:

Szerző: Barna József

2002. november 21. 21:22

Hamarosan megvásárolhatóak az ATI új Fire GL videokártyái

Az ATI Technologies ma sajtóközleményben jelentette be, hogy megkezdte Fire GL X1-128MB és Fire GL Z1 típusjelű, grafikus munkaállomásokba szánt professzionális videokártyáinak szállítását. Mindkét termék DirectX 9.0- és OpenGL 2.0-kompatibilitást ígér és támogatja a 8X AGP interfészt.

[HWSW] Az ATI Technologies ma sajtóközleményben jelentette be, hogy megkezdte Fire GL X1-128MB és Fire GL Z1 típusjelű, grafikus munkaállomásokba szánt professzionális videokártyáinak szállítását. Mindkét termék DirectX 9.0- és OpenGL 2.0-kompatibilitást ígér és támogatja a 8X AGP interfészt.

A vállalat közleményében hangsúlyozta, hogy az FGL 9700 (Radeon 9700) vizuális processzorra épülő Fire GL X1-128MB grafikus kártya jelenleg az egyetlen olyan professzionális kártya, amelyik 8 renderelő futószalaggal rendelkezik és támogatja a lebegőpontos színábrázolást. A kisebb testvérről, a Fire GL Z1-ről eddig nem adott hírt a vállalat. Ez a kártya a FGL 9500 (Radeon 9500) chipre épül, amely "csupán" 128 bites memóriabuszt támogat és négy renderelő futószalaggal rendelkezik.

Mint ismeretes, az ATI még tavaly tavasszal vásárolta meg a SONICblue professzionális grafikus megoldásokkal foglalkozó, FGL Graphics nevű részlegét, amelyért összesen mintegy 10 millió dollárt fizetett. Az akvizíció nyomán az ATI tulajdonába került az FGL Graphics 35 alkalmazottja, a Fire GL név használatának joga és számos, a legnagyobb számítógépgyártókkal, köztük a Compaqkal, IBM-mel, Dell-lel, Fujitsuval és Siemensszel kötött megállapodás is.

A FireGL X1 és Z1 kártya meghajtóprogramjait optimalizálták olyan professzionális grafikus alkalmazásokhoz, mint az Aliaswavefront Maya, Discreet 3ds max, Side Effects Software Houdini és a Softimage XSI. Mindkét modellhez jár továbbá a Right Hemisphere Deep Visualizer teljes verziója, valamint a Deep Exploration és Deep Paint 3D kipróbálható változata.

A Fire GL X1-128MB decembertől lesz megvásárolható 795 dolláros ajánlott fogyasztói áron, míg a Fire GL Z1 jövő januárban kerül a boltok polcaira 595 dolláros áron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.