Szerző: Barna József

2002. november 19. 19:36

Comdex: AMD Athlon 64 néven kerül forgalomba a ClawHammer processzor

Az AMD ma sajtóközleményben jelentette be, hogy nyolcadik generációs, korábban ClawHammer kódnéven ismert asztali és hordozható számítógépekbe szánt processzorait AMD Athlon 64 márkanéven hozza forgalomba.

[HWSW] Az AMD ma sajtóközleményben jelentette be, hogy nyolcadik generációs, korábban ClawHammer kódnéven ismert asztali és hordozható számítógépekbe szánt processzorait AMD Athlon 64 márkanéven hozza forgalomba.

Ed Ellett, az AMD Computation Products Group felhasználói részlegének alelnöke a márkanév bejelentésének kapcsán elmondta, hogy az AMD Athlon 64 márkanév az AMD Athlon processzorok hírnevére épít, miközben egyértelműen jelzi a 64 bites technológia jelenlétét. Ellett szerint a 64 bites rendszerek fokozatosan létjogosultságot nyernek az asztali és hordozható számítógépek piacán is, míg az AMD Athlon 64 processzorok problémamentes átmenetet biztosítanak majd ehhez az elkerülhetetlen technológiai fejlődéshez.

Amint az ismert, az egyprocesszoros asztali és hordozható számítógépekbe szánt AMD Athlon 64 processzor egy 72 bit széles DDR memóriabusszal rendelkezik, és maximálisan 4 Gbyte DDR200/266/333 szabványnak megfelelő memóriát támogat. A processzor továbbá egyetlen 16 bites HyperTransport interfészt, 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache), míg 256 vagy 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és 754 tűs mPGA tokozásban kerül forgalomba. Egyes pletykák szerint a 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő AMD Athlon 64 processzorok 256 kbyte L2 cache-sel lesz ellátva, míg a nagyobb gyorsítótár alkalmazása a következő gyártástechnológiai váltás (90 nanométer) után esedékes.

Az AMD hivatalos sajtóanyagai szerint a nyolcadik generációs Hammer architektúra az Athlonhoz képest 20-25%-ot profitál az integrált memóriavezérlő alkalmazásából, míg további 5%-ot az architekturális fejlesztésekből. Az AMD Athlon 64 processzorok piaci megjelenése a jövő év első negyedévének végén vagy második negyedévének elején várható, áll a cég közleményében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról