Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 4. 10:20

350 GHz-es tranzisztort építettek az IBM kutatói

Bijan Davari
Bijan Davari
Az IBM bejelentette, hogy elkészítette a világ leggyorsabb szilícium-tranzisztorát, amely másodpercenként 350 milliárd kapcsolásra képes, ezzel háromszor gyorsabb a korábbi leggyorsabbnál. A tranzisztor órajele 350 GHz, a felhasználásával extrém magas órajelű áramkörök építhetők. Az IBM kutatói szerint a tranzisztort elsősorban kommunikációs berendezések számára tervezték.

Bijan Davari, az IBM mikroelektronikai részlegének alelnöke szerint az új tranzisztorra épülő áramkörök elterjedésének kulcsfontosságú kérdése, hogy az ipar vajon felkészült-e a használatukra, vagyis hogy a kommunikációs ipar elég gyorsan fejlődik-e. "10 gigabitről 40 gigabitre váltani -- az átállás lassú. De ha 40 gigabitről 80-ra és 150-re akarunk váltani, használhatjuk ezt a technológiát. Mi pár éven belül kész leszünk, kérdés, hogy a kommunikációs ipar is készen áll-e majd."

A tranzisztort SiGe (szilícium-germánium) technológiával készítették, amely igen gyors kapcsolási sebességet tesz lehetővé. A SiGe tranzisztorok szabadon kombinálhatók a "hagyományos" szilícium-tranzisztorokkal. Az IBM mérnökei szerint a 350 GHz-es tranzisztorok felhasználásával két éven belül akár 150 GHz-es áramkörök is építhetők lesznek. A jelenleg használt legmagasabb órajelű kommunikációs chipek hozzávetőleg 50 GHz-en üzemelnek.

Az új tranzisztort az IBM részletese ismerteti az International Electron Devices Meeting rendezvényen, amelyet december 9 és 11 között rendeznek a kaliforniai San Franciscóban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról