Szerző: mz

2000. szeptember 29. 21:23

A Microsoft támogatja a teleházakat

Több, mint félmillió, számítógéppel nem rendelkező honpolgár számára teszi

Több, mint félmillió, számítógéppel nem rendelkező honpolgár számára teszi lehetővé a legmodernebb szoftverek alkalmazását az az együttműködési megállapodás, amely szeptember 28-án jött létre a Teleházak Országos Szövetsége és a Microsoft Magyarország között. A szerződés értelmében a Microsoft minden általános felhasználói szoftvertermékének és fejlesztőeszközének használati jogát térítésmentesen biztosítja a Magyar Teleház Szövetség tagjai számára, valamint a teleház hálózat nonprofit kiszolgáló szervezetei számára. A Microsoft a szoftvereken felül a teleházakban megtartott rendszeres oktatással is hozzá kíván járulni az információs társadalom hazai feltételrendszerének kialakításához, a teleházak informatika-alkalmazási kultúrájának fejlesztéséhez, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű közösségek és felhasználók esélyegyenlőségének megteremtéséhez.
A teleház mozgalom a 90-es évek elején indult attól a felismeréstől vezérelten, hogy az infrastrukturálisan fejletlen magyar települések lakossága számára a modern információtechnológia elérhetetlen, a magyar társadalom jelentős része emiatt éppen abban az időszakban nem lesz képes hatékony módon alkalmazkodni az új kényszerekhez és lehetőségekhez, amikor arra a legnagyobb szükség lenne, amikor az átrendeződés a legintenzívebb és a válaszutak valóban sorsdöntők (társadalmi és gazdasági átalakulás, európai csatlakozás, stb.). A teleház mozgalom tulajdonképpen kisközösségi válasz a társadalmi átalakulás, a modernizáció, az információs társadalom és a globalizáció kihívásaira.
Napjainkra a teleház hálózat és a szolgáltatások fejlesztése érdekében kibontakozó együttműködés már országos méreteket öltött. A kormányzat egyre intenzívebben kapcsolódik be részprogramokkal, támogatással és együttműködéssel. Az üzleti szféra fokozódó érdeklődést mutat a hálózat fejlesztése és igénybevétele iránt. A nonprofit ill. civil szféra kezdettől fogva részt vett - főként helyi szinten - a teleházak létesítésében és működtetésében. A Microsoft az első nemzetközi nagyvállalat, amely jelentős segítséget ajánlott fel a hálózat támogatására. "Bízom abban, hogy bekapcsolódásunk a teleház programba példaként szolgál majd," - mondta Hercegh Tamás, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója a szerződés aláírásakor.
A jelenleg működő 160 teleház és 23 aliroda több mint 50-féle szolgáltatást nyújt a térségfejlesztés, az oktatás, a szociális gondoskodás, a foglalkoztatás, a civil szervezetek, a kisvállalkozások kiszolgálása és egyéb területeken, hatékonyan bekapcsolva ezáltal a kiszolgált településeket a magyar gazdaság vérkeringésébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról