Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 6. 17:12

A Sun újabb számítóközponttal bővítette az UltraSPARC processzorok tervezésénél használt rendszert

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a következő generációs UltraSPARC processzorok fejlesztési munkálatait gyorsítandóúj számítógépközpontot állított fel a massachusettsi Burlington városában. Az új számítóközpont a Sun már meglévő, összesen mintegy 7500 processzorból álló hálózatához csatlakozik. A hálózat jelenleg az év 365 napján 24 órán keresztül 98 százalékos kihasználtsággal üzemel. Az új számítóközpont nem csak az UltraSPARC processzorok fejlesztését gyorsítja fel, hanem egyben egy virtuális grid, illetve az N1 hálózati technológia tesztüzemeként is szolgál.

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a következő generációs UltraSPARC processzorok fejlesztési munkálatait gyorsítandóúj számítógépközpontot állított fel a massachusettsi Burlington városában. Az új számítóközpont a Sun már meglévő, összesen mintegy 7500 processzorból álló hálózatához csatlakozik. A hálózat jelenleg az év 365 napján 24 órán keresztül 98 százalékos kihasználtsággal üzemel. Az új számítóközpont nem csak az UltraSPARC processzorok fejlesztését gyorsítja fel, hanem egyben egy virtuális grid, illetve az "N1" hálózati technológia tesztüzemeként is szolgál.

A vállalat közleménye szerint a következő generációs UltraSPARC processzorok már többszázmillió tranzisztort tartalmaznak, működésük szimulációjához számítások miriádjaira van szükség. A Sun hálózatba kapcsolt számítóközpontjai egy átlagos napon több mint 140 ezer számítási feladatot végeznek el és 134 ezer óra gépidőt teljesítenek. Ez azt jelenti, hogy a Sun rendszere által elvégzett számításokat egy egyprocesszoros rendszernek 15 éven keresztül végeznie. Az infrastruktúra természetesen kizárólag Sun szerverekből, munkaállomásokból és hálózati tárolóeszközökból áll, amelyek kivétel nélkül Solaris operációs rendszert futtatnak.

Kifinomult erőforrás-menedzsment alkalmazások gondoskodnak arról, hogy a számítógépközpontok maximális hatékonysággal működjenek. Eme alkalmazások kulcsfontosságú feladatai közé tartozik többek között a feladatok ütemezése, valamint az infrastruktúra menedzsmentje, beleértve a fürtözést, terhelésmegosztást és diagnosztikát. Az első számítóközpont 1991-es üzembe állítása óta a menedzsment-szoftver hihetetlen mértékben fejlődött, ma már ez adja az "N1" típusú hálózati infrastruktúrák prototípusát.

A Sun által használt rendszer természetesen nem csak processzor-tervezésre, hanem bármilyen más számításigényes feladat elvégzésére alkalmaz lehet, beleértve a műszaki tervezést, genetikát, űrkutatást, vagy filmkészítést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról