Szerző: Barna József

2002. november 12. 18:49

A Sharp bemutatta új linuxos kéziszámítógépeit

A várakozásoknak megfelelően a Sharp ma bemutatta Zaurus PDA-családjának két új tagját. A Linuxot futtató tenyérgépek a jövő év első negyedévétől lesznek megvásárolhatóak, egyikük azonban kizárólag Japánban.

A várakozásoknak megfelelően a Sharp ma bemutatta Zaurus PDA-családjának két új tagját. A Linuxot futtató tenyérgépek a jövő év első negyedévétől lesznek megvásárolhatóak, egyikük azonban kizárólag Japánban.

Az SL-5600 külsőre semmiben sem különbözik elődjétől, az SL-5500-tól, azonban a belsőt jelentősen átalakította a cég. Az új modellben egy 400 MHz-es Intel Xscale processzor található 32 Mbyte RAM társaságában. Míg az előd 64 Mbyte méretű megosztott RAM-ot használt, addig az SL-5600-ban a teljes memória az éppen futó alkalmazások számára van fenntartva, míg az operációs rendszer és az alkalmazások tömörített formában egy 64 Mbyte méretű NAND Flash memóriában kapnak helyet. Ez a technológia egyben biztosítja, hogy a felhasználó adatai az akkumulátor teljes lemerülésekor sem vesznek el.

A Lineo Embeddix GNU/Linuxot futtató készülék képernyője a korábbi modellből megismert, 240x320 pixel felbontású, 16 bites kijelző. Az SL-5600 kézírásfelismeréssel is utasítható, de egy aprócska billentyűzetet is elhelyeztek benne, amely a gép aljából csúsztatható elő. Emellett rendelkezik beépített mikrofonnal és hangszóróval, valamint Secure Digital és CompactFlash bővítőhellyel. A készülékben egy 1700 mA-es lítium-ion akkumulátor kapott helyet.

A másik modell a Ceatec kiállításon is bemutatott SL-C300, amely egyelőre csupán Japánban kerül forgalomba. Ez a készülék mind a hardver, mind pedig a szoftver tekintetében megegyezik az SL-5600-zal, azonban mérete annál nagyobb, alapvetően egy kisméretű noteszgéphez hasonlít. Billentyűzete ugyanakkor egészen a kijelző háta mögé visszahajtható, így -- ha nincs szükség szövegbevitelre -- klasszikus tenyérgép látszatát kelti. Az SL-C300 kijelzője 640x480 pixel megjelenítésére képes.

Mindkét modell 2003 első negyedévében kerül forgalomba, a várakozások szerint 500 és 600 dollár közötti fogyasztói áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról