Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 18. 10:02

64 bites Windows operációs rendszeren futó 32 bites alkalmazásokkal demostrálta Opteron processzorának kompatibilitását az AMD

A ma kezdődő Comdex kiállításon az AMD egy Opteron processzorokra épülő, 64 bites Microsoft Windows (prototípus) operációs rendszert futtató Newisys Khepri rendszert mutat be. A számítógépen 64 bites Microsoft Internet Information Server (IIS), Terminal Services és Internet Explorer alkalmazások, valamint a 32 bites Office csomag fut majd. Szintén ma a Supercomputing 2002 konferencián az AMD egy 64 bites Windows operációs rendszeren futó 32 bites Fluent 6.0 alkalmazást mutat be. A demostráció egy négyprocesszoros, Opteron-alapú rendszeren zajlik.

A ma kezdődő Comdex kiállításon az AMD egy Opteron processzorokra épülő, 64 bites Microsoft Windows (prototípus) operációs rendszert futtató "Newisys Khepri" rendszert mutat be. A számítógépen 64 bites Microsoft Internet Information Server (IIS), Terminal Services és Internet Explorer alkalmazások, valamint a 32 bites Office csomag fut majd. Szintén ma a Supercomputing 2002 konferencián az AMD egy 64 bites Windows operációs rendszeren futó 32 bites Fluent 6.0 alkalmazást mutat be. A demostráció egy négyprocesszoros, Opteron-alapú rendszeren zajlik.

"A mai bemutató a 32 és 64 bites alkalmazások párhuzamos futtatásának lehetőségét demonstrálja. Látható, hogy az ügyfelek könnyedén áttérhetnek 32 bites Microsoft szoftverekről 64 bitesre" -- mondta Marty Seyer, az AMD nagyvállalati szerver részlegének alelnöke. "Az Opteron processzorokra épülő rendszerek segítségével a felhasználók úgy térhetnek át 64 bitre, hogy továbbra is megtartják a 32 bites alkalmazások kompatibilitását, amely védi a befektetéseket."

A maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. A ClawHammerrel ellentétben az Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel rendelkezik a multiprocesszoros támogatás miatt. A processzor 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache) és 1 vagy 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik majd, és 940 tűs mPGA tokozást kap. Az Opteron processzor előreláthatólag 2003 első félévében jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról