Szerző: Barna József

2003. január 30. 20:51

EU-konform lesz a Microsoft Passport

[WSJ] A Microsoft -- hogy az megfeleljen az európai adatvédelmi törvényeknek -- jelentős módosításokat hajt végre .Net Passport online hitelesítési rendszerén, közölte ma az Európai Bizottság. Brüsszel még tavaly májusban fogalmazott meg aggályokat a Passport adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban.

[WSJ] A Microsoft -- hogy az megfeleljen az európai adatvédelmi törvényeknek -- "jelentős módosításokat" hajt végre .Net Passport online hitelesítési rendszerén, közölte ma az Európai Bizottság. Brüsszel még tavaly májusban fogalmazott meg aggályokat a Passport adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban.

Amint az ismert, a Microsoft .Net Passport lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Microsoft-hálózatba egy e-mail és egy jelszó kombinációjából álló "útlevéllel" bejelentkezzenek, és így a hálózathoz tartozó összes honlapon azonosíthassák magukat. Így a felhasználóknak nem kell minden egyes oldal meglátogatásakor újra be- vagy kijelentkeznie.

A redmondi vállalat korábban váltig állította, hogy a Passport minden tekintetben megfelel az EU adatvédelmi törvényeinek, azonban májusban egy holland honatya megkérdőjelezte a szolgáltatás kapcsán végzett adatgyűjtés törvényességét. Véleménye szerint a Microsoft jogtalanul gyűjt információkat a .NET-felhasználók vásárlási szokásairól, érdeklődési köreiről vagy éppen elektronikus fizetési hajlandóságáról. Ráadásul kifogásolható, hogy amennyiben valaki nem regisztrálja magát a .NET Passport szolgáltatásra, számos honlap által kínált szolgáltatás igénybevételétől fosztják meg, miközben a Passport regisztrációt felmondani nem lehet.

Az Európai Bizottság részleteket egyelőre nem hozott nyilvánosságra a ma véglegesített változtatásokkal kapcsolatban. Amint azt Jonathan Todd szóvivő elmondta, a Microsoft-dokumentum nyilvánosságra hozatala azért késik, mert egy francia bizottsági tag ragaszkodott ahhoz, hogy annak francia nyelvű változata egy időben jelenjen meg az angol eredetivel. A dokumentumban lefektetett irányelvek azonban általánosan érvényesek, és vonatkoznak egyebek mellett a Sun Microsystems kezdeményezésére létrejött Liberty Alliance szervezet hitelesítési eljárásaira is, tette hozzá.

Az EB közleményében "radikális" változtatásokról szólt, a Microsoft azonban erősnek tartja a megfogalmazást. Amint azt Peter Fleischer, a Microsoft EMEA régiójának vezető jogásza a Reutersnek elmondta, a változtatások nagyobb szabadságot biztosítanak a felhasználók számára, akik maguk dönthetik el, milyen feltételekkel milyen személyes adatokat osztanak meg a Passport rendszerrel és a kapcsolódó honlapokkal.

A változtatásokkal kapcsolatos részletek a hivatalos dokumentum várhatóan holnapi nyilvánosságra hozatalakor látnak napvilágot. Bill Gates, a Microsoft elnöke -- aki ma egy Brüsszelben megrendezett konferencián beszélt cége internetes stratégiájáról -- nem kívánta kommentálni a történteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról