:

Szerző: Vörös Péter

2002. november 22. 16:42

Csökkent a Novell nettó vesztesége

[WSJ] A Novell némileg alacsonyabb nettó veszteséggel zárta negyedik pénzügyi negyedévét, de az eszközleírások miatt továbbra is veszteséges a cég.

Novell [WSJ] A Novell némileg alacsonyabb nettó veszteséggel zárta negyedik pénzügyi negyedévét, de az eszközleírások miatt továbbra is veszteséges a cég.

Az október 31-én zárult negyedévben a szoftvergyártó 91,7 millió dolláros (részvényenként 25 centes) nettó veszteséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 94,5 millió dolláros (részvényenként 26 centes) veszteséggel. A vállalat forgalma 4,9 százalékkal 300,3 millió dollárra csökkent a tavalyi 315,9 millió dollárhoz képest.

A legutóbbi eredményekben benne van egy 109 millió dollár értékű leírás, amely különféle ingatlanokhoz és kockázati befektetésekhez kapcsolódik. Ezeket a leírásokat, valamint egyes egyszeri tételeket mindkét időszakban figyelmen kívül hagyva a Novell nyeresége 14,9 millió dollár (részvényenként 4 cent) lett volna, szemben az egy évvel korábbi 7,1 millió dolláros (részvényenként 2 centes) nyereséggel.

A cég augusztusban azt közölte, hogy a negyedik pénzügyi negyedéves nyereség valamivel alacsonyabb lehet a harmadik pénzügyi negyedévben elért részvényenként 4 centes profitnál, míg az akkor várható forgalom 10 millió dollárral haladta volna meg a harmadik pénzügyi negyedéves 282,3 millió dollárt.

"A Novell üzletmenete a vártnál gyorsabban erősödött, és a cég jobban teljesített a várakozásoknál a negyedik pénzügyi negyedévben" -- mondta Jack L. Messman, a cég elnök-vezérigazgatója.

A 2002-es pénzügyi év egészében a Novell nettó vesztesége 246,8 millió dollár (részvényenként 68 cent) volt, szemben a 2001-es pénzügyi évben elért 272,9 millió dolláros (részvényenként 82 centes) nettó veszteséggel. A cég forgalma 7,9 százalékkal 1,13 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi 1,05 milliárd dollárhoz képest.

A szerkezetátalakítást, akvizíciókat és leírásokat figyelmen kívül hagyva a cég nettó nyeresége 44,9 millió dollár (részvényenként 12 cent) lett volna a 2002-es pénzügyi évben, szemben a 2001-es pénzügyi évben elért 16,6 millió dolláros (részvényenként 5 centes) nyereséggel.

A közeljövőt illetően a vállalat arra számít, hogy az első pénzügyi negyedévben a forgalom körülbelül 6 százalékkal csökken a negyedik pénzügyi negyedévhez képest. A Novell szerint ez a negyedéves visszaesés a szezonális trendek következménye. A cég alacsony profitra számít az első pénzügyi negyedévben. A 2003-as pénzügyi év egészét nézve a vállalat forgalma várhatóan körülbelül 5 százalékkal emelkedik, miután a forgalom és a nyereség folyamatosan nő az első pénzügyi negyedév után.

Lapzárta után: a Novell részvényárfolyama a pénteki záráskor 50 centtel (12,89 százalékkal) 3,38 dollárra esett vissza. A részvényárfolyam az elmúlt egy évben 1,57-5,64 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.