:

Szerző: roberto

2002. november 14. 10:57

Motif integrációs modul a Trolltech Qt könyvtárának 3.1-es verziójában

[Trolltech] A norvég Trolltech kiadta a Qt rendszerkönyvtár

[Trolltech] A norvég Trolltech kiadta a Qt rendszerkönyvtár 3.1-es verzióját. A könyvtár korábbi változatai olyan népszerű szoftvereknek az alapjai, mint a KDE grafikus munkakörnyezet vagy az Opera webböngésző, a könyvtár számos platformra elkészült, és létezik mobil eszközökhöz készített változata is, a Qtopia, amit például a Sharp Zaurus kéziszámítógépekben is használnak.

A C++ könyvtár és a hozzá tartozó fejlesztőeszközök friss verziója rengeteg újdonságot tartogat a fejlesztők számára. A legfontosabb ezek közül talán a Motif integráció. Amint az ismeretes, a Motif sokáig a UNIX rendszerek de facto grafikus könyvtára volt, ám az utóbbi években a Qt és GTK+ előretörésének következtében az új programok egyre kisebb százaléka készül Motif környezetre.

A Qt 3.1 új, Motif integrációs moduljával megoldható a Motif alkalmazások lépésről lépésre történő portolása, a Motif kódba közvetlenül írható a Qt-re épülő kód, és a környezet lehetővé teszi az ilyen hibrid programok működését is. Ezáltal leegyszerűsödik a portolási folyamat, és lehetséges a szakaszos áttérés. További újdonság az ActiveQt, amely egy áttekinthető API-t biztosít az ActiveX kiszolgálók és vezérlők írásához.

A Qt könyvtár és a hozzá tartozó segédeszközök, az interfészépítő alkalmazás, a természetes nyelvi fordítórendszer, és a többi kiegészítő, vagyis a teljes framework Windowsra (95-XP, Qt/Windows), Linuxra és számos UNIX-variánsra (Qt/X11), valamint Mac OS X-re (Qt/Mac) érhető el. A Qt/X11 szokás szerint GPL licenceléssel is megjelent. További részletek: www.trolltech.com.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.