Szerző: roberto

2002. november 14. 09:33

Készülőben az UHU Linux Szerver és az UHU Linux Tűzfal

[UHU Linux] A hétvégén rendezett negyedik

[UHU Linux] A hétvégén rendezett negyedik GNU/Linux konferencián az UHU Linux Kft. bejelentette az UHU Linux Szerver és az UHU Linux Tűzfal tesztelésének elindítását.

A szerver első tesztverziója várhatóan decemberben jelenik meg, a fejlesztők a rendszer tulajdonságai közül az egyszerű telepítést, a stabil és biztonságos használatot, valamint a rövid telepítési és beállítási idők elérését emelték ki. A kompatibilitás érdekében az UHU-Linux Szerver az LSB (Linux Standard Base) és az FHS (Filesystem Hierarchy Standard) ajánlások figyelembevételével készült. A fő célcsoport: a Linuxot még kevésbé ismerő, eddig más operációs rendszerekkel dolgozó rendszergazdák.

A rendszer böngészőből elérhető adminisztrációs felülettel fog rendelkezni, amelyen keresztül a csaknem minden karbantartási feladat kényelmesen elvégezhető. A szerver képes lesz DNS-kiszolgálóként, DHCP-kiszolgálóként, webszerverként (apache), faxszerverként, adatbázisszerverként (PostgreSQL, MySQL), web- és FTP proxyként (Squid), FTP-szerverként (pureftpd), SSH-szerverként (openssh), levelezőszerverként (postfix), továbbá windowsos fájl- és nyomtatószerverként, valamint tartománykiszolgálóként (samba) működni.

Szintén decemberre készül el az UHU-Linux Tűzfal tesztelésre szánt verziója, amely a magyar fejlesztésű Zorp csomag GPL-es változatára épül. Az UHU-Linux Tűzfal könnyen telepíthető, a rendszer magyar nyelvű konfigurációs felülettel rendelkezik. Modulárisan kezeli az egymásba ágyazott protokollokat (pl. HTTPS), a rendelkezésre álló kiépítések számára teljesen transzparens, és kifinomult naplózási képességgel rendelkezik. A Python nyelv segítségével teljesen egyedi rendszerek számára is kialakítható belőle korunk biztonsági követelményeinek kiemelkedően megfelelő tűzfal.

A szoftver támogatja a virtuális magánhálózatokat (VPN), a hazai és nemzetközi biztonságtechnikai cégek ajánlásai alapján a rendszer megerősített Linux kernelt tartalmaz, ezzel sikerült a biztonságot különösen magas szintre emelni. A felhasználóbarát beállítófelület kezelése az alapismeretek birtokában nem tűnhet bonyolultnak. Az UHU-Linux Tűzfal változata az UHU Szerverhez hasonlóan bárki számára ingyenesen letölthet és használható lesz, licencelésük megegyezik az UHU-Linux munkaállomáséval.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról