Szerző: Barna József

2002. november 4. 18:00

Három új Xeon MP processzort jelentett be az Intel

Az Intel új processzorokkal bővítette négy vagy többprocesszoros szervereke szánt Xeon MP processzorcsaládját. A leggyorsabb, 2 GHz-es változat 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül és hatalmas, 2 Mbyte méretű harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz.

[HWSW] Az Intel új processzorokkal bővítette négy vagy többprocesszoros szervereke szánt Xeon MP processzorcsaládját. A leggyorsabb, 2 GHz-es változat 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül és hatalmas, 2 Mbyte méretű harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz.

A három új Xeon MP processzor mindegyike a Gallatin magra épül, amely abban tér el a korábbi Foster MP magtól, hogy 0,13 mikronos csíkszélességgel készül. A fejlettebb gyártástechnológia azonban lehetővé tette a processzorok harmadszintű gyorsítótárának növelését is. Amint az ismert, a Foster MP magos Xeon MP processzorok 1,4, 1,5 és 1,6 GHz-es változatokban kerültek forgalomba, kiviteltől függően 512 kbyte vagy 1 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral.

Két új Gallatin, az 1,5 és 1,9 GHz-es változat szintén 1 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral rendelkezik, azonban a leggyorsabb, 2 GHz-es modell 2 Mbyte L3 cache-t kapott. Az Intel közleménye szerint a tipikus szerverfeladatok elvégzése során 20-38%-os teljesítménynövekedést is jelenthet a megduplázott harmadszintű cache.

Az elődökhöz hasonlóan mindhárom új modell támogatja a Hyper-Threading technológiát. Amint arról korábban többször beszámoltunk, ez a szimultán többszálú (SMT) végrehajtás egyik sokat ígérő implementációja. Ennek lényege, hogy két architekturális állapotot alakítottak ki a processzormagban egyes erőforrások (pl. regiszterek) számának megduplázásával, aminek köszönhetően a CPU két logikai processzornak látszik az operációs rendszer felé. Így az két független szálat, folyamatot képes futtatni egy időben, igaz, ezek versengenek a változatlan számú végrehajtó egységekért. Az Intel szerint csupán e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el optimalizált alkalmazások futtatása során.

Az új termékek ára 1000 darabos közvetlen megrendelés esetén a következő: a 2 Ghz-es változat ára 3692 dollár, míg az 1,9 és 1,5 GHz-es változatoké 1980, illetve 1177 dollár. Az IBM, a HP és a Dell hamarosan piacra dobja az új processzorokra épülő szervereit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról