:

Szerző: roberto

2002. november 27. 21:46

Megjelent a Mozilla böngészőprogram-csomag 1.2-es verziója

[Mozilla.org, HWSW] Megjelent a Mozilla böngészőprogram-csomag

[Mozilla.org, HWSW] Megjelent a Mozilla böngészőprogram-csomag legújabb stabil változata. Az 1.2-es Mozilla számtalan újdonsággal kényezteti az előző stabil verzió felhasználóit, ilyen például a Macromedia Flash plugin hatos verziójának támogatása Linuxon, vagy a gépelés közbeni keresés (type ahead find), ami a Netscape Corporation jóvoltából kerülhetett be az új Mozillába.

A magyar fordításban gépelőkeresés néven futó szolgáltatás lehetővé teszi egy betöltött weblap linkjei közötti gyors navigációt a billentyűzet segítségével, egyszerűen csak el kell kezdenünk bepötyögni egy olyan szót, amit tartalmaz valamelyik link, és a böngésző odaugrik. A keresést kiterjeszthetjük az ablakban lévő tejles szövegre is, ehhez -- a legjobb konzolos eszközöknél már bevált hagyományt követve -- a keresés előtt üssük le a "/" billentyűt, és már írhatjuk is a keresendő kifejezést. Természetesen a windowsos hagyományokat követő, dialógusablakon keresztüli keresés továbbra is működik.

Egy kissé átdolgozták a fejlesztők a program megjelenését, ez Linuxon például a GTK+ könyvtárra épülő programok grafikus elemeihez tökéletesen igazodó gördítősávokban, legördülő menükben és nyomógombokban testesül meg, de a bejelentés szerint a program Windows XP alatt is alkalmazkodik a környezethez.

Érdekes új lehetőség az előtöltés, ami azt jelenti, hogy a program egy-egy weblap HEAD szekcióján belül a LINK elem segítségével megadott dokumentumokat szépen csendben elkezdi letöltögetni azokban az üres percekben, amíg a felhasználó magát az oldalt olvassa, így elérhető például, hogy egy ilyen oldalról továbblépve azonnal megjelenik a további tartalom, például egy 1 MB-os kép. Nagyszerű lehetőséggel gazdagodott a levelező komponens is, ugyanis képes a már letöltött levelek szűrésére.

A szoftver már a megjelenés pillanatában elérhető volt magyarul is, a Magyar Mozilla Projekt a www.mozilla.org-ról letölthető binárisokhoz magyar kiegészítéseket kínál, az mozilla.fsf.hu-ról pedig letölthető a teljesen honosított Mozilla 1.2 telepítőkészlet is, amiben, a nemzetközi verzióval ellentétben, még a program súgója is magyar nyelvű.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.