti veszteségre számít. Perry közölte, hogy továbbra is az a céljuk, hogy a negyedik negyedévben nyereséges működést érjenek el.

A vállalat tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 6,8 százalékkal 1,37 dollárra csökkent.

a címlapról