:

Szerző: roberto

2002. november 5. 21:53

A Netcraft októberi webszerver-statisztikái: az SSL tanúsítványok piaca érzékeny az árakra

[Netcraft] Nem sokat változott a világ webszerverein

[Netcraft] Nem sokat változott a világ webszerverein használt szoftverek aránya az elmúlt hetekben, derül ki a Netcraft októberi statisztikáiból. A friss adtok szerint az Apache az összesített statisztikában 0,63 százalékkal (60,54%), az aktív site-ok statisztikájában pedig 0,54 százalékkal (65,39%) jobb, mint egy hónappal ezelőtt; míg a Microsoft IIS 0,29 (28,89%), illetve 0,21 (25,06) százalékot vesztett októberben. A harmadik és negyedik helyen egy-két százalékkal továbbra is a Sun iPlanet (az új verzió neve már Sun ONE Web Server), illetve az Egyesült Királyságban fejlesztett Zeus áll.

Az adatokhoz fűzött kísérőszöveg ez alkalommal nem is magukra a webszerverekre, hanem az SSL (Secure Sockets Layer) tanúsítványokat kiállító központokra (CA, Certificate Authority) koncentrál. Ezek azok a szolgáltatók, akik egy-egy SSL-képes webszerver adatait tárolják és hitelesítik.

Az SSL tanúsítványok piacát már régóta a Verisign uralja, az elmúlt három évben azonban, alacsonyabb árainak köszönhetően, a Geotrust egy egészen komoly, 10%-os szeletet hasított ki magának, ami jól mutatja, hogy a folyamatosan növekvő piac nagyon is érzékeny az árakra. A Netcraft egyébként megemlít egy új szereplőt is az SSL-piacon, a Comodót, ők a Geotrustnál is olcsóbbak, így nem meglepő, hogy néhány hónap alatt 1%-ra tornázták fel a részesedésüket.

Az októberi Netcraft felmérés teljes anyaga a www.netcraft.com-on olvasható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.