Szerző: Barna József

2002. november 18. 18:45

Comdex: az Intel bemutatta új Xeon processzorait, valamint szerverekbe és munkaállomásokba szánt lapkakészleteit

Az Intel ma négy Xeon DP processzort jelentett be. A kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt, 2,8, 2,66, 2,4 és 2 GHz-es új modellek mindegyike elődeinél gyorsabb rendszerbuszt használ. A cég egyben három új lapkakészlet elérhetőségéről is beszámolt.

[HWSW] Az Intel ma négy Xeon DP processzort jelentett be. A kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt, 2,8, 2,66, 2,4 és 2 GHz-es új modellek mindegyike elődeinél gyorsabb rendszerbuszt használ. A cég egyben három új lapkakészlet elérhetőségéről is beszámolt.

A kétprocesszoros kiszolgálókba szánt, 603 tűs INT-mPGA tokozásban forgalmazott Intel Xeon processzor a NetBurst mikroarchitektúrára épül, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és 0,13 mikronos csíkszélességgel készül. A ma bejelentett új modellek mindegyike 533 MHz-es rendszerbuszt használ és támogatja a Hyper-Threading technológiát.

Az Intel Hyper-Threading technológiája a szimultán többszálú (SMT) végrehajtás egyik sokat ígérő implementációja. Ennek lényege, hogy két architekturális állapotot alakítottak ki a processzormagban egyes erőforrások (pl. regiszterek) számának megduplázásával, aminek köszönhetően a CPU két logikai processzornak látszik az operációs rendszer felé. Így az két független szálat, folyamatot képes futtatni egy időben, igaz, ezek versengenek a változatlan számú végrehajtó egységekért. Az Intel szerint csupán e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el optimalizált alkalmazások futtatása során.

A vállalat egyben három új chipkészletet is bejelentett, melyek mindegyike támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszt használó processzorokat. A Xeon processzorokkal együttműködő Intel E7501-et kétprocesszoros szerverekbe és beágyazott rendszerekbe szánja a gyártó. A korábban Placer kódnéven ismert Intel E7505 Xeon alapú, maximum kétprocesszoros munkaállomások, míg a korábban Granite Bay néven ismert Intel E7205 Intel Pentium 4 alapú, belépő szintű munkaállomások alapja lehet. Mindkét utóbbi termék támogatja a 8x AGP interfészt, és kétcsatornás DDR266 memóriavezérlővel rendelkezik. Az E7501 és az E7505 ezen túlmenően képes 64 bites PCI/PCI-X bővítőkártyák kezelésére is.

Az 2,8, 2,66, 2,4 és 2 GHz-es, 533 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Xeon processzorok ára 455, 337, 234, illetőleg 198 dollár ezer darabos közvetlen megrendelés esetén. Az Intel E7501 chipset egy 64 bites PCI/PCI-X-vezérlővel 92, az Intel E7505 egy 64 bites PCI/PCI-X-vezérlővel 100, míg az Intel E7205 57 dollárba kerül, szintén ezer darabos közvetlen megrendelés esetén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról