Szerző: roberto

2002. november 5. 21:53

A Netcraft októberi webszerver-statisztikái: az SSL tanúsítványok piaca érzékeny az árakra

[Netcraft] Nem sokat változott a világ webszerverein

[Netcraft] Nem sokat változott a világ webszerverein használt szoftverek aránya az elmúlt hetekben, derül ki a Netcraft októberi statisztikáiból. A friss adtok szerint az Apache az összesített statisztikában 0,63 százalékkal (60,54%), az aktív site-ok statisztikájában pedig 0,54 százalékkal (65,39%) jobb, mint egy hónappal ezelőtt; míg a Microsoft IIS 0,29 (28,89%), illetve 0,21 (25,06) százalékot vesztett októberben. A harmadik és negyedik helyen egy-két százalékkal továbbra is a Sun iPlanet (az új verzió neve már Sun ONE Web Server), illetve az Egyesült Királyságban fejlesztett Zeus áll.

Az adatokhoz fűzött kísérőszöveg ez alkalommal nem is magukra a webszerverekre, hanem az SSL (Secure Sockets Layer) tanúsítványokat kiállító központokra (CA, Certificate Authority) koncentrál. Ezek azok a szolgáltatók, akik egy-egy SSL-képes webszerver adatait tárolják és hitelesítik.

Az SSL tanúsítványok piacát már régóta a Verisign uralja, az elmúlt három évben azonban, alacsonyabb árainak köszönhetően, a Geotrust egy egészen komoly, 10%-os szeletet hasított ki magának, ami jól mutatja, hogy a folyamatosan növekvő piac nagyon is érzékeny az árakra. A Netcraft egyébként megemlít egy új szereplőt is az SSL-piacon, a Comodót, ők a Geotrustnál is olcsóbbak, így nem meglepő, hogy néhány hónap alatt 1%-ra tornázták fel a részesedésüket.

Az októberi Netcraft felmérés teljes anyaga a www.netcraft.com-on olvasható.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról