:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 22. 11:00

XML-alapú fájlformátum készül az OpenOffice irodai programcsomaghoz

Az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) tagjai új munkacsoportot hoztak létre annak érdekében, hogy egy XML-alapú fájlformátumot fejlesszenek ki az OpenOffice projekthez.

Az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) tagjai új munkacsoportot hoztak létre annak érdekében, hogy egy XML-alapú fájlformátumot fejlesszenek ki az OpenOffice projekthez.

Az OpenOffice egy nyílt forrású, ingyenesen hozzáférhető irodai programcsomag, amely Linux, Windows, Solaris és Mac OS operációs rendszereken fut. A frissen létrehozott munkacsoport célja, hogy egy közös, XML-alapú fájlformátumot dolgozzon ki az OpenOffice alkalmazásaihoz, vagyis a szövegszerkesztőhöz, a táblázatkezelőhöz, a rajzprogramhoz, illetve a prezentációkészítőhöz.

"Célunk, hogy olyan fájlformátumot hozzunk létre, amely megakadályozza, hogy a dokumentumok egy 'saját' formátumhoz legyenek kötve függetlenül attól, hogy egy repülőgép 800 oldalas műszaki dokumentációjáról, vagy egy pár oldalas szerződésről van szó" -- mondta Michael Brauer, a Sun mérnöke és egyben az OASIS Open Office XML Format műszaki bizottságának tagja.

Annak ellenre, hogy a Microsoft is tagja az OASIS szervezetnek, nem vesz részt ebben a projektben. Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, a Microsoft jövőre adja ki Office irodai csomagjának következő változatát, amely már támogatja az XML formátumú dokumentumokat.

Az XML kiterjesztett támogatásával a felhasználók olyan dokumentumokat hozhatnak létre az Office 11-ben, amelyeket aztán később szabadon felhasználhatnak saját alkalmazásaikban, vagy más szoftverekben. Azoban az XML bevezetése egyben azt is jelenti, hogy a vállalatok elszakadhatnak az Office saját formátumaitól, amelyektől több mint 10 éve függtek.

A Microsoft ezen felül piacra fog dobni egy XDocs nevű szoftver is, amely segítségével a Wordben, Excelben, és más Office alkalmazásokban létrehozott anyagokat egy dokumentumban lehet egyesíteni. Egyelőre azonban nem tudni, hogy az XDocs az Office 11 csomag része lesz-e, vagy külön lehet hozzájutni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.