:

Szerző: Barna József

2002. november 26. 18:01

A jövő év második negyedévében érkezik a 3,2 GHz-es Pentium 4

Az Intel legújabb processzor-útitervének tanúsága szerint a vállalat lassít az asztali processzorok piacra dobásának ütemén. A terméktervek arról tanúskodnak, hogy a cég a jövő év első negyedévében nem jelentet meg új processzort, azonban a második negyedévben jó néhány újdonsággal jelentkezik.

[HWSW] Az Intel legújabb processzor-útitervének tanúsága szerint a vállalat lassít az asztali processzorok piacra dobásának ütemén. A terméktervek arról tanúskodnak, hogy a cég a jövő év első negyedévében nem jelentet meg új processzort, azonban a második negyedévben jó néhány újdonsággal jelentkezik.

Ezek közé tartozik a 3,2 GHz-es Pentium 4 processzor. Az új modell továbbra is a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Northwood magon alapul, ezért teljesítményfelvétele várhatóan igen magas lesz. Amint az ismert, már a 3,06 GHz-es verzió tipikus disszipációja is 81,8 Watt. Természetesen az új processzor is támogatja a Hyper-Threading technológiát és 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, újdonság azonban, hogy már 800 MHz-es rendszerbuszt használ.

Szintén a jövő év második negyedévében jelennek meg az alacsonyabb órajelű, Hyper-Threading-támogatással rendelkező modellek. Rossz hír lehet azonban számos felhasználó számára, hogy ezek mindegyike 800 MHz-es rendszerbuszt használ, így csak az ezt támogató újabb alaplapokban bírható működésre. A Hyper-Threading technológiával felvértezett új modellek 2,4, 2,6, 2,8 és 3 GHz-es változatban jelennek meg.

Amint arról hírt adtunk, a legújabb értesülések szerint a 800 MHz-es rendszerbuszt elsőként a Springdale lapkakészlet támogatja majd. Ennek megjelenése is a jövő év második negyedévében esedékes. A Springdale három változatban lát napvilágot P, PE és G jelöléssel. Egyelőre azonban nem világos, hogy ezek közül melyik lesz képes kezelni a 800 MHz-es buszt igényelő processzorokat.

Egyes források szerint már a Springdale kétcsatornás memóriavezérlője is kompatibilis lesz a DDR400 memóriamodulokkal. Ám ha ez így lenne, a Springdale gyakorlatilag semmiben sem különbözne a még szintén a második negyedév során piacra kerülő Canterwood kódnevű lapkakészlettől, amely a pletykák szerint támogatja a 800 MHz-es rendszerbuszt igénylő Pentium 4 processzorokat, valamint kétcsatornás DDR400 memóriavezérlővel és hivatalos DDR400-támogatással rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.