:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 7. 16:51

A Sega 72 százalékkal csökkentette profitelőrejelzését

Hideki Sato
Hideki Sato
A japán Sega Corp. részvényárfolyama 22 hónapja nem látott mélységbe zuhant, miután a vállalat bejelentette, hogy egy egyes szoftverek vártnál gyengébb eladásai, illetve más programok csúszása és projektek törlése miatt az idei év nyeresége 72 százalékkal marad el a korábbi várakozásoktól. A vállalat 5 milliárd jen (41 millió dollár) profitra számít, amely még mindig komoly előrelépés a tavalyi évhez képest, amikor a Sega 17,8 milliárd jen (146 millió dollár) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A cég pár hónapja még 18 milliárd jen (148 millió dollár) nyereségre számított.

A Sega gyenge eredményeinek egyik oka, hogy az NFL 2K3 futball-játék eladásai -- elsősorban az EA Madden NFL 2003 megjelenése miatt -- messze a várakozások alatt maradt. Hideki Sato alelnök egy sajtótájékoztatón beismerte, hogy a Sega "totális vereséget" szenvedett az EA-től. A cég eredetileg arra számított, hogy NFL 2K3 játékából 1,6 millió példányt értékesít, de a mai napig összesen csak 300 ezer darab talált gazdára annak ellenére, hogy a Sega 17 millió dollárt költött a szoftver promóciójára.

A Sega az év első felére 4,57 millió szoftver eladására számít, szemben a korábbi 6,2 milliós várakozásokkal. Egész évre a cég 12,6 millió játék eladásával számol, amely messze elmarad a korábbi 20 milliós előrejelzéstől és 14 százalékkal alacsonyabb a tavalyi szintnél. "A tavalyi év kedvező eredményei elbizakodottá tettek minket és elszámoltuk magunkat" -- mondta Sato. A Sega alelnöke beismerte, hogy a vállalat csak nemrég alakult át független szoftverfejlesztővé és egyelőre kevés tapasztalattal rendelkezik ezen a téren.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.