eco@tech archívum - 2003 február

2003
február

0

A Palm megválik alkalmazottainak 19 százalékától

2003. február 28. 13:16

[CNET] A Palm tegnap megerősítette, hogy a ma véget érő harmadik pénzügyi negyedév során körülbelül 200 alkalmazottját bocsátotta el. A dolgozók nagy része a Palm OS operációs rendszer fejlesztéséért és licenceléséért felelős PalmSource részlegtől távozott.

0

Gyorsan növekszik az idén a flash memóriák piaca

2003. február 28. 12:29

[SBN] Az IC Insights piackutató cég legújabb jelentése szerint a flash memóriák piacán továbbra is magasan az Intel vezet, hatalmas léptékű éves növekedést produkálva azonban a második helyre ugrott a dél-koreai Samsung. A piac az idén várhatóan jelentősen bővül.

0

Partner Program a FOTEXNeten

2003. február 28. 11:21

A FOTEXNet február 24-én elindította Partner Programját, amelyhez anyagi ráfordítás nélkül, bármely hazai weboldal csatlakozhat, és növelheti saját bevételeit. A Partner Program indítását követően pár nap leforgása alatt már csaknem 200 weboldal üzemeltetője csatlakozott a programhoz.

0

Versenyhivatal: ötmilliós bírság a MATÁV Rt.-nek

2003. február 27. 20:46

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) idén indított eljárást a Magyar Távközlési Rt. ellen annak kivizsgálására, hogy a szolgáltató Ritmus 100 díjcsomagjával kapcsolatos tájékoztatásaival megtévesztette-e a fogyasztókat, s így versenyjogsértést követett-e el.

0

Az ST, a Philips és a Motorola megnyitotta közös kutatóközpontját

2003. február 27. 16:33

Jacques Chirac francia elnök és a három nagyvállalat vezetői ma ünnepélyes keretek között avatták fel az STMicroelectronics, a Philips és a Motorola együttműködésében felépített kutatási-fejlesztési központot a franciaországi Crolles-ban. A központban a következő generációs CMOS (complementary metal-oxide semiconductor) gyártástechnológiák kidolgozása folyik majd.

0

Törvénymódosítás az on-line biztosításokért

2003. február 27. 12:22

Három hónap múlva lép hatályba az a törvénymódosítás, melynek értelmében akár az interneten is köthetők biztosítások -- adta hírül a Népszabadság . A héten elfogadott törvénymódosítás felmentést ad a biztosítótársaságoknak azon kötelezettségük alól, hogy minden esetben azonosítsák ügyfeleiket. Egyes biztosítástípusok esetén a jövőben elegendő lesz a kár kifizetésekor azonosítani az ügyfelet.

0

IDC: a negyedik negyedévben nőtt az AMD piaci részesedése

2003. február 27. 11:35

[DigiTimes] Az IDC által kiadott legújabb piaci jelentés szerint a tavalyi negyedik negyedévben az x86-os processzorok forgalma a várakozásoknál kedvezőbben alakult. A tanulmány rámutat: negyedéves szinten mind a leszállított darabszám, mind pedig az árbevétel növekedése meghaladta a szerény várakozásokat, de az átlagos eladási árak gyakorlatilag nem változtak.

0

Tovább csökkennek a memóriaárak

2003. február 27. 10:37

[Bloomberg] A memóriachipek árai hagyományosan visszaesnek az év első felében, amint az ünnepi szezont követően jelentősen csökken a kereslet a memóriamodulok iránt. Az utóbbi három napban a chipek árai újabb mélypontra zuhantak.

0

A Microsoft árcsökkentésre kényszerül Tajvanon

2003. február 27. 08:54

[WSJ] A Microsoft tegnap megállapodást kötött a cég árazási stratégiáját vizsgáló tajvani hatóságokkal. A megegyezés értelmében a szoftvervállalat átlagosan 26,7 százalékkal csökkenti termékeinek árát a szigetországban.

0

Németországban nyitott irodát a KÜRT Rt.

2003. február 26. 17:06

[ComMedia] Az egyre nagyobb németországi ügyfélkör könnyebb és rugalmasabb kiszolgálása érdekében a KÜRT Computer Rendszerház Rt. az elmúlt hetekben irodát nyitott KUERT Datenrettung Deutschland GmbH néven a németországi Bochumban. A professzionális adatmentési és informatikai biztonsági technológiájáról világszinten elismert KÜRT 100 százalékos tulajdonosa a német cégnek, amely a tervek szerint szakembereivel és szaktudásával a régióba tartozó más országok adatvesztést szenvedett számítógép-felhasználóit is kiszolgálja majd.

0

Veszélyben az EDS idei nyereség-célkitűzése

2003. február 26. 11:16

Az Electronic Data Systems (EDS) kedden bejelentette, hogy felmerült annak a veszélye, hogy a cég nem fogja elérni a kitűzött 2003-as nyereséget. A vállalat február elején még arra számított, hogy az idei nyereség részvényenként 1,80-2,00 dollár körül lesz, pontosabb becsléssel ezúttal nem szolgált a cég.

0

A HP a várakozásokat felülmúló nyereségről számolt be

2003. február 26. 09:25

[WSJ] A Hewlett-Packard tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat a várakozásokat felülmúló nyereségről számolt be, azonban elsősorban a gyenge egyesült államokbeli forgalomnak köszönhetően árbevétele elmaradt az előrejelzésektől.

0

A Microsoft csatlakozott a DVD+RW Szövetséghez

2003. február 25. 22:57

[News.com] A Microsoft már korábban is világossá tette, hogy melyik oldalon foglal helyet a két rivális DVD-formátum közötti csatában, a tegnapi napon azonban végleg színt vallott: a DVD+RW Szövetség hétfőn jelentette be, hogy a Microsoft csatlakozott a szövetséghez, s a Dell Computer, Hewlett-Packard, Mitsubishi Chemical/Verbatim, Philips, Ricoh, Sony, Thomson és a Yamaha mellett helyet foglal a DVD+RW formátumot propagálók asztalánál.

0

Az IBM és a Dell növelte befolyását a csökkenő szerverpiacon

2003. február 25. 11:40

[CNET] A Gartner piackutató vállalat által közzétett legfrissebb jelentés szerint az IBM és a Dell piaci részesedést nyert a Hewlett-Packard és a Sun Microsystems rovására 2002-ben. Tavaly a szerverpiac 8 százalékkal 43 milliárd dollárra esett vissza.

0

A Hewlett-Packard 243 millió dolláros szolgáltatási szerződést kötött a Telecom Italiával

2003. február 24. 16:45

[InformationWeek] A Hewlett-Packard bejelentette, hogy 5 éves, 243,5 millió dolláros IT tevékenységkihelyezési szerződést kötött a Telecom Italia távközlési céggel. A vonalas- és mobiltelefóniával egyaránt foglalkozó olasz cég arra kérte fel a HP-t, hogy IT-menedzsment szolgáltatásokat nyújtson. Ebbe beletartozik többek között a help desk szolgáltatás és a hagyományos karbantartás a Telecom Italia 90 ezer PC-s felhasználójával kapcsolatban.

0

A UMC növeli részesedését a SiS-ben

2003. február 24. 11:01

[Bloomberg] A tajvani United Microelectronics Corp. (UMC), a világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója tovább növelte részesedését a Silicon Integrated Systemsben (SiS). A UMC összesen 5,4 millió SiS-részvényt vett 153,4 millió tajvani dollár (4,4 millió dollár) értékben február 17-21. között.

0

Világszerte csökkent a félvezetőgyárak kihasználtsága a negyedik negyedévben

2003. február 24. 10:40

[SBN] A hollandiai székhelyű Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) jelentése szerint 2002 utolsó negyedévében folytatódott a CMOS áramköröket előállító wafergyárak ( fab -ek) kihasználtságának visszaesése. Az összes MOS fab átlagos kihasználtsága 87,3 százalék volt a második, 86,5 százalék a harmadik és 81,9 százalék a negyedik negyedévben.

0

Rendszerintegrátori megállapodást kötött az IBM és a KFKI Csoport

2003. február 21. 10:14

[Mmd] Amerikai központjának jóváhagyása után az IBM Magyarországi Kft. január 21-én bejelentette, hogy rendszerintegrátori szerződést írt alá a KFKI Csoporttal. Ilyen jellegű szerződés magyar székhelyű céggel első alkalommal született, és a kelet-közép-európai régióban is csak néhány alkalommal. A rendszerintegrátori státuszt kiemelt, stratégai partnerek nyerhetik el, melyek rendszerint nagy, nemzetközi cégek. A KFKI Csoportra azért esett a választás, mert a cégcsoport jelentős tapasztalatot szerzett több millió dollár értékű integrációs projektekben a legkülönbözőbb piaci szegmensekben.

0

A Lucent az idén nyereséget vár

2003. február 20. 11:56

[WSJ] A Lucent Technologies továbbra is arra törekszik, hogy még az idei pénzügyi évben elérje a nyereségküszöböt, közölte a távközlési berendezéseket gyártó vállalat elnök-vezérigazgatója. Patricia Russo azon a részvényesi ülésen beszélt cége kilátásairól, melyen bejelenttették: az igazgatótanács elnökévé választották.

0

Elkelt az AltaVista

2003. február 20. 10:37

[BBC] Elkelt a világháló legrégebben működő keresőmotorja, az AltaVista. A hajdan rendkívül népszerű szolgáltatást az internetes hirdetésekre specializálódott Overture vásárolta meg 140 millió dollárért.

0

Az Intel riválisai nem emelték a flash memóriák árát

2003. február 19. 15:16

A tajvani DigiTimes értesülései szerint az Intel flashmemória-piaci riválisai egyelőre nem emelték meg áraikat. A Sharp például a második negyedévre halasztotta a flash termékek árának emelését, mivel attól tart, hogy piaci részesedést és ügyfeleket veszíthet egy korai áremeléssel.

0

Végleges döntés az internetezés telefonköltségének számlázásáról

2003. február 19. 13:17

Rendeletben szabályozza az informatikai és hírközlési miniszter az internetezés költségeinek számlázását. Ezzel a rendelettel egy éve húzódó vita végére tett pontot a tárca. A távközlési és internetszolgáltatók közti háború épp egy éve robbant ki, mikor a Matáv a díjmegosztásból származó jövedelmek átadásának feltételéül szabta az internetszolgáltatóknak a telefonköltség számlázásának átvállalását.

0

Az Intel korszerűsíti arizonai félvezetőgyárát

2003. február 19. 09:42

Az Intel a tegnap kezdődött Intel Developer Forum rendezvényen jelentette be, hogy újabb félvezetőgyárát alakítja át 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletek megmunkálására. A beruházás befejeztével az Arizonában található Fab 12 a vállalat ötödik 300 mm-es gyára lesz.

0

Elbocsátások a Micronnál

2003. február 19. 08:31

A Micron Technology tegnap közölte, hogy a költségek csökkentése érdekében megválik alkalmazottainak 10 százalékától. A világ második legnagyobb memóriagyártó vállalata 1985 óta nem kényszerült hasonló mértékű elbocsátásokra.

0

Gartner: az idén tovább bővül a PC-piac

2003. február 18. 18:57

[CNET] A gazdasági bizonytalanság ellenére a globális PC-piac enyhe növekedés elé néz az idei évben, áll a Gartner Dataquest piackutató vállalat által ma kiadott jelentésben.

0

25 százalékkal csökken az internetezés költsége márciustól -- egyelőre csak a Matáv és az Emitel ügyfeleinek

2003. február 18. 16:03

25, de akár 30 százalékkal is csökkenhet az internetezés összköltsége a Matáv és az Emitel területén élő, modemmel és ADSL-lel csatlakozó ügyfelek esetében. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium mai sajtótájékoztatóján aláírt támogatási szerződésektől a partnerek többek közt a szélessávon internetezők táborának jelentős -- százezer felhasználót is meghaladó -- növekedésére számítanak.

0

Hamarosan piacon a Nokia 6650

2003. február 18. 12:22

A Nokia a cannes-i 3GSM World Congress rendezvényen ma bejelentette, hogy első 3G (harmadik generációs) mobiltelefonja a terveknek megfelelően még az első félévben piacra kerül. Így várhatóan a finn vállalat lesz az első nagyobb piaci szereplő, amelyik harmadik generációs hálózatokkal kompatibilis készülékeket forgalmaz kontinensünkön.

0

GSM/GPRS változatban is piacra dobja i700 Phone Edition okostelefonját a Samsung

2003. február 17. 16:56

[infoSync] A Cannes-ban megtartott 3GSM World Congress 2003 konferencián a Microsoft és a Samsung Electronics közösen mutatta be a GSM/GPRS hálózatra felkészített, Windows operációs rendszert futtató MITs (Mobile Intelligent Terminal by Samsung) SGH-i700 okostelefont. A hasonló nevű, csupán egyetlen karakter eltéréssel SPH-i700 típusjelzéssel ellátott, CDMA hálózatot támogató eredeti készüléket a januári CES 2003 kiállításon mutatta be a Samsung.

0

Mától licencelhető a 27 GB-os kapacitást nyújtó Blu-ray Disc formátum

2003. február 17. 12:32

[News.com, Clubic.com] A Blu-ray formátumot bemutató kilenc vállalat bejelentette, hogy február 17-től, azaz mától licencelhető a reményeik szerint DVD-t leváltó új, 27 GB-os maximális kapacitást nyújtó formátum. A kék lézert használó Blu-ray technológiát a Hitachi, LG Electronics, Matsushita Electric Industrial, Pioneer, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics, Sharp, Sony és a Thomson neve alatt jegyzik.

0

2002-ben minden harmadik értékesített mobiltelefon Kínában készült

2003. február 17. 10:13

[DigiTimes] A világ piacain tavaly értékesített, körülbelül 417 millió mobilkészülék közül közel minden harmadik kínai gyártótól származik, közölte Kyna illetékes minisztériumára (MII) hivatkozva az enet.com.cn kínai hírújság. Az ország gyáraiban 2002-ben 132 millió mobiltelefon készült.

0

A kedvező hírek hatására 22 százalékkal nőtt az NVIDIA részvényárfolyama

2003. február 17. 09:18

[WSJ] Az NVIDIA csütörtökön tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. Noha a grafikus processzorokat gyártó vállalat forgalma és nyeresége éves szinten csökkent, a tőzsde kedvezően fogadta a Microsofttal közel egy éve húzódó árvita lezárultának hírét. Pénteken a cég részvényárfolyama 22 százalékkal emelkedett.

0

Jelentősen emelkedett a mobiltelefonok forgalma

2003. február 17. 08:44

[Bloomberg] A Strategy Analytics piackutató vállalat adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben 24 százalékkal nőtt a mobiltelefonok globális forgalma a korábbi negyedévhez képest, és a két legnagyobb gyártó, a Nokia és a Motorola egyaránt növelte piaci részesedését.

0

Félmilliárd forint feletti árbevételt ért el az econet.hu

2003. február 14. 16:03

Az előző évhez képest 165 százalékkal növelte árbevételét a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett egyetlen internetes cég, az econet.hu Informatikai Rt . A társaság ma közzétett gyorsjelentése szerint az econet.hu a 2001-es veszteséges üzleti év után 2002-ben már szolid nyerséggel működött.

0

Jelentős veszteség SiS negyedik negyedévében

2003. február 14. 12:18

[Dow Jones] A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A lapkakészleteket és grafikus processzorokat gyártó vállalat hatalmas veszteséget könyvelt el a negyedév során.

0

Előzetes letartóztatásban a Portocom vezetői

2003. február 14. 11:21

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tegnap előzetes letartóztatásba helyezte a Portocom Rt. vezetőjét és három társát. A közel egymilliárd forint értékű csempészettel vádolt Portocom-vezetők ellen évek óta folyik vám- és pénzügyőrségi vizsgálat.

0

Csökkent az NVIDIA negyedéves és éves nyeresége

2003. február 14. 08:52

[CNET, WSJ] Az NVIDIA tegnap hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A grafikus processzorokat és lapkakészleteket forgalmazó vállalat nyeresége annak ellenére csökkent, hogy a Microsofttal nemrégiben kötött megállapodásnak köszönhetően többletbevételhez jutott a negyedév során.

0

A Toshiba két, DVD-újraíróval felszerelt, közepes árfekvésű laptopot dobott piacra

2003. február 13. 15:40

[CNET, IDG] A Toshiba két új, mobil DVD-újraíróval ellátott Satellite notebookot dobott piacra az USA-ban 2000 dollárhoz közeli áron. A cég bízik abban, hogy nagy sikert fog elérni azzal, hogy két legnépszerűbb fogyasztói laptopján kínál DVD-R/RW-meghajtót. A Toshiba, a Sony és az Apple volt az első három cég, amely kínált notebookjaihoz DVD-újraírót.

0

Mobiltelefonokba szánt integrált chipet jelentett be az Intel

2003. február 13. 15:00

A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata ma bejelentette a vezeték nélküli Internet egy lapkán (wireless-Internet-on-a-chip) technológiát alkalmazó új architektúráját. Az Intel reményei szerint a jövő okos mobiltelefonjaiban ilyen integrált processzorok teljesítenek majd szolgálatot. Néhány távol-keleti gyártó máris jelezte, felhasználja az új architektúrát.

0

Új díjcsomagok a Westelnél

2003. február 13. 14:20

A Westel márciustól három olyan új havidíjas és Domino csomagot vezet be, amelyekben a különböző mobil- és vezetékes hálózatok egységes díjszabással, előnyös tarifával hívhatók. A Domino Egyenlítő az egyetlen olyan hazai kártyás díjcsomag, amelyben valamely belföldi előfizető felhívásának legmagasabb percdíja sem haladja meg a bruttó 75 forintot. Az Aranytárskártyás Egyenlítő csomag lebeszélhető havidíja 40 perc csúcsidős hívást biztosít.

0

A Dell visszalép két IBM-megállapodástól

2003. február 13. 12:10

[CNET, WSJ] A Dell Computer közölte, hogy visszalép két fontos hosszú távú Dell-IBM szerződéstől. 1999-ben a Dell két jelentős megállapodást kötött az IBM-mel: márciusban egy alkatrészvásárlási szerződést kötöttek a felek, szeptemberben pedig az IBM Global Services szolgáltatásainak felhasználásával kapcsolatban jelentettek be egy ügyletet.

0

Gyárbezárás és elbocsátások a Charterednél

2003. február 13. 11:29

A Chartered Semiconductor ma bejelentette, hogy a költségek csökkentése érdekében egy éven belül bezárja egyik elavult félvezetőgyárát és megválik alkalmazottainak 14 százalékától. A világ harmadik legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójaként jegyzett szingapúri vállalat, amely már nyolc negyedéve veszteséges, évi 25 millió dolláros megtakarítást vár a lépéstől.

0

Jelentősen nőtt a digitális fényképezőgépek forgalma az USA-ban

2003. február 13. 10:41

[CNET] Az IDC piackutató vállalat jelentése szerint tavaly több mint 50 százalékkal több digitális fényképezőgépet értékesítettek az Egyesült Államokban, mint 2001-ben. A jelentős mértékű forgalomnövekedés elsősorban a drasztikus árcsökkenéseknek és a reklámkampányoknak köszönhető.

0

A TSMC januári forgalma 9 százalékkal nőtt

2003. február 13. 10:00

[WSJ] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója szerdán bejelentette, hogy januári forgalma 9 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, mivel emelkedtek az eladások a kínai újév előtt.

0

Japánban már közel 80 millió mobiltelefon-felhasználó van

2003. február 13. 09:03

[NE Asia Online] A japán Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (Telecommunications Carriers Association, TCA) jelentette, hogy a 127 millió lélekszámú ország mobiltelefon-felhasználóinak száma 79,34 millió volt január végén.

0

Az Apple nyereségre számít a jelenlegi negyedévben

2003. február 12. 18:28

[WSJ] Az Apple Computer megerősítette azt az előrejelzést, miszerint enyhe nyereségre számít a jelenlegi, második pénzügyi negyedévben. A cég azt is közölte, hogy az első pénzügyi negyedévhez képes változatlan forgalomra és bruttó haszonrésre számít.

0

A Nokia 550 alkalmazottat bocsát el hálózati berendezéseket gyártó részlegétől

2003. február 12. 13:36

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia bejelentette, hogy 550 alkalmazottat bocsát el hálózati berendezéseket fejlesztő és gyártó részlegétől, illetve beszüntet egyes kutatási projekteket annak érdekében, hogy csökkentse költségeit. A cég tájékoztatása szerint az elbocsátások angliai, amerikai, svéd és finn Nokia-alkalmazottakat érintenek. A vállalat emellett azt tervezi, hogy bezárja egy svéd és egy amerikai fejlesztőközpontját is.

0

A bíróság előzetes határozata szerint a ProMOS továbbra is használhatja az Infineontól megszerzett gyártástechnológiát

2003. február 12. 11:05

A Hsinchu kerületi bíróság (Tajvan) előzetes határozatában a ProMOS félvezetőgyártónak adott igazat az Infineonnal folytatot jogvitában. Az ítélet szerint a vállalat továbbra is használhatja az Infineontól megszerzett gyártástechnológiát. A bíróság ezen felül megtiltotta az Infineonnak, hogy megakadályozza a ProMOS-t a gyártástechnológia használatában, illetve a legyártott alkatrészek értékesítésében.

0

Kevesebb a vezetékes telefon, több a várakozó

2003. február 10. 13:38

Egyre csökken a vezetékes vonalak száma -- derül ki a Hírközlési Felügyelet (HÍF) 2002. decemberi gyorsjelentéséből. Novemberről decemberre közel húszezerrel csökkent a vezetékes telefonnal rendelkezők száma, így az öt hazai távközlési vállalat (Emitel Rt., Hungarotel Rt., Matáv Rt., Monortel Rt., Vivendi Telecom Hungary Rt.) összesen 3 652 525 bekapcsolt fővonallal zárta a tavalyi évet.

0

A Sony csökkentette egyes Clié kéziszámítógépeinek árát

2003. február 10. 12:20

A Sony bejelentette, hogy csökkenti S kategóriás Clié kéziszámítógépeinek árát. Ennek megfelelően a 16 Mbyte memóriával szerelt SJ30 ára 219 dollárra csökkent, az SJ20 új ára 149 dollár, az SL10 pedig 119 dollárba kerül.

0

Alkalmazottainak 18 százalékától válik meg a PalmSource

2003. február 10. 10:59

A Palm OS operációs rendszer fejlesztéséért és licenceléséért felelős PalmSource bejelentette, hogy megválik alkalmazottainak 18 százalékától. A cég szóvivője elmondta, hogy az elbocsátások a PalmSource összes részlegét érintik, de hogy pontosan hány dolgozónak kell távoznia a PalmSource-tól, azt nem árulta el. A tavalyi év végén a Palm összesen 1100 alkalmazottat foglalkoztatott, azonban ez a PalmSource, valamint a Palm Solutions összesített létszáma.

0

A DDR memóriák árai hamarosan az SDRAM-árak alá süllyednek

2003. február 10. 09:39

[SBN] A 256 megabites DDR SDRAM memóriák árának csökkenése folytatódik és az iSuppli piackutató vállalat szerint hamarosan az SDRAM-árak alá fognak süllyedni. A DDR memóriachipek azonnali piaci átlagos eladási árai már november óta csökkennek, ugyanakkor az SDRAM chipek ára nagyjából változatlan maradt.

0

Emelkedtek a szervereladások a negyedik negyedévben az USA-ban

2003. február 10. 08:08

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató cég pénteken közzétette a negyedik negyedévre vonatkozó amerikai szervereladási adatait: a 4,47 milliárd dolláros forgalom 5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest és 11 százalékos emelkedés a harmadik negyedévhez képest.

0

Az ATI kártérítést fizet becsapott részvényeseinek

2003. február 7. 19:51

[Bloomberg, HWSW] A kanadai ATI Technologies ma sajtóközleményben jelentette be, hogy peren kívül megegyezett azokkal a részvényesekkel, akik még 2001 nyarán indítottak pert a vállalat ellen. Az ATI vállalta, hogy 8 millió dollár kártérítést fizet a panaszosoknak.

0

A Hitachi és a Mitsubishi vegyesvállalata áprilisban kezdi meg működését

2003. február 6. 18:55

[IDG] A Hitachi és a Mitsubishi részvényesei ma jóváhagyták azt a korábban bejelentett tervet, mely szerint a két cég vegyesvállalatban egyesíti félvezetőgyártó üzletágát. A Renesas Technology Corporation a várakozások szerint a világ harmadik legnagyobb félvezetőgyártó vállalata lesz.

0

Dinamikusan nő a távol-keleti PC-piac

2003. február 6. 13:35

A Gartner Dataquest által tegnap közzétett jelentés szerint a Legend tovább növelte piaci részesedését a távol-keleti PC-piacon és megszilárdította vezető pozícióját. A távol-keleti régióban a PC-eladások tavaly háromszor gyorsabb ütemben nőttek, mint világszerte.

0

Rendezte nézeteltéréseit az NVIDIA és a Microsoft

2003. február 6. 12:53

Az NVIDIA ma sajtóközleményben jelentette be, hogy sikerült megegyeznie a Microsofttal az Xbox játékkonzol alkatrészeinek, így a grafikus processzornak és az alaplapi lapkakészleteknek az áráról. Ez az NVIDIA által kezdeményezett választott bíróság előtti egyeztetés lezárultát jelenti.

0

Intel: a kutatás-fejlesztés szent dolog

2003. február 6. 10:30

Az Intel tavalyhoz képest majdnem 1 milliárd dollárral 3,7 milliárd dollárra csökkentette tőkeberuházási keretét, azonban a kutatás-fejlesztésre fordított összeg továbbra is változatlan marad -- erről a cég pénzügyi részlegének alelnöke, Leslie Culbertson beszélt a Thomas Weisel Partners Tech2003 rendezvényen San Franciscóban.

0

A negyedik negyedévben az AMD enyhén növelte piaci részesedését

2003. február 6. 08:59

[CNET] Az Advanced Micro Devices (AMD) valamelyest javított részesedési mutatóin a tavalyi negyedik negyedévben, azonban éves szinten jelentősen csökkent piaci részesedése a személyi számítógépekbe szánt processzorok piacán. Mindez a rivális Intel malmára hajtotta a vizet.

0

Bálint napi ingyen telefonálás Neophone kártyásoknak

2003. február 5. 20:49

2003. február 14-én Bálint (Valentin) napján magyarországi helyi idő szerint este nyolc óra és éjfél között ingyen telefonálhatnak a NeoPhone kártyatulajdonosok Magyarország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és az EU tagállamok vezetékes hálózataiba.

0

A Microsoft szerint alaptalanok a brit Sendo vádjai

2003. február 5. 09:41

[WSJ] A Microsoft tegnap arra kérte a kelet-texasi kerületi bíróságot, hogy szüntesse meg a brit mobiltelefongyártó Sendo által a vállalat ellen kezdeményezett eljárást, mivel a vádak megalapozatlanok. A Microsoft Smartphone 2002 mobil operációs rendszerének fejlesztésében és népszerűsítésében korábban aktív szerepet vállaló Sendo azzal vádolja a redmondi vállalatot, hogy az a cégtől illegálisan megszerzett technológiák segítségével lépett be az okos telefonok piacára.

0

Comdex helyett CDE?

2003. február 4. 20:18

[CNET] Egy nappal azután, hogy a Comdex szakmai kiállítást szervező Key3Media csődvédelmet kért, egy technológiai szolgáltató vállalat egy rivális szakmai rendezvény tervéről számolt be. A Computer Digital Expo (CDE) a Comdexszel azonos helyszínen és időpontban kerülne megrendezésre.

0

IT-Business: informatikai hetilap vállalati döntéshozóknak

2003. február 4. 16:55

Holnaptól új informatikai hetilap jelenik meg Magyarországon, a kifejezetten 50-nél több főt foglalkoztató vállalatok vezetőinek szánt IT-Business. A lapot a Chip Magazin és a PC Guru kapcsán már ismert Vogel Burda Communications adja ki.

0

Növekedett a Corel vesztesége

2003. február 4. 11:20

A kanadai szoftvergyártó Corel hétfőn este, a tőzsde zárása után tette közzé negyedik negyedéves ás egész éves eredményeit. A cég vesztesége növekedett, miközben a forgalom enyhén emelkedett.

0

Közel 20 százalékkal növekedhet idén a félvezetőipar

2003. február 4. 09:02

[SBN] A Semiconductor Industry Association (SIA) jelentése szerint tavaly a félvezetőipar globális árbevétele 140,7 milliárd dollárra rúgott, ami szerény növekedést jelent a megelőző évhez képest. A szervezet az idei évre közel 20 százalékos piacbővülést vár.

0

Az Intel felszámolja egyik leányvállalatát

2003. február 3. 19:23

[CNET] Az Intel a múlt hét végén jelentette be, hogy felszámolja mobil hálózati kiegészítőket fejlesztő leányvállalatát, a Xircomot. A lépés része a félvezetőgyártó óriásvállalat működését racionalizáló intézkedéseknek.

0

Továbbra is veszteséges az Ericsson

2003. február 3. 16:30

[WSJ] A Telefon AB L.M. Ericsson ma hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A mobilhálózati berendezések legnagyobb gyártójának számító svéd vállalat immár sorozatban a hetedik veszteséges negyedévet zárta.

0

A HP ötéves IT-kihelyezési szerződést kötött a Delphivel

2003. február 3. 16:03

[CNET] A HP bejelentette, hogy öt éves IT outsourcing (tevékenység-kihelyezési) szerződést kötött az autóalkatrészeket gyártó amerikai Delphivel. A megállapodás értelmében a Hewlett-Packard egy torontói adatközpontból fogja menedzselni a Delphi észak-amerikai és szingapúri részlegeinél használt SAP szoftvereket.

0

A HP és a Seagate RSS közösen dolgozik a népszerű DDS-technológia következő generációjának piaci bevezetésén

2003. február 3. 11:39

[Noguchi] A HP és a Seagate Removable Storage Solutions (RSS) ma nyilvánosságra hozott tervei szerint a két cég 2003-tól együttműködik a digitális adattárolási (DDS) technológia új generációjának fejlesztése, gyártása és értékesítése terén. Az ötödik generációs szalagos DDS-megoldásoknál alkalmazandó új technológia jellemzői között visszamenőleges írási és olvasási képesség, megnövelt kapacitás és többféle konfigurációval ellátható, egyedi megoldások szerepelnek.

0

Továbbra is rendkívül lassan növekszik az NTT DoCoMo 3G-előfizetőinek létszáma

2003. február 3. 11:21

Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo bejelentette, hogy a decemberben véget ért negyedévben 16300 új előfizetője lett a harmadik generációs FOMA szolgáltatásának. Ez azt jelenti, hogy a 3G felhasználók száma továbbra is csak rendkívül lassan növekszik és az előfizetők száma messze elmarad a vállalat korábbi várakozásaitól.

0

A Dell tavasszal megszünteti a SmartStep notebookok árusítását

2003. február 3. 10:51

[CNET] A Dell úgy döntött, hogy tavasszal megszünteti az olcsó, előre konfigurált SmartStep laptopok árusítását, mivel akkor már Inspiron modellt is tud hasonló áron kínálni. A cég egyúttal leállította a SmartStep N250 értékesítését.

0

Csökken a Hewlett-Packard részvényárfolyama

2003. február 3. 09:30

[Bloomberg] Dan Niles, a Lehman Brothers elemzője leszállította a Hewlett-Packard második negyedéves nyereségelőrejelzését, mivel csökken a várható forgalom az iraki konfliktus éleződése miatt. A cég részvényárfolyama 9,7 százalékkal csökkent az utolsó két tőzsdei napon.