:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 28. 11:51

IBM: Intel-alapú szerverek termékterve

Az IBM hamarosan számos új, Intel processzoros szervert dob piacra. A jövő évben megjelenő kiszolgálók között 32 Xeon processzos rendszer, 4 Xeon processzoros blade szerver, valamint több Itanium-alapú konfiguráció is található.

Az IBM hamarosan számos új, Intel processzoros szervert dob piacra. A jövő évben megjelenő kiszolgálók között 32 Xeon processzos rendszer, 4 Xeon processzoros blade szerver, valamint több Itanium-alapú konfiguráció is található.

Az IBM kínálatában először egy négyprocesszoros Itanium rendszer tűnik fel, amelyet később követ a 8 és 16 chipes változat. Az Itanium-alapú szerverek ugyanarra az EXA chipkészletre épülnek, amelyet az Intel Xeon processzoros eServer x440-ből már ismerhetünk. Susan Whitney, az IBM eServer xSeries üzletág igazgatója elmondta, hogy a négyprocesszoros Itanium 2 alapú IBM szerver a jövő év elején kerül piacra, majd később a szervert akár 16 processzorosra is ki lehet bővíteni.

Az x440 sorozat is kap egy új tagot, amely 32 Xeon MP processzort tartalmaz majd. Ez a rendszer a gyakorlatban négy darab nyolcprocesszoros x440 gépből áll, amelyeket nagy sebességű pont-pont kapcsolat köt össze. Korábbi hírek szerint az IBM már tervezi az EXA chipkészlet utódját, az EXA2-t, amely akár 32 processzort támogat.

A cég nemrégiben mutatta be BladeCenter blade szerverét, amelyet már tesztelnek egyes ügyfelek, többek között az America Online. Whitney szerint az IBM már több mint 200 ilyen rendszert szállított le, azonban a gépek csak pár héten belül lesznek elérhetők a nagyközönség számára.

A BladeCenter jelenleg két Xeon processzoros szerverekből áll, azonban 2003-ban az IBM piacra dob négyprocesszoros szervereket is. Susan Whitney elmondta, hogy a vállalat a közeljövőben olyan blade szervereket is piacra dob, amelyek a cég saját Power architektúrájára épülnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.