:

Szerző: Barna József

2002. november 18. 10:50

Comdex: a SiS bejelentette Xabre 600 grafikus processzorát

A tajvani SiS a ma kezdődő Comdex szakmai kiállítás alkalmából jelentette be Xabre GPU-családjának leggyorsabb tagját, a Xabre 600-at. A Radeon 9000 és a GeForce4 MX ellenfeléül szánt új grafikus processzor már 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül.

[HWSW] A tajvani SiS a ma kezdődő Comdex szakmai kiállítás alkalmából jelentette be Xabre GPU-családjának leggyorsabb tagját, a Xabre 600-at. A Radeon 9000 és a GeForce4 MX ellenfeléül szánt új grafikus processzor már 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül.

A Xabre 600 a fejlettebb gyártástechnológiának köszönhetően elődeinél magasabb órajelen üzemel. A SiS ajánlása szerint a GPU sebessége 300 MHz, akárcsak az azt kiszolgáló memóriachipeké. Egyéb tekintetben azonban az új grafikus processzor nem különbözik elődjeitől.

A Xabre GPU-k 4 pixel futószalaggal és futószalagonként 2 textúrázó egységgel rendelkeznek. Így a Xabre 600 elméleti maximális fill rate-je 1200 Mpixel/sec, illetve 2400 Mtexel/sec. A lapka 128 bites memóriabusszal rendelkezik és maximum 128 Mbyte memóriát támogat.

A Xabre GPU-család 30 millió tranzisztorból épül fel, a pixel shader 1.3-as verzióját támogatja, a PowerVR Kyróhoz hasonló Tile Based Rendering architektúrát kapott, és támogatja a Fast Z-Clear funkciót. Sokáig a Xabre volt az egyetlen 8x8 chip, ami annyit jelent, hogy egyaránt támogatja az AGP8X felületet és a DirectX 8.1 API-t.

A termék bejelentésének idejére a SiS elkészítette Xminator driverének második generációját, amely a vállalat közleménye szerint a korábbi verziókból hiányzó felhasználóbarát funkciókkal gazdagodott. Így a felhasználóknak a jövőben lehetőségük lesz a grafikus processzor teljesítményének finomhangolására mind OpenGL, mind pedig Direct3D alatt.

A Xabre 600 chippel szerelt videokártyák előreláthatóan december elején kerülhetnek a boltok polcaira. Ajánlott fogyasztói áruk egyelőre nem ismert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.