Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 12. 13:29

10 teraFLOPS teljesítményű szuperszámítógépet épít a Lawrence Livermore National Lab

A Lawrence Livermore National Lab új szuperszámítógépet épít, amelynek teljesítménye megközelíti az IBM ASCII White-ét, azonban annál tízszer kevesebbe kerül. Az Evoocity névre keresztelt rendszer lesz a világ leggyorsabb fürtözött szuperszámítógépe.

A Lawrence Livermore National Lab új szuperszámítógépet épít, amelynek teljesítménye megközelíti az IBM ASCII White-ét, azonban annál tízszer kevesebbe kerül. Az Evoocity névre keresztelt rendszer lesz a világ leggyorsabb fürtözött szuperszámítógépe.

A majd' 10 teraFLOPS teljesítményre képes rendszer sebessége csak hajszál híján marad el az ASCII White-étól, azonban a teljesen hétköznapi, bárki számárra hozzáférhető alkatrészek és a Linux operációs rendszer felhasználásának köszönhetően az Evolocity csupán tizedébe kerül majd az IBM által telepített rendszernek. A fürt elméleti maximális számítási teljesítménye 9,2 teraFLOPS, vagyis másodpercenként 9,2 billió lebegőpontos számítási művelet. A számítógép összesen 3,8 Tbyte memóriával és 115,2 Tbyte merevlemezes háttértárral rendelkezik majd.

Az Evolocity érdekessége az a nagy teljesítményű, 320 Mbyte/sec sávszélességű kommunikációs hálózat, amely a fürt csomópontjait köti össze, és amelynek segítségével csupán 4,5 mikrosecundumra csökken a késleltetés. Gigabit Ethernet segítségével a késleltetés hozzávetőleg 90 mikrosecundum. A csomópontok mindegyike Intel E7500 chipkészletes SuperMicro alaplapra és két darab 2,4 GHz-es Intel Xeon processzorra épül. A 960 csomópont összesen 1920 processzort tartalmaz. A fürtözési technológiát a Linux NetworX szállítja.

"Az 1-10 teraFLOPS teljesítményű rendszerek forradalmasítani fogják a tudományos kutatásokat. Nagyságrendekkel többre képesek, mint amiket eddig használtunk" -- mondta Mark Seager, a Lawrence Livermore National Lab nagyteljesítményű rendszerekért felelős részlegének vezetője. A nagyobb számítási teljesítmény révén a szimulációknál sokkal több körülmény vehető figyelembe és a számítógép azonos idő alatt részletesebb modellt készíthet. Így a szimulációk egyre inkább megközelíthetik a valóságot.

"Ilyen mértékű számítási kapacitás a számítógépes szimulációt már szinte egyenértékűvé teheti a fizikai kísérlettel, és ez úttörő jelentőségű felfedezéseket tehet lehetővé" -- mondta Seager. Az Evolocity első feladata a molekulák viselkedésének modellezése lesz, amely az anyagok öregedésének szimulációjához szükséges.

Az Evolocity fájlrendszere (Lustre) kliens-szerver modellen alapul, amely lehetővé teszi, hogy a szuperszámítógép által kiszámított adatokat az egész kutatóközpontból el lehessen érni. "Az adatok ilyen megosztása hatalmas lehetőségeket rejt magában. A kutatók sokkal szorosabban működhetnek együtt" -- mondta Seager. A vizualizációs alkalmazásokat futtatható munkaállomások például közvetlen elérherik az Evolocity által generált adatokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról