Szerző: Barna József

2002. november 18. 21:52

Comdex: hamarosan piacon a Trident XP4 chipes videokártyák

A Trident Microsystems ma sajtóközleményben jelentette be, hogy négy távol-keleti videokártya-gyártó cég döntött a vállalat XP4 grafikus processzorának felhasználása mellett. A teljes DirectX 8.x-gyorsítást nyújtó olcsó kártyák már a karácsonyi szezonra piacon lehetnek.

[HWSW] A Trident Microsystems ma sajtóközleményben jelentette be, hogy négy távol-keleti videokártya-gyártó cég döntött a vállalat XP4 grafikus processzorának felhasználása mellett. A teljes DirectX 8.x-gyorsítást nyújtó olcsó kártyák már a karácsonyi szezonra piacon lehetnek.

A bejelentés kapcsán Le T. Nguyen, a Trident csípős nyelvű marketingalelnöke a következőket mondta: "Versenytársaink folyamatosan telekürtölik a szaklapokat saját, 130 milliónál is több tranzisztorból álló és így 400 dollárt is megközelítő árú DirectX 9-gyorsítóikkal. Ezek a kártyák csupán zajos ventilátorokkal működhetnek, ráadásul a Direct X 9-cel kompatibilis alkalmazások megjelenésére még legalább kilenc hónapot kell várni. [...] Ezzel szemben mi a jelenleg csúcskategóriás teljesítmény 70%-át kínáljuk ezek árának negyedéért."


Trident XP4 referenciakártya (Fotó: AnandTech)

Amint arról korábban beszámoltunk, a Trident XP4 a tajvani UMC üzemeiben készül 0,13 mikronos csíkszélességgel. A grafikus processzor eredetileg három változatban hozzáférhető: a T3 300 MHz-es magsebességgel fut és maximum 256 Mbyte, 700 MHz-es DDR memóriát támogat. A T2 250 MHz-es mag- és memóriasebességgel üzemel, és maximálisan 64 Mbyte memóriát támogat, míg a T1 sebessége megegyezik a T2-ével, de csupán 64 bites memóriabuszt használ. Úgy tűnik azonban, hogy a gyártók a két gyorsabb GPU mellett tették le a voksukat.

Az XP4 chip tulajdonságai közül a következőket érdemes kiemelni: a Trident BrightPixel névre keresztelt renderelő technológiája programozható vertex és pixel shader egységet takar. Mindezt 4 pixel pipeline-nal, aminek köszönhetően a chip maximális fill rate-je 1,2 Gpixel/s, míg -- minthogy egyetlen ciklusban 32, pipeline-onként 8 textúra (sic!) megjelenítésére képes -- texel fill rate-je eléri a 9,6 Gtexel/s értéket. Az XP4 továbbá a Kyro chipeknél megismert tile-based rendering technológiát is támogatja, mely a SmartTile nevet kapta. A cég képviselői szerint e megoldásnak köszönhetően 80-90%-ra növelhető a memóriabusz kihasználtsága.

A 128 Mbyte memóriával szerelt XP4 T3 chipes videokártyák ára 99 dollár, míg a 64 Mbyte memóriával ellátott XP4 T2 chipes kártyáké 79 dollár körül várható. A vállalat tájékoztatása szerint az első termékek december elején kerülnek piacra a Chaintech, a Hightech Information Systems, a Jaton Corporation és a Jetway kínálatában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról