Szerző: Barna József

2002. november 13. 21:50

A jövő héten érkezik a Xabre 600

Lapunk értesülései szerint a tajvani SiS a jövő héten megrendezésre kerülő Las Vegas-i Comdex szakkiállítás nyitónapján, november 18-án jelenti be legnagyobb teljesítményű grafikus processzorát, a Xabre 600-at.

[HWSW] Lapunk értesülései szerint a tajvani SiS a jövő héten megrendezésre kerülő Las Vegas-i Comdex szakkiállítás nyitónapján, november 18-án jelenti be legnagyobb teljesítményű grafikus processzorát, a Xabre 600-at.

A lapka pontos specifikációi egyelőre nem ismertek, de aligha számíthat kiemelt figyelemre a felhasználók részéről, ha csupán a jelenlegi Xabre-család magasabb órajelen futó változata lesz. Annál is inkább így van ez, mivel a tesztek bizonysága szerint csupán marginális mértékben javul a grafikus processzor teljesítménye az órajel csekély emelésével. Még akkor sem számíthatunk jelentős teljesítménynövekedésre, ha a chip órajelét 300 MHz-re emeli a SiS, ahogy azt a tajvani DigiTimes állítja. A jelenleg leggyorsabb Xabre 400 lapkák 250 MHz-en futnak 500 MHz-es memóriachipek társaságában.


Xabre 400 chipes kártya a Gigabyte-tól

A nyár végén azonban felröppentek pletykák azzal kapcsolatban, hogy a SiS még az idén bejelentené a Xabre következő generációját, amely már 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül, nyolc renderelő futószalaggal rendelkezik és a pletykák szerint DirectX 9-gyorsításra is képes. Feltehetően mi, felhasználók akkor járnánk legjobban, ha Xabre 600 márkanéven ez grafikus processzor jelenne meg. Ez azonban kevéssé valószínű.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Xabre GPU-család 30 millió tranzisztorból épül fel, a pixel shader 1.3-as verzióját támogatja, a PowerVR Kyróhoz hasonló Tile Based Rendering architektúrát kapott, és támogatja a Fast Z-Clear funkciót. Sokáig a Xabre volt az egyetlen 8x8 chip, ami annyit jelent, hogy egyaránt támogatja az AGP8X felületet és a DirectX 8.1 API-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról