Szerző: Barna József

2002. november 25. 17:12

Kép egy Barton magos Athlon XP processzorról

Egy tajvani honlap képeket tett közzé az AMD által a jövő év elején bevezetendő Barton magos Athlon XP processzorról. A megnövelt, 512 kbyte méretű másodlagos gyorsítótárral rendelkező processzor a nemrégiben felröppent pletykákkal ellentétben kezdetben csupán 333 MHz-es rendszerbuszt használ.

Egy tajvani honlap képeket tett közzé az AMD által a jövő év elején bevezetendő Barton magos Athlon XP processzorról. A megnövelt, 512 kbyte méretű másodlagos gyorsítótárral rendelkező processzor a nemrégiben felröppent pletykákkal ellentétben kezdetben "csupán" 333 MHz-es rendszerbuszt használ.

A fenti képen látható sorozatszám szerint egyelőre az AMD nem döntötte el, hogy milyen modellszámmal hozza forgalomba Barton magos processzorait. Az 1833 ugyanis a valós órajelet, és nem -- mint a forgalomban lévő Athlon XP-k esetében -- a modellszámot jelöli. A sorozatszám végén található 4-es szám utal az 512 kbyte méretű gyorsítótárra, míg a záró D betű a 333 MHz-es rendszerbuszra.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a Barton egyelőre 333 MHz-es rendszerbuszt használ majd, noha a múlt héten számos hírforrás még arról számolt be, hogy az AMD várhatóan e generációnál bevezeti a 400 MHz-es buszt. Az AnandTech legfrissebb információi is ezt erősítik meg. A lap tudósítói a Comdex szakkiállításon azt az információt kapták az AMD képviselőitől, hogy a Barton eleinte valóban 333 MHz-es rendszerbusszal működik, és csupán a technológiát támogató lapkakészletek megjelenése után vált a cég 400 MHz-es buszra.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról