Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 7. 21:30

A Transmeta visszavásárolta technológia licensz megállapodásait az IBM-től és a Toshiba-tól

Ezentúl a cég maga kívánja értékesíteni termékeit gyár nélküli ship szállítóként. Mindez a Transmeta-nak az USA Securities and Exchange Commission-höz (Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet) nemrég benyújtott tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos anyagaiból derül ki. A Transmeta visszavásárolta az IBM-től és a Toshiba-tól a Crusoe X86-kompatibilis processzorok marketing és gyártási jogait. Az IBM marad az egyedüli gyártó partner a Transmeta számára.

Az IBM-mel 1997-ben ill. a Toshiba-ban 1998-ban kötött technológiai licenc megállapodások értelmében a Transmeta átadta a két PC gyártó óriásnak a technológiáján alapuló X86-kompatibilis termékek gyártását és piacra dobását. A Transmeta szerint a megállapodásokból származó bevétel lényegében a cég teljes bevételét adta 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben.

Az IBM-szerződés 1999. novemberi és a Toshiba-szerződés 2000. februári módosítása értelmében a Transmeta kizárólag saját értékesítésétől függ (ami éppen csak hogy elkezdődött és viszonylag alacsony volumenben) OEM-eken és disztribútorokon keresztül. (Az IBM és a Toshiba gyárthat és piacra dobhat Transmeta termékeket, de azok csak nem-X86-kompatibilis processzorok lehetnek.)

Szakértők szerint a lépés hosszú távon előnyös lehet a Transmeta-nak, de rövid távon már kevésbé jók a kilátások a lépéssel kapcsolatban: a megfelelő gyártási kapacitás biztosítása lehet a szűk keresztmetszet a cég számára.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról