:

Szerző: Barna József

2002. november 14. 22:38

A Cray bejelentette új szuperszámítógép-architektúráját

A Cray ma sajtótájékoztató keretében jelentette be legújabb és egyben legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép-architektúráját. A 65,5 terabyte memória kezelésére képes Cray X1 maximális teljesítménye eléri az 52,4 billió lebegőpontos műveletet (teraflops) másodpercenként.

[HWSW] A Cray ma sajtótájékoztató keretében jelentette be legújabb és egyben legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép-architektúráját. A 65,5 terabyte memória kezelésére képes Cray X1 maximális teljesítménye eléri az 52,4 billió lebegőpontos műveletet (teraflops) másodpercenként.


Cray X1 vízhűtéssel

A Cray -- annak ellenére, hogy az olcsó alkatrészekből összeállított klaszterek egyre népszerűbbek -- továbbra is úgy véli, hogy nagy számítási teljesítményt igénylő, komplex tudományos számítások elvégzésére egyedül a nagymértékben párhuzamos (MPP -- Massively Paralell Processing) szuperszámítógép-architektúrák alkalmasak. E filozófia mentén készült a Cray X1 rendszer is, amelynek maximális teljesítménye meghaladja a világ jelenleg legnagyobb számítási kapacitású szuperszámítógépének, az NEC Earth Simulatornak a teljesítményét (35,8 teraflops).

A Cray X1 szekrényenként 4 vagy 16 csomópontot tartalmaz, míg egy csomópontban 4 processzor található. A csomópontokat egy rendkívül nagy sebességű hálózat köti össze, melynek összesített adatátviteli sebessége 64 processzor használata esetén eléri a 400 Gbyte/sec-ot. A rendszerhez a vállalat új, 64 bites vektorprocesszort fejlesztett ki, mely 8 lebegőpontos utasítás végrehajtására képes órajelenként, és teljesítménye 800 MHz-en 12,8 Gflops. A vektorprocesszor egyben új utasításkészlet-architektúrát (ISA) kapott. A Cray X1 maximálisan 4096 processzoros konfigurációban rendelhető.

A vállalat az idei év végén kezdi meg a Cray X1 rendszerek gyártását. A szuperszámítógép induló ára 2,5 millió dollár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.