Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 22. 10:21

Comdex: az NVIDIA bemutatta Athlon 64 processzorokhoz szánt chipkészletét

A Comdex kiállításon az NVIDIA kiválasztott barátai és üzletfelei megtekinthették a Crush K8 kódnevű chipet, amelyet a kaliforniai cég az AMD Athlon 64 processzorokhoz szán. A vállalat képviselője szerint a Crush K8 az Athlon 64-gyel egy időben kerül piacra.

A Comdex kiállításon az NVIDIA kiválasztott "barátai és üzletfelei" megtekinthették a Crush K8 kódnevű chipet, amelyet a kaliforniai cég az AMD Athlon 64 processzorokhoz szán. A vállalat képviselője szerint a Crush K8 az Athlon 64-gyel egy időben kerül piacra.

A Crush K8 "chipkészlet" érdekessége, hogy csak egy chipből áll, ugyanis az AGP-vezérlőt a southbridge chipbe építette be az NVIDIA. A chip HyperTransport interfészen kapcsolódik az Athlon 64-hez, amely integrált memóriavezérlőt tartalmaz.


A Crush K8 referencialap (Fotó: PC Watch)

"Mivel az AMD a memóriavezérlőt beépítette a processzorba, a north bridge chip szerepe csak az AGP-vezérlőre korlátozódna. Ezért úgy határoztunk, hogy azt a south bridge-be építjük be, így az alaplapgyártóknak kevesebb tervezési feladata lesz" -- mondta Drew Henry, az NVIDIA platform termékmenedzsment részlegének alelnöke. A Crush K8-at a TSMC gyártja majd 0,15 mikronos csíkszélességgel.

A tajvani chipsetgyártók -- ALi, VIA, SiS -- a hagyományos, kétchipes megoldást választották Athlon 64-hez szánt termékeik esetében. A hírek szerint az ATI is készít majd chipsetet az AMD új processzorához, amely szintén két chipből áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról