Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 1. 21:37

A Microsoft vesztésre áll a Bristol Technology-val folytatott perben

Janet C. Hall szövetségi bíró 1 millió $ megfizetésére kötelezte a Redmond-i szoftveróriást, mivel az "felelőtlen, agresszív" és megtévesztő üzleti gyakorlatot követett. A kártérítés Connecticut állam történetében a legmagasabb összeg, amelyet az állam méltányos kereskedelemmel kapcsolatos törvényei alapján megítéltek.

Tavaly nyáron hat héten át tartó polgári per után a szövetségi esküdtszék ítélete szerint a Microsoft megsértette a Connecticut-i méltányos kereskedelemmel kapcsolatos törvényeket, de mindössze 1$ (!!) kártérítést szavazott meg a Bristol-nak. Az ítélőszék akkoriban nem találta vétkesnek a Microsoft-ot a monopólium-ellenes törvények megsértésében.

A Bristol ügyvédje szerint a mostani ítélet erős támogatást jelent ahhoz, hogy az ítélőszék tavalyi döntését a monopólium-ellenes törvények megsértésével kapcsolatban újra fontolóra vegyék - a cég immár új perre készül. A Microsoft szóvivője szerint a cég fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

Az előzmények röviden: az évi 8 millió $ forgalmú Bristol Technology olyan szoftvereket készít, amelyekkel Unix szoftvereket lehet Windows platformra portolni. A cég szerint a Microsoft szigorú új limiteket kényszerített ki a forráskóddal kapcsolatban és 400%-kal emelte licenc díjait annak érdekében, hogy átvegye az irányítást a munkaállomás és szerver operációs rendszerek piacán. A Bristol emiatt vitte bíróságra a dolgot és 263 millió $-os kártérítést követelt a monopólium ellenes perben.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról