Szerző: roberto

2002. november 4. 11:58

Olcsó, Linux-alapú fürtözési technológia Franciaországból

[MandrakeSoft] Az elmúlt héten a francia

[MandrakeSoft] Az elmúlt héten a francia MandrakeSoft egy új szoftverről számolt be, amelynek célja az alacsony költségű szuperszámítógépek építésének megkönnyítése. A Clic nevű disztribúciót kifejezetten a fürtözött rendszerek igényeit figyelembe véve állították össze. A francia kormány által is támogatott projekt munkájának eredményeképp egyre több területre törhetnek be a linuxos szuperszámítógépek.

A "konyhakész" fürtözési megoldással kiadott, egyelőre azonban inkább tesztelésre szánt Clic disztribúció csak az első lépés a Clic Projekt terveiben. A jövő év elejére várható, hogy elkészülnek a speciális adminisztrációs eszközök és beállítóprogramok, amelyek tovább könnyítik a rendszer használatát. Szintén 2003 elején várható a Itanium 2 architektúra támogatása, míg az év végére elkészülhetnek a rendszerre szabott speciális alkalmazásfejlesztő csomagok.

Jacques Le Marois, a MandrakeSoft elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy "a Clic az intenzív számítási teljesítményt igénylő területek szükségleteit elégíti ki azzal, hogy egy különösen hatékony, könnyen használható fürtözési megoldást biztosít. A projekt munkájának eredményeképp a nagy teljesítményű rendszerek világszerte elterjedhetnek az üzleti és tudományos életben".

A rendszert egyébként már az augusztusi, San Franciscó-ban tartott LinuxWorld kiállításon is bemutatták, a most kiadott változatot a Joseph Fourier Egyetem LPM2C fizikai kutatóközpontjában egy húsz és egy negyven számítógépből (duál AMD) álló fürtön tesztelték. Francoise Berthoud, az LPM2C kutatómérnöke elmondta, hogy voltak kétségei a negyven PC-s fürt menedzselhetőségével kapcsolatban, ám a Clic telepítése, ami csupán néhány óráig tartott, tökéletesen meggyőzte.

A rendszert tartalmazó, CD-re írható ISO fájl a clic.mandrakesoft.com-ról tölthető le.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról