:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 27. 14:00

1,5 GHz-es órajelen debütál a harmadik generációs Intel Itanium processzor

1,5 GHz-es órajelen működik majd az Intel harmadik generációs Itanium processzora, a jövőre megjelenő Madison. A szerverekbe és munkaállomásokba szánt chipet már 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja az Intel.

1,5 GHz-es órajelen működik majd az Intel harmadik generációs Itanium processzora, a jövőre megjelenő Madison. A szerverekbe és munkaállomásokba szánt chipet már 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja az Intel.

Az Itanium 2 processzor még 0,18 mikronos csíkszélességgel készül. A 0,13 mikronos Madison a fejlettebb gyártástechnológia révén nem csak magasabb órajelre lesz képes, hanem kétszer nagyobb -- 3 vagy 6 Mbyte -- harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz. Várhatóan a Madisonnal egy időben jelenik meg a Deerfield kódnevű Itanium-változat is, amelyet elsősorban munkaállomásokba, illetve 1-2 processzoros szerverekbe szán az Intel. A Deerfield a Madison olcsóbb és kisebb fogyasztású változata, amely kevesebb L3 cache-t tartalmaz majd.

A Madison magjának mérete 374 mm2 lesz és összesen 410 millió tranzisztorból áll majd. Az Intel becslései szerint a processzor maximális fogyasztása 130 Watt körül alakul. A vállalat várakozásai alapján a megnövelt órajel és a nagyobb cache miatt a Madison processzorok akár 50 százalékkal is nagyobb számítási teljesítményre lesznek képesek az Itanium 2-nél, míg az áruk közel azonos marad.

Az elemzők véleménye továbbra is megoszlik az Itaniumban rejlő lehetőségekkel kapcsolatban. Bár kétségtelen, hogy az Intel 64 bites processzora egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ennek elsősorban az első generációs Itanium jelentős késése, másrészt pedig az igen kedvezőtle gazdasági körülmények voltak az okai. Egyes szakértők szerint az Itanium 2007 előtt aligha lesz jelentős tényező a szerverpiacon, mások azonban arra számítanak, hogy a Madison -- és a Windows .NET Server Itaniumra írt változatának -- jövő évi megjelenése nyomán a platform gyorsan teret nyer.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.