Szerző: roberto

2002. november 7. 11:52

Újabb Microsoft-jegyzet szivárgott ki, amely szerint a Linux elleni harc sikertelen

[CNET, OpenSource.org, HWSW] Újabb, belső használatra

[CNET, OpenSource.org, HWSW] Újabb, belső használatra szánt jegyzet szivárgott ki a Microsofttól, amelynek témája a Linux, a szabad szoftverek, illetve a nyílt forráskódú rendszerek elleni vállalati stratégia. Az első ilyen típusú dokumentum nyilvánosság elé kerülésének ideje miatt Halloween dokumentumok néven is emlegetett széria újabb darabját a hírek szerint szeptemberben ismertették a Microsoft munkatársaival egy berlini stratégiai találkozón.

A dokumentum beszámol arról, hogy a Microsoft Linuxot kifigurázó, a nyílt forráskódú, GPL licencelésű rendszerek "veszélyeit" előtérbe helyező stratégiája nem volt sikeres. Amint az ismeretes, a cég felső vezetői az elmúlt év során számos olyan nyilatkozatot tettek, amelyről hetekig írtak az informatikai lapok.

2001 májusában Craig Mundie, a Microsoft alelnöke a New York-i Egyetemen tartott előadásában élesen bírálta a nyílt forráskódú szoftvereket, júniusban Steve Ballmer egy Chicago Sun-Timesban megjelent interjúban a szellemi tulajdont pusztító rákhoz hasonlította a Linuxot, és még ugyanebben a hónapban Bill Gates a CNET-nek adott interjújában a szabad szoftverek egyik meghatározó licencét, a GPL-t Pac-Man természetűnek nevezte (értsd: ami közel kerül hozzá, azt felfalja).

A dokumentum szerint az óriáscég 2001 júliusa és szeptembere között telefonos felméréseket végzett az Egyesült Államokban, Brazíliában, Franciországban, Németországban, Svédországban és Japánban szoftverfejlesztők és IT szakemberek körében.

A felmérés eredményeinek elemzése során kiderült, hogy a Linux ismert a szakmán belül, a nyílt forráskódú szoftverek és a GPL lejáratására indított kampány nem volt sikeres, és hogy a szakemberek számára az alacsony TCO (Total Cost of Ownership) miatt vonzóak a nyílt forráskódú megoldások.

Bruce Perens, az nyílt forráskódú szoftver fogalmának egyik megalkotója és az OSI (Open Source Initiative) társalapítója szerdán a CNET-nek elmondta, hogy nem volt ugyan tudomása a Microsoft újabb jegyzetéről, de olyasminek hangzik, ami elvárható az óriáscégtől. A Halloween VII névre keresztelt dokumentum, valamint a sorozat előző darabjai Eric S. Raymond bevezetőjével együtt a www.opensource.com olvashatóak teljes terjedelmükben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról